SHARE

Главният прокурор Сотир Цацаров е зает човек. Затова не се е запознал с доклада на турските служби, в който се казва, че  „продуктите, идващи от българската компания „Булгартабак“, са се превърнали в източник на контрабанда в Турция“. Този доклад предизвика „спонтанни протести“ пред централи на извънпарламентарни движения; предизвика изказвания на няколко министри, които първо не го бяха прочели и бяха сигурни, че в него  не се споменава „Булгартабак“, пък после изведнъж се оказа обратното; беше пратен до Интерпол от турските служби и до европейската ОЛАФ. Но Главният не се вълнува от такива дребнотемия. Повече четете тук.

А да ни е честит и новият директор на Националното следствие  и зам. главен прокурор и любимец на главния Борислав Сарафов. Сарафов стана известен покрай катастрофата в Хитрино, когато бе заведено гражданско наказателно дело срещу него, а по-рано служител на ГДБОП се оплака за оказан натиск от Страна на Сарафов по делото за данъчни престъпления, водено срещу собствениците на строителната фирма „Агромах“. Сарафов предлага Националното следствие да поеме разследванията за корупция.

„Развълнуван съм, че се връщам към професията, от която започна моята кариера. Този период един от най-веселите“, заяви Сарафов. 

След като здравният министър Кирил Ананиев направи остър завой от плановете за „почивка“ на НЗОК от пациентите, нуждаещи се от иновативни лекарства, стана ясно, че болните ще бъдат изправени пред неопределен брой комисии, които щели да им отпускат терапия. До компромиса се стигна по заръка на премиера Борисов, все още неясно по какъв конституционен път. Ананиев успокои, че случаите ще се придвижват бързо, защото министерството имало опит в тази област. Става въпрос за търговете с онкомедикаменти, когато системно липсваха лекарства и онкопациентите съдеха ведомството, че не осигурява лечение. Повече може да прочетете тук. 

Междувременно подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров беше освободен от поста си по искане на управителя Камен Плочев. По думите на Петров в касата настъпва прогресиращ хаос поради факта, че проф. Плочев не разбира естеството на работа на здравноосигурителния фонд (напомняме, че именно на Плочев принадлежат думите, че НЗОК трябва да си „отпочине“ от нуждаещите се пациенти). Според Петров се очертава лавина от проблеми в здравната система през идната година поради външен натиск върху определянето на болничните бюджети, проблемите в лекарствената политика и други. Историята продължава в „Медиапул“. 

Днес сутринта е бил е прострелян началникът на отдел „Фискален контрол“ на Централното управление на Националната агенция за приходите (НАП) Иво Стаменов. За стрелбата имаше малко публични реакции. А случаят е важен, защото засяга държавен контролен орган, негов висш служител и разправа с вероятен план за убийство. Повече може да научите от „Капитал“. 

Решението на Българската православна църква да разгледа искането на македонската и да бъде нейна  „църква майка“ е намеса в юрисдикцията на сръбската, каза в съобщение църквата на Гърция. Според съобщението действията на българската църква може да дадат начало на „неприятни събития“ и да не се пристъпва към изпълнение на „решението на сестринската Българска православна църква“. Македонската телевизия НОВА отбелязва, че в изявлението, публикувано на сайта на институцията, се говори за „разколната църква“ на „Македония“, като последната дума е в кавички. Повече за този спор четете в „Дневник“. 

Разследване предоставя информация, че председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е оказала натиск над изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури ИАРА – Галин Николов. Така главният секретар на агенцията Сергей Костадинов, който бе уволнен от Николов, е запазил поста си. Шефът на ИАРА Николов оттегли в последния момент жалбата срещу решението за възстановяване на Костадинов. Източници от Министерството на земеделието и храните са казали пред „Медиапул“, че намесата се дължи на близостта между Костадинов и съпруга на Караянчева – Илия Караянчев.

През 2018 г. се очаква нисък ръст на българския бизнес, с много по-умерен оптимизъм от миналата година. Това се дължи на неудовлетвореност от работата на институциите, притеснения за ръст на енергийните и суровинни цени, регулаторна и данъчна тежест и дефицит на качествена работна ръка. Незаинтересованост от иновациите, спад в плановете за европроекти и една пета от фирмите, които отчитат влошаване на достъпа до правосъдие. Повече за тенденцията бинзесът да „изтрезнява“ може да прочетете тук. 

Днес в „Терминал 3“ ви разказахме за „Белене“ – един неостаряващ блян на социализма, който се възражда и в наше време. Продължихме с погледа на Ан Апълбаум над надигането на фашистите в Полша, докато тази сряда очакваме Европейската комисия да започне процедура по налагане на най-тежката санкция към страна членка, а именно отнемане на правото на глас за неспазване на ценностите на съюза. Поговорихме си и за това какво се случва в Австрия, където партия, която си сътрудничи с Путиновата „Единна Русия“, днес се закле в парламента под викове срещу нацизма.

В щата Вашингтон, САЩ, влак се вряза в магистрала, като има пострадали. Поне четири вагона са дерайлирали от линията, като са ударили няколко от колите на пътя. Все още има хора, затворени във влака, а броят на жертвите и ранените нараства. Ситуацията може да следите на живо тук. 

Хиляди протестиращи се събраха в центъра на Виена по време на клетвата на новото коалиционно правителство, съставено от консерватори и крайнодесни. Партията FPÖ е основана от бивши нацисти през 1950, а днес отрича връзки с идеологията. Те получиха ключови постове в коалицията, като ще назначат новия външен министър на страната. Именно те си сътрудничат с управляващата партия на Владимир Путин.  Повече предава BBC. 

Старши член от персонала на парламентарната група на Найджъл Фараж, политика зад кампанията на Великобритания за напускане на ЕС, е посещавал руското посолство в Белгия многократно и е бил обвинен в организиране на пропагандни кампании срещу критици на Кремъл. Кевин Боници, гражданин на Малта, е дългогодишен член на секретариата на Фараж, като разкритията съвпадат с повдигането на въпроси за руска намеса в Брекзит, а Тереза Мей обвини Русия в намеса в избори като част от инициативата на Кремъл да сее раздор на Запад. Повече може да научите тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.