SHARE

Втора номинация на “Обединените патриоти” с оставка заради нацистки поздрав в правителството. Премиерът Бойко Борисов е разпоредил да бъде уволнен служител от Министерството на отбраната, който също е публикувал хитлеристки снимки във facebook, съобщи председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Уволненият Иво Антонов е директор на дирекция „Социална политика“ в Министерството на отбраната, а на въпросната снимка той позира с високо вдигната ръка пред германски танк. Антонов беше номинация за зам.-министър на “Обединени патриоти”.

Вицепремиерът Валери Симеонов, който по негови думи си е правил “майтапчийски снимки” в концентрационен лагер и с това оправдава поведението на своите съпартийци, остава на позицията си.

Той обяви, че ще съди в. „Сега“ заради статията, в която заявява “Кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили в “Бухеннвад”. Повод за изказването на Симеонов е снимката на вече бившия зам. регионален министър Павел Тенев, който позира в хитлеристки поздрав до восъчни фигури на нацистки войници в музея „Гревен“ в Париж. Тенев бе предложение именно на партията на Симеонов НФСБ. Без да отрича, че е казал цитираните в публикацията думи, Симеонов обвини изданието, че е манипулирало интервюто в заглавието и че води негативна пропаганда срещу него. От вестника заявяват, че стоят зад статията и отхвърлят твърденията за невярна информация.

Значителен ръст на контролирания вот се наблюдава на парламентарните избори от тази година в сравнение с предишните допитвания. Това е един от изводите от наблюдението на вота, осъществено от асоциация „Прозрачност без граници“. Контролираният вот представлява 18,21% от всички нарушения. Това е с близо 6% повече от президентските избори през миналата година. Наблюдението констатира, че опитите за контролиране на вота се извършват от страна на политически партии, членове на секционни избирателни комисии, както и от работодатели. В същото време купеният вот намалява, което в доклада се отчита като тенденция за преминаване от „търговия с пари“ към „търговия със зависимости“, тъй като се увеличават опитите за контролиране на вота чрез енергийни и социални помощи.

Върховният административен съд отмени Националната здравна карта. Това е документ, който показва какъв ресурс от медицински персонал, болници и апаратура е наличен по места и дали той е достатъчен. Реформата беше предвидена от бившия министър на здравеопазването Петър Москов и целеше чрез Националната здравна карта да се разпределя равномерно финансирането и да не се отпускат обществени средства в болници с излишък. Картата е обявена за нищожна от ВАС заради неспазени процедури. Документът не е бил обнародван в „Държавен вестник”, поради което е невалиден.

Петър Славчев се кандидатира за председател на Софийския районен съд, като по този начин става единственият кандидат за поста. Крайният срок за участие в процедурата изтича днес. Преди близо половин година предишният председател Методи Лалов подаде оставка заради несъгласие с политиката на Висшия съдебен съвет. Кандидатът Славчев е съдия от гражданското отделение на СРС, а преди това е бил три години съдебен помощник във Върховния касационен съд. В момента Софийският районен съд се управлява временно от съдия Стефан Милев, който беше наложен от мнозинството в съвета въпреки мнението на магистратите от районния съд.

Столичният общински съвет прие програма за контрол на качеството на въздуха до 2020 г. Дискусията продължи почти два часа, но конкретното обсъждане на мерки от документа липсваха. Вместо това общинските съветници направиха изказвания, от които се разбра, че не всички са чели програмата, защото не са имали достъп до нея. „Ние не знаем какво гласуваме, защото го няма никъде“, заяви Марта Георгиева от групата на ДСБ. Друг общински съветник от партията, Иво Божков, поиска дори програмата да не бъде гласувана днес заради неяснотите около нейното съдържание.

Софийската градска прокуратура проверява Общинската служба по земеделие – Панчарево, за законността на извършени реституции в района на община „Младост“, съобщи държавното обвинение. Обект на проверката е и случаят с реституирания имот, който се намира на входа на метростанция „Младост 3“ в жилищния комплекс, за която се появи съмнение, че е обект на измама. Проверката е по сигнал на кмета на София Йорданка Фандъкова и на Министерството на земеделието и храните.

Европейската комисия глоби „Фейсбук“ със 110 млн. евро, тъй като я е подвел по време на придобиването на WhatsApp, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер. Наказанието е за некоректна и подвеждаща информация, която „Фейсбук“ е предоставил на комисията, когато компанията е придобивала приложението WhatsApp. През 2014 г. „Фейсбук“ е заявил, че не е способен да установи автоматично свързване между профилите на потребителите във „Фейсбук“ и WhatsApp. През 2016 г. обаче компанията въвежда точно такава опция. Европейската комисия е установила, че техническата възможност за това е съществувала още през 2014 г. и че екипът на „Фейсбук“ е знаел за това. Еврокомисарят заяви още, че решението показва на всички компании, че “трябва да се съобразяват с всички аспекти от правилата на ЕС”, какъвто е и предоставянето на точна информация.

Президентът на Бразилия Мишел Темер е дал съгласие да бъде подкупен бившият председател на парламента Едуардо Куня, съобщи бразилският вестник “Глобо”, позовавайки се на запис на разговор. В момента Куня излежава 15-годишна присъда за корупция. Темер е позволил подкупването му в разговор на 7 март с Жоесли Батиста, един от собствениците на групата J&F. Именно Батиста е направил запис на разговора, в който казва на Темер, че купува мълчанието на Куня с парични суми. Президентът на Бразилия отрече обвиненията.

Европейският парламент поиска вчера държавите членки да започнат процедура по налагане на най-тежката санкция на Унгария – отнемане на правото на глас в законодателния Съвет на министрите и в Европейския съвет.

Макар да е съмнително да се стигне до санкции, това е ясен знак – приет  с 393 гласа „за“ срещу 221 „против“ и 64 „въздържал се“ – в неодобрение на авторитарните мерки на Виктор Орбан. Това е началното на процедурата по неприлагания никога досега член 7 от Договора на ЕС, който позволява отнемането на правото на глас на държава членка, ако тя системно нарушава върховенството на правото в своята страна.

За изготвянето на бюлетина е използвана информация от “Дневник” и “Медиапул”. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.