SHARE

Днешният пръв истински летен горещ ден беше неприлично политически скучен. Вече втори ден продължава изгубването на премиера в превода при разговорите с румънския президент. Също така продължават недемократичните решения на управляващото мнозинство в парламента, където са гласувани днес промени в няколко закона. Няма място за оптимизъм, освен в битката срещу ДАЕШ (арабското название на „Ислямска държава в Ирак и Леванта“), тъй като иракската армия напредва убедително.

Ето и нашият прочит на най-важните теми от деня:

„Румъния не е предлагала създаване на съвместна флотилия срещу Русия“, заяви румънският президент Клаус Йоханис, цитиран от БНР. Румънското предложение е за съвместни учения на трите държави –Румъния, Турция и България, които да се проведат под шапката на НАТО, обяснирумънският държавен глава.
„Това беше тежка пропагандна война с елементи на хибридни атаки“, заяви отсвоя страна българският военен  министър Николай Ненчев пред Нова ТВ. Той допълни, че „Няма разнобой, има внушения“ и даде адекватно обяснение за обекта на разговори с румънската страна.

Соломон Паси, бивш министър на  външните работи и настоящ председател на Атлантическия клуб, заяви пък, че желанието на министър-председателя Бойко Борисов да има по морето яхти и туризъм е „изказване на председател на яхтклуб“, а не на министър-председател. „Всички искаме яхти, туризъм и т.н., украинците искаха яхти и туризъм в Крим, но какво им се случи – случи им се военна инвазия.“, добави Паси пред Нова ТВ.

„Дневник“ още вчера съобщиха, че пред тях източник от турското посолство в СОфия е обявил, че Турция не е прекратявала едностранно действията си по споразумението за реадмисия на мигранти.

––––––

Всички тези, които бяха против строителството на АЕЦ „Белене“, включително с тоя реактор, аз мисля, че трябва тях да ги обложат с данъци и те да платят тези пари“, заяви безпардонно бившият вицепремиер от квотата на АБВ Ивайло Калфин по   повод решението НЕК да заплати 550 млн. евро на Русия заради спирането на строежа на АЕЦ „Белене“. Според него в проекта вече са вложени милиарди левове на българските данъкоплатци и няма друг, по-евтин вариант, като удобно не споменава, че именно  Тройната коалиция, в която той бе министър на външните работи, започна този проект, както се оказва, без подписан договор.

––––––

Във всяка държава извън България могат да се разкриват до 35 избирателни секции, като за изборните бюра извън дипломатическите и консулски представителства ще се изискват 60 заявления. Това предвиждат приетите на първо четене със 111 гласа „за“, 35 „против“ и 21 „въздържал се“ промени в Изборния кодекс, внесени от управляващото мнозинство, съставено от популисти и крайни националисти.

––––––

Комисията по култура и медии в НС прие уж „ревизирания“ вариант на спорните поправки в Закона за културното наследство. Единодушно депутатите от ККМ създадоха възможност текстовете на закона да идат на второ четене в пленарна зала, кат осрещу тях не се обяви дори играещата ролята  уж на  опозиция БСП. Намесите в ценни обекти , но само до категория местно значение, вече ще се оценяват от общински служители в центровете на съответния планов икономически район – София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Плевен. Произнасянето за паметници от световно и национално значение ще остане в специализирания Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), като и в двата случая накрая ще се подписва министърът.  Законодателите въведоха и санкция до 30 хил. лв. за недобросъвестни стопани, които не изпълняват заповед на министъра да изградят наново разрушен паметник на културата, и същата сума за юридическо лице, което постави, премести или премахне монумент без одобрение на министъра. Заместник-министърът на културата Бони Петрунова неочаквано пожела санкциите да сработели, защото и разписаните в закона към момента механизми не работят, сякаш не държавата, а някой  друг трябва да се погрижи. Очевидно приетите днес поправки напълно съотвестват на позициите на авторите на предложените и приети вече поправки –  Министерство на културата и Сдружение на общините.

––––––

Заместник-министър Николай Ненков обяви, че регионалното министерството ще препоръча на кмета на община Бяла да се забрани строителството на Карадере – в „конфликтните точки“, където има намерение в момента да се строи. Подобно решение за забрана обаче е в правомощията на кмета. Забраната може да продължи максимум две години, докато бъде изработен общия устройствен план. Съобщението бе направено по време на пресконференция, която съвпадна с началото на обявения преди два дни протест на природозащитниците пред министерството срещу „намеренията“ на МРРБ да позволи „с подписа си“ застрояването Карадере. От министерството отказаха да се срещнат или да излязат и да чуят протестиращите, „Те не са подали официално заявление за среща,“ обясни Ненков, а протестът им според ведомството е незаконен. От сдруженията за защита на Карадере отговориха, че многократно са искали среща с представители на МРРБ, но молбата им не е била уважена.

––––––

 

Иракската армия овладя централните райони на Фалуджа днес и установи контрол върху  правителствените сгради, предадоха световните информационни агенции. Според анализатори неочаквано бързото отвоюване на територии в  града може да се тълкува като знак или за промяна в тактиката на терористичната групировка, или за нейната слабост. Фалуджа, наричан още „Градът на 100-те минарета“ е под властта на ДАЕШ ( арабското  наименование на“Ислямска държава“) от края на 2013 г., като  слез падането на режима на Саддам Хюсеин е логистичен център първо на Ал-Кайда, а след това и на ДАЕШ.

––––––

Предстоятелите на десетте поместни православни църкви, които вече са на остров Крит за Светия и Велик събор, са изпратили призив за съслужение на Петдесетница до четиримата предстоятели на автокефалните ццъркви, които финално отказаха участие – Руската, Българската, Антиохийската (т.е. сирийската) и Грузинската, съобщава православният сайт „Двери“. Идеята е така да се даде израз на литургичното единство на светото Православие, като по предложение на Вселенския патриарх Вартоломей призивът включва и архиерейското съслужение в Неделята на всички светци (на 26 юни), в случай че патриарсите не успеят да се организират за път до Петдесетница (тази неделя). Пред „Дневник“ БПЦ са уточнили, че българският патриарх Негово светейшество патриарх Неофит ще отслужи Патриаршеска св. Литургия в храма „Св. Троица“ в кв. Разсадникав неделя, когато  православнатацърква чества създаването на Църквата.

––––––

Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович призова за разпускане на парламента и организиране на предсрочни избори, предаде БТА, като цитира „Асошиейтед прес“. Хърватският държавен глава заяви, че повечето депутати са за предсрочни избори и призова председателя на парламента да го разпусне колкото е възможно по-скоро, след като вчера парламентът гласува недоверие на кабинета на Тихомир Орешкович.
Според хърватския закон първо трябва да се саморазпусне парламентът, а нови избори могат да бъдат насрочени не по-рано от 30 и не по-късно от 60 дни след разпускането му. Очаква се парламентът да вземе решение в понеделник.

 

 

На снимката: Иракски войници забиват знамето на върха на правителствена сграда в център на град Фалуджа, Ирак

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.