SHARE

Стотици души излязоха на протест в Слънчев бряг и скандираха „Бойко, спри Валери“, като блокираха част от улиците в курорта. Недоволството им е провокирано от среднощните акции на вицепремиера Валери Симеонов, заради които бе прекратен най-големият летен музикален фестивал Solar Summer.

Лондонският вестник Times излезе с материал по повода, в който заяви, че: „Скоро може да свърши купонът в най-евтиния европейски курорт, след като българският вицепремиер обяви война на „вакханалията“.

Националната агенция за приходите и ДАНС проверяват председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов,  както и други 47 души на висши държавни длъжности, потвърдиха от данъчната агенция.

В средата на юни одитната институция обяви, че Панов не е подал годишната си декларация, въпреки че е бил длъжен да го направи като член на Висшия съдебен съвет, съобщи Mediapool. 

Бъдещият антикорупционен орган, който предлага в законопроект Министерството на правосъдието, ще може да се самосезира по неподписани сигнали в медиите и да прави проверки, каза министърът на правосъдието Цецка Цачева пред БНТ.

„Предложението изглежда като подготовка за дирижирани акции срещу опоненти на властта, като се има предвид силно влошената медийна среда у нас, пропадането на страната в класациите за свобода на словото и изводите за политически контрол над медиите“я, коментира Mediapool. 

Борисов смята, че искат да му пришият Пеевски. БСП и ДПС подготвят заедно следващо управление, ще атакуват управляващите с тезата, че са пресирани, и ще се опитат да „пришият“ на ГЕРБ Делян Пеевски – тази теза развива премиерът Бойко Борисов на заседанието на министрите днес. За „опорната точка“ му е било съобщено преди 10 дни от неназовано лице. Подробности в „Дневник“.

Шестима кандидати бяха допуснати до финалния етап на конкурса за директор на БНТ – Иван Гарелов,  Константин Каменаров, Валерий Тодоров, Сашо Йовков и Тома Иванов и Емил Кошлуков, който бе допуснат въпреки факта, че през последната година е бил програмен директор на телевизията на партия „Атака“ – АЛФА. Подробности може да намерите тук. 

Около 10 000 възрастни, включително роми, трябва да бъдат ограмотени или да минат обучение, включващо учебното съдържание от прогимназията до края на 2018 г. За това са отделени 25 млн. лв. от оперативната програма за наука и образование на Европейския съюз, пише Mediapool. 

Турция поиска от германските власти да ѝ предадат Адил Йоксюз, обвиняем като ръководител на осуетения опит за преврат преди една година и се издирва от Анкара.

В САЩ редица общественици и политици  осъдиха оправдателния коментар на Доналд Тръмп за шествието на неонацистите, по време на което бе убит човек в Шарлотсвил, Вирджиния, като каза, че вината е и на „двете страни“, а сред шествието на крайното дясно имало „добри хора“ освен нацистите, расистите и членовете на Ку-клукс-клан.

Водещи републиканци осъдиха поведението на Тръмп.

„Трябва да сме наясно – заяви председателят на Камарата на представителите Пол Райън, – превъзходството на бялата раса е отвращаващо. Фанатизмът е против всичко, зад което стои тази страна. Не може да има никакъв друг прочит на събитията.“

Последван от републиканския сенатор Марко Рубио, който написа: „Г-н президент, не може да позволите на вярващите в бялото превъзходство да носят само част от вината. Това е просто: ние осъждаме и маргинализираме расистките групи, а не ги окуражаваме и подкрепяме.“

По-късно пред денп целият бизнес съвет към президента Доналд Тръмп, съставен от 17 изпълнителни директори на едни от най-големите корпорации в САЩ подаде оставка в знак на протест

Подробности може да намерите тук. 

Снимка: Лалка Димитрова/DarikNews

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.