SHARE

Григор Димитров порази Давид Гофен и се класира за полуфиналите в заключителния турнир на АТП. Българският тенисист постигна  победа с 6:0, 6:2 и в събота ще се изправи срещу Александър Зверев или Джак Сок в битка за място на финала в Лондон.

Гофен, Доминик Тийм и Пабло Кареньо Буста ще определят кой ще бъде съперник на шесткратния шампион Роджър Федерер в другия полуфинал.

Днес е модерно да се подиграваме на западни нации, че искат социализъм, но те не са имали „щастието“ да го живеят, камо ли да си представят лагерите, цензурата и сковаността на духа.

Но ако толкова фриволно се смеем на футболните скандирания „ООО ДЖЕРЪМИ КОРБИН“ на британците, какво да кажем за българите, сред които 41% искат да се върнат по времето на Бай Тошо – толкова, колкото искат да живеят и в съвременна България?

Това показват последните данни на агенция „Тренд“. Подробности в материала на „Клуб Z“. 

Ако българите не са доволни от съвременна България, то това може да се дължи на заключенията на последния доклад за състоянието на съдебната система.

В настоящия доклад комисията констатира приети промени без обществен дебат, критики от наблюдатели за посегателство върху независимостта на съдебната власт и стъпки назад в съдебната реформа, както и съмнения относно неправомерно влияние от страна на ВСС.

Също така нито една препоръка на ЕК не е изпълнена. Подробности тук. 

И това се води „най-положителният“ доклад, за който днес ГЕРБ и прокуратурата се поздравиха един другиго.

„Целта е да се отчете „задоволителен напредък“, за да има основание в края на 2018 или началото на 2019 г. да отпадне МСП [докладите]“, заяви правосъдният ни министър Цецка Цачева.

От „Да, България“ представиха анализ на доклада, като извеждаме акцентите от него:

1. Не е изпълнен в задоволителна степен нито един от шестте показателя по механизма. Затова механизмът продължава.
2. Липсва ясен план за конкретни действия за изпълнение на препоръките от доклада на „Европейските прокурори“.
3. Комисията отбелязва многобройните документи, приети във връзка с борбата с корупцията, но констатира, че много от предвидените мерки са само формулирани в общи линии и все още не са изразени в конкретни действия.
4. Съществуват съмнения за възможно неправомерно влияние на ВСС над съдии.
5. Електронното правосъдие изглежда все още като „по-дългосрочен проект“.
6. Критикуват се стихийните и непрозрачни изменения в Закона за съдебната власт, като се борави с аргументите на Венецианската комисия.
7. Относно новия проект за антикорупционен закон ЕК настоява да се внимава да не бъде застрашен достигнатият напредък във връзка с отнемането на незаконно придобито имущество.
8. Започналите значителен брой дела срещу висши държавни служители, както и министри и магистрати, рядко водят до осъдителни присъди. Според ЕК този модел сочи за генерален проблем.
9. Промените в наказателноправната уредба трябва да се извършват по прозрачен начин, след провеждане на обществен дебат в магистратските среди и след консултации с гражданското общество.
10. Най-положителната оценка е дадена за избора на членове на ВСС от професионалните квоти, но има негативни констатации за това, че изборът на членове на ВСС от парламентарната квота на практика е бил предрешен.
11. За разлика от предишните доклади на ЕК в този няма нито една дума за състоянието на медийната среда в България и начина, по който тя се използва за смачкване на обществения дебат за реформа.

Днес имаше и малко шоу в парламента. 

Драмата започна заради искането на Корнелия Нинова премиерът Бойко Борисов да дойде и разясни твърдението си, че в парламента има наркотрафиканти. Предложението бе отхвърлено от мнозинството, след което Нинова излезе да чете декларация по този повод, но председателят на НС Димитър Главчев я отстрани от пленарната зала с мотив, че „оскърбява“ депутатите и премиера.

Тогава социалистите започнаха да скандират „оставка“ и да тропат по банките, което провокира Главчев да отстрани и Антон Кутев от БСП за две заседания. Впоследствие и депутатите от ДПС напуснаха пленарна зала, поради което заседанието бе прекъснато, а междувременно от БСП започнаха да събират подписи за отстраняване на парламентарния шеф Главчев от поста му.

Отсега можем да предвидим, че нищо няма да се случи нито с председателя на парламента, нито с лидера на опозицията, нито с оставките, нито с наркотрафикантите. Ако все пак искате подробности – тук. 

 

Международна банда за трафик на нелегални мигранти през България е разбита при операция на ГДБОП, ДАНС и Гранична полиция. За разлика от повечето подобни престъпни групи обаче тази е осигурявала безпрепятственото преминаване на бежанците през целия им маршрут – през България, Румъния и Унгария до Австрия. Подробности в Mediapool. 

Военен преврат в Зимбабве. Страната, потънала в тежка икономическа и финансова криза от дълги години, е ръководена от Робърт Мугабе, който управлява еднолично страната от независимостта ѝ през 1980 г. Късно снощи армията обяви, че е завзела властта и започва действия срещу престъпниците около президента Робърт Мугабе, но не и срещу самия него. Прочете повече в „Дневник“. 

Холандия разреши днес на Амстердам да ограничи работното време на намиращите се близо до училища кафенета, в които се предлагат леки наркотици, съобщи Франс прес.

„Съдът на Амстердам постанови, че кметът има правото да ограничава работното време на кофишоповете“ – „решение, което трябва да бъде потвърдено“, заяви Държавният съвет.

Долната камара на руския парламент одобри окончателно промени в закона за информация, позволяващи медиите, финансирани от чужбина, да бъдат причислени към „чуждестранните агенти“. Решението бе прието единодушно и промените ще влязат в сила, след като бъдат одобрени от Съвета на федерацията и подписани от президента Владимир Путин. Подробности. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.