SHARE

Трае ли всяко чудо три дни? Някои чудеса се забравят трудно – 56% от българите смятат, че е време Валери Симеонов да подаде оставка. Мнозинство от интервюирани в проучването – 69%, одобряват оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, включително и сред симпатизантите на партията, предава „Галъп“. Цялото проучване, което се простира и до казуси като случилото се в Хасково с Делян Добрев, може да видите тук. Междувременно днес Симеонов отново заяви, че ще се съди с медиите. И така – ще си тръгне ли Симеонов след заплахите към журналисти, или ще действа с пълна сила планът за проваляне на имиджа на България по време на европредседателството? Патриотарният цирк продължава.

Когато ви разказахме за политическата криза, в която се намира България, говорихме за провала на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, или КСНС. Този път на него не се стигна до никакво съгласие по отношение на борбата с корупцията.

Съветът все пак формулира обща позиция за нуждата от нов подход, закони и механизми за по-ефикасна борба с корупцията по високите етажи на властта, които не е ясно кога и как ще се приложат.

Повече четете тук. 

И като заговорихме за консолидация на корупцията – Делян Пеевски и Йордан Цонев ще предлагат законопроект, с който да разкрият вторичното разграбване на активи на КТБ. И тъй като подобна новина оставя човек без думи, предлагаме ви отново да прочетете коментара на Илиян Василев по темата, който публикувахме тук. 

Новият Висш съдебен съвет промени решението на предшествениците си и отсъди, че  „вечните шефове“ нямат място в съда и прокуратурата, четем отново в „Дневник“. С осем гласа „за“ и пет „против“ бе решено, че Конституцията позволява максимум два поредни ръководни мандата, независимо дали те ще са в един или в различни органи на съдебната власт.

Друго интересно проучване за политическия натиск над българските журналисти ни представят от Асоциацията на европейските журналисти в България. „Политическите лица са водещи в контрола и намесата в журналистическото съдържание. След краткото им отдръпване през 2015 г. в полза на рекламните отдели и икономическите фактори цензурата на различните форми на политическа и институционална власт се завръща с богат репертоар от инструменти за влияние“, посочват резултатите след проучване сред 200 журналисти. „Политиците заедно с държавните институции са водещ фактор в определянето на медийния дневен ред„, а най-разпространеният метод за натиск е разпространението на клевети. От „Медиапул“ предоставят доклада накратко.

Какво се случва с НДК? Ремонтът на огромната сграда, която се нуждае от внимателно освежаване и детайлна работа, се извършва за отрицателно време, тъй като след скандалите покрай НДК остават само няколко месеца до българското председателство на Съвета на ЕС. Каква е ситуацията – накратко казано, да се позакърпим за пред чужденците. Доказателството? Частите от НДК, които не са пряко свързани с председателството, няма да бъдат ремонтирани в момента. За 45 милиона лева – две трети. Толкоз. 

Златна Добруджа става лилава, разказват от „Медиапул“. От изданието разказват, че преди години България е детронирала Франция в производството на лавандулово масло, а за последните девет години площите с лавандула са се утроили и достигат 9600 ха през 2017 г., като добивите са нараснали над пет пъти. „Лилавото опиянение“, което традиционно се отглежда в Розовата долина – полетата на Казанлък и Карлово, прескача Балкана и днес превзема все повече площи в Добруджа.

Здравната карта официално бе обявена за нищожна. Екипът на здравното министерство вероятно ще трябва да състави нова или да остави пазара да определи кои болници да продължат да съществуват и кои не, а повече по темата може да научите в „Капитал“.

Днес в „Терминал 3“ ви разказахме за разследването на руския РБК относно т.нар. „Фабрики за тролове“, които методично и упорито сеят пропаганда както в САЩ, така и в Западна Европа. Освен това разгледахме и многото версии на президента Радев за достъпа до класифицирана информация на Иво Христов.

ДАЕШ официално бе сразена в Ракка. Градът, наричан столицата на ДАЕШ, падна след съвместна акция между иракски и сирийски войски, подкрепяни от САЩ. Скоро се очаква официално становище за освобождаването на Ракка. Смята се, че около 300 бойци на ДАЕШ все още са държали фронта в града тази неделя. „Ислямска държава“ превзе Ракка през 2014 и се превърна в централа на самопровъзгласилия се „халифат“. Градът е изцяло променен от джихадистите, които прилагат екстремни интерпретации на ислямските закони и използват обезглавявания, разпъване на кръст и мъчения, за да тероризират местното население, което се противи на управлението им. Повече разказва BBC. 

 

Синът на убитата в Малта журналистка Дафне Галиция заклейми държавниците на Малта и нарече страната „мафиотска държава“. Галиция загина в атентат, след като през последната година публикува поредица от разследвания за премиера Джоузеф Мускат. „Майка ми загина, защото стоеше между върховенството на закона и онези, които искаха да го нарушават“, заяви синът ѝ Матю, който е бил в непосредствена близост до взрива и се е опитал да я спаси от пламъците. „Когато институциите и държавата са некомпетентни, последният човек, който остава да се бори обикновено, е журналист“, заяви Матю Галиция, който също като майка си е журналист.

Напрежението между Мадрид и Каталуния продължава да расте. Хиляди излязоха на протест в Каталуния, след като съдът реши да задържи двама лидери на лагера за независимост. В понеделник на Джорди Санчез, президента на каталунската Национална асамблея, и Джорди Наваро – президента на асоциацията Òmnium Cultural, беше отказано пускане на свобода под гаранция. И двамата са разследвани за участие в нелегалния референдум в началото на октомври, който изпрати държавата в криза. Те са обвинени в използването на демонстрации като щит срещу испанската полиция, която е следвала съдебна заповед за спиране на референдума. Повече за случващото се в Каталуния може да прочетете тук.

 

Снимка: БТА 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.