SHARE

„Когато гръм удари, как ехото заглъва…“ (Пейо Яворов). Ехото на интервюто на министър-председателя Бойко Борисов за bTV в сряда (14.02) продължава да връща повече въпроси, отколкото отговори реално получихме.

Цеко Минев не е собственик на „Юлен“ АД. Това са заявили за „Капитал“ от Първа инвестиционна банка, в която Минев е един от основните акционери заедно с Ивайло Мутафчиев. От банката уточняват, че Минев е запознат с отговора към „Капитал“.

В сряда в интервю пред bTV премиерът Бойко Борисов посочи, че „реалният собственик на „Юлен“ е Цеко Минев. Той притежава 42,5% от капитала на ПИБ. Банката финансира концесионера на лифта в Пирин. Номинално „Юлен“ е собственост на офшорна компания на кипърския гражданин Георгиус Георгиу. Борисов всъщност изрече онова, което се знае неформално от години, но никой не произнася. Причината е, че с фиктивен собственик се заобикаля проблемът с кредитирането на свързано лице, припомнят от „Капитал“. Така възникналата вече и на официално равнище колизия по въпроса кой е собственикът на концесионера на ски зоната в Банско праща топката и в полето на БНБ, която би следвало да провери има ли нарушение на правилата.

В същото време в друга върховна институция – Народното събрание, правната дирекция на парламента ще изпрати становище до комисията по конфликт на интереси към институцията дали депутатът от ДПС Делян Пеевски е в конфликт на интереси, след като в качеството си на медиен издател е и вносител на промени в медиен закон. Това обясни пред Mediapool председателят на ресорната комисия Борис Ячев („Обединени патриоти“) в петък. Както стана известно, Пеевски не е декларирал частен интерес при внасянето на законодателните промени, чийто съавтор е с още трима депутати.

Преди ден Борис Ячев е представил пред колегите си сигнала на партия „Да. България“, в който се настоява да бъде извършена проверка по казуса. Формацията иска след приключването на проверката, ако има доказано нарушение, резултатите да бъдат изпратени в новата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество след нейното конституиране.

От „Медиапул“ още научаваме, че Румен Радев има своя първи посланик – той е в Москва и е секретарят му по външна политика Атанас Кръстин. За това са се договорили премиерът Бойко Борисов и държавният глава, потвърдиха източници от външно министерство и „Дондуков“ 2. В петък сутринта външният министър Екатерина Захариева съобщи, че правителството е имало друг кандидат за поста, но е отстъпило пред искането на държавния глава той да избере бъдещия посланик в Русия. Тук е мястото да припомним, че „Терминал 3″ писа още през ноември миналата година, че Радев блокира два пъти предложението на правителството за смяната на посланика в Москва – Бойко Коцев, посочван от мнозина като руския представител на България в Русия. Атанас Кръстин е дългогодишен дипломат от кариерата. Бил е генерален консул в Бавария и Баден-Вюртемберг (2006-2010 г.), генерален консул на  България в Ниш, Сърбия (2012-2016 г.). Той е завършил УНСС и Московския държавен институт по международни отношения, но е карал и дипломатически курсове в Германия. Владее немски, руски, английски и виетнамски.

Друг скандал имаме с адрес здравното министерство. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поискал оставката на шефа на НЗОК (Националната здравноосигурителна каса) проф. Камен Плочев, избран миналото лято на поста. Ще цитираме информацията по казуса на „Клуб Z“. Причината е писмо, с което Плочев иска актуализация на бюджета на НЗОК, разпратено до политическите партии в парламента. Парламентът избира управителя на НЗОК и на практика министърът не може да го „уволни“, репликираха искането на Ананиев от касата. В задочната размяна на реплики се включи и премиерът. Бойко Борисов, който критикува управителя на НЗОК и така на практика подкрепи министъра си в неговото искане за оставка. „Не може да се вкара актуализация на бюджета на здравната каса, без да мине през министъра и правителството, за това с какви пари разполага държавата“, заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов след среща с вътрешния министър на Бавария Йоахим Херман.

Министерството на финансите и НАП планират поредна подмяна на всички касови апарати в страната. Цената, която бизнесът трябва да плати за това, е над 120 млн. лв. Аргументите, които се изтъкват от МФ, не налагат цялостна смяна на всички касови апарати, а само обновяване на софтуера им. Въпреки това от МФ е поставен краен срок – 31.12.2018 г. Това се казва в декларация на политическа партия „Да, България“, в която се предлага вместо цялостна подмяна на всички фискални устройства да се организира подмяна на вътрешния им софтуер, като се спази зададеният срок.

Водещите новини от САЩ днес са свързани с разследването на връзките на кампанията за президент на Тръмп с Русия. Както Терминал 3 първи в България ви съобщи специалният прокурор Робърт Мълър обвини фабриката за тролове на „Ул. Савушкина“ в Санкт Петербург  в „конспирация срещу Съединените щати“ и конспирация за извършване на банкови измами и кражба на самоличности.

„Организацията е имала стратегическата цел да посее разногласия в американската политическа система, включително по време на президентските избори през 2016 г. Подсъдимите са публикували очерняща информация за няколко кандидата и от началото до средата на 2016 г. операциите са им включвали подкрепа за президентксата кампания на Доналд Дж. Тръмп и очерняне на Хилъри Клинтън“, пише в обвинителния акт.

В обвинението също така е посочено, че руснаци под фалшива самоличност, представящи се за американци, са осъществили конкакт с представители на кампанията на Тръмп.

Малко преди тези обвинения стана ясно, че според източници на CNN ключов обвиняем в лицето на зам.-шефа на кампанията на Тръмп – Рик Гейтс, вече е получил т.нар. Queen for a day-интервю с прокурорите, в което той може да разкаже за всяко престъпление, което знае, а прокуратурата му дава дума, че няма да използва информацията, за да му повдигне нови обвинения. Според запознати това се счита за ключов обрат, тъй като Гейтс е участвал от първо лице и знае много, а разследването на специален прокурор Мълър се нуждае от свидетели, които да потвърдят случилото се и уточнят детайлите. Всичко за Рик Гейтс и шефа му – Пол Манафорт можете да прочетете тук. Продължете да следите Терминал 3, за да научавате първи и най-точно детайлите от разследването на века.

Отново с източник „Клуб Z“ избираме една международна новина от София. „Личното ми желание е до юни да започнат преговорите за присъединяване на Западните Балкани в ЕС.“ Това заяви днес върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Тя и външната ни министърка Екатерина Захариева говориха на пресконференция в края на неформалната среща на първите дипломати от ЕС в София.

Унгария е на фокус в световните новини днес. Предложеният от страната антиимиграционен закон е посегателство срещу човешките права, заяви ООН, призовавайки правителството в Будапеща да зачита правото на свободно сдружаване, предаде Ройтерс, цитиран от „Дневник“. Националистическото правителство в Будапеща внесе в парламента закон, позволяващ на вътрешното министерство да забранява неправителствени организации, които подкрепят миграцията или представляват опасност за националната сигурност. Законът е част от антиимигрантска инициатива на премиера Виктор Орбан, който е противник на кампанията на родения в Унгария финансист и филантроп Джордж Сорос в подкрепа на либералните ценности в Източна Европа, отбелязва Ройтерс. Водещият анализ на „Терминал 3“ днес е на Йордан Цалов и също е посветен на „орбанизацията“ като явление, което може вече да се наблюдава като процес и в България. Можете да го прочетете тук.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.