SHARE

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон изразиха готовност за евентуална промяна на европейските договори, която ще доведе до реформи в еврозоната. Меркел заяви, че сега ЕС не трябва да се занимава само с напускането на Великобритния, но и  трябва да помисли “как да укрепи останалия Европейски съюз и еврозоната”. Двамата лидери се срещнаха снощи при първото чуждестранно посещение на Макрон, осъществено едва ден след като встъпи в длъжност.

Природозащитници излизат на протест тази вечер в 18:30 часа. Те ще се съберат пред Народното събрание, за да се обявят против законопроекта, с който се удължава с още три години срокът за строителство по крайбрежието. Промените позволяват на големите инвеститори да реализират строителните си проекти до 2020 г. Според сегашния закон срокът изтича след седмица. Искането на протестиращите е вносителите на законопроекта, ГЕРБ и „Обединени патриоти“, да оттеглят своето предложение.

Адвокатската организация ИКАР застана зад искането на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и на члена на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев за проверка на срещата между главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена Сашо Дончев и бившия член на ръководството на БСП Георги Гергов. В изявлението се посочва, че организацията застава “категорично на страната на правото в подкрепа на достойните действия на магистратите Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Галина Карагьозова, Соня Найденова, Камен Иванов, Юлия Ковачева и всички други, дръзнали да изрекат на глас истинските тежки проблеми на българската съдебна система и да провокират дебат по тях“.

Междувременно Съюзът на съдиите в България излезе с декларация, която не е „искане към компетентна институция“, а апел за припомняне на нормалността. Най-голямата магистратска организация осъществява призив да не се забравя разликата между „добро и зло, морално и неморално, почтено и непочтено, агресивно невежество и аргументирано отстояване на позиция“. В своето писмо ССБ също така остро осъжда отношението на мнозинството във ВСС към Лозан Панов. Преди седмица Пленумът на ВСС обвини Панов, че е оказал недопустим опит за намеса в работата на председателите на апелативните съдилища. Съдиите поясняват, че Панов е осъществил напълно законно искане да му се предоставят протоколи от общите събрания на съдилищата. Информацията е била поискана, за да се  установи дали шефовете на съдилищата са се опитвали да окажат завоалиран натиск върху съдиите за обединяване около обща кандидатура.

Военният завод “Авионамс” официално стана държавна собственост. Предприятието е единственото извън Русия, което извършва ремонт на вертолети с гражданско и военно предназначение от типа МИ 8, МИ 17 и техните модификации и на самолети от фамилията МиГ и Су. „Авионамс“ (бивш „Терем – Георги Бенковски“) е един от най-големите заводи за обслужване на летателна техника в Европа, като основната му част е разположена в района на авиобаза Граф Игнатиево. Заводът бе продаден на държавата от синдиците на фалиралата КТБ.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи на българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел ресора за цифровата икономика и цифровото общество, съобщи пресслужбата на Европейската комисия след срещата на Габриел с Юнкер. Председателят на комисията уведоми и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни за избора си. Предстои Габриел да бъде изслушана от Европейския парламент, като е необходимо тя да бъде одобрена и от евродепутатите.

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно реши, че по-високите винетки са законни. Така ВАС отхвърли решението на по-долната инстанция от 2016 г., с което бе отменена тарифата за новите цени. Миналогодишното решение бе обжалвано от Министерския съвет и Агенция „Пътна инфраструктура“, като петчленният състав на ВАС се е съгласил с жалбите и е отменил решението на долната инстанция.

Военният министър Красимир Каракачанов уволни постоянния секретар на министерството Румен Василев, който беше назначен по време на служебното правителство. Така Каракачанов дава сигнал за сериозни рокади по върховете на министерството, след като служебният министър смени почти всички ръководни кадри.

Комисията срещу расизма към Съвета на Европа представи заключенията си по изпълнението на препоръките към България, отправени в доклад през 2014 г.  Отчита се, че препоръките са били изпълнени само частично. Комисията посочва още, че по напътствието за организиране на кампания за търпимост към имигранти и бежанци няма напредък, а положението на тази група хора не се е подобрило през последните две години.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е предал по време на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров строго секретна информация за ДАЕШ, която американците са получили от партньор, разкри „Вашингтон пост“, позовавайки се на настоящи и бивши служители на американската администрация. Според източниците данните са толкова поверителни, че са били държани в тайна от съюзници и са били известни на тесен кръг хора в администрацията във Вашингтон. Става дума за детайли относно терористичната заплаха, която свързва ислямистката мрежа с допускането на лаптопи на борда на пътнически самолети. Срещата между Лавров и Тръмп от 10 май се проведе само ден след като Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коуми. Американският президент бе впоследствие обвинен, че действията му са продиктувани от разследването на ФБР за връзки между предизборната кампания на Тръмп и Русия.

Украйна въведе нови санкции срещу Русия, като блокира три водещи руски социални мрежи, търсачката „Яндекс“ и редица компании. Решението изолира за три години известната като руския фейсбук мрежа „Вконтакте“, която по собствени данни има 15 милиона потребители в Украйна. Забранен е достъпът и до мрежата „Одноклассники“, както и до ресурсите на „Яндекс“, за която Украйна е един от трите ключови пазара извън Русия. Украинските потребители няма да могат да ползват за три години и сайта Mail.ru. Те няма да имат право да извършват и никакви сделки с ценни книжа на „Мейл.РУ груп“ за период от пет години, нито да ѝ предават права за каквато и да било интелектуална собственост или технологии. Мерките, предприети от президента Петро Порошенко, разширяват санкциите срещу Москва. Те бяха наложени след анексирането на Крим през 2014 г., както и заради военната подкрепа, която според Киев получават проруските сепаратисти в Донбас.

За изготвянето на бюлетина е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул” и BBC.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.