SHARE

Парламентът отхвърли на първо четене въвеждането на мажоритарната система. 

Предложението за промяна в Изборния кодекс беше направено от парламентарната група на ГЕРБ, след като около 2.5 млн. души подкрепиха такъв въпрос в референдум, организиран по настояване на „Шоуто на Слави“ паралелно с президентските избори.

Изменението в изборния закон предвиждаше въвеждане на мажоритарна система в два тура и разделяне на страната на 240 едномандатни района.

Според проекта обаче прерайонирането на страната трябва да бъде извършено от президента.

В пленарната зала гласуваха 220 народни представители, „за“ бяха 98 депутати от ГЕРБ, „Воля“ и един независим, а „против“ – 121 от БСП, „Обединени патриоти“ и ДПС.

Във вторник по време на заседанието на правната комисия представителите на Движението за права и свободи подкрепиха текстовете, но ден по-късно то се върна към обичайната си партийна позиция – против мажоритарния вот.

Правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че ще подаде оставка само ако тя й бъде поискана от премиера. 

Това бе отговорът на Цачева към 16-те известни български юристи, които преди ден поискаха Цачева „незабавно“ да си подаде оставката заради нападките й към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Цачева обясни преди седмица, че идеите на Панов за изваждане на прокуратурата от съдебната власт са политически. Тя му препоръча да стане депутат, ако желае идеите му да се осъществят. Точните й думи пред bTV бяха: „Ако някой желае тези правила да бъдат променени, нека да се заяви като кандидат или присъстващ в законодателната власт.…”

Радев заяви, че проектът за придобиване на два нови патрулни кораба трябва да се развива с участието на българската отбранителна индустрия. 

“Това означава морската индустрия, концентрирана във Варна, да има своето по-нататъшно развитие”, каза Радев.

Миналия месец военният министър Красимир Каракачанов също коментира, че „България може и трябва сама да произвежда кораби и бронирани машини” в интервю за руската ИТАР-ТАСС.

Румен Радев също така защити своя секретар по антикорупционни въпроси за снимките му с нацистки поздрав.

„Абсурдно е окарикатуряването на Хитлер да бъде приравнявано с флирта с нацизма“, заяви президентът.

Въпреки че Радев категорично заклейми аналогичните случаи, в които главни герои бяха кадри на „патриотите“ в изпълнителната власт, сега той отказа да заеме подобна позиция и омаловажи случая.

Кандидатурата на фаворита на Георги Колев за следващ председател на Върховния административен съд Георги Чолаков бе официално внесена в Пленума на Висшия съдебен

МВР се съгласи да увеличи заплатите на служителите си, но не е ясно с колко. Зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов постигна консенсус със Синдикалната федерация на служителите в МВР заплатите в системата да бъдат увеличени тази година.

Кога и дали увеличението ще бъде за всички служители обаче засега не е ясно, защото предстоят преговори с финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Осем от арестуваните служители на граничния пункт Кулата са обвинени за участие в организирана престъпна група за получаване на подкупи. В петък Специализираният наказателен съд ще решава дали да ги остави за постоянно в ареста.

Преди два дни властите проведоха среднощна акция на граничния пункт и задържаха общо 23-ма митничари. При последвалите обиски в домовете и автомобилите на митничарите са намерени общо 158 000 лева, съобщиха от спецпрокуратурата.

Единодушно Висшият съдебен съвет разпореди извършване на финансова проверка на почивната база на Върховния касационен съд в Лозенец, както и на всички договори на съда, сключени след 1 януари 2015 г.

Повод е сигнал от шефа на дирекция „Финанси и счетоводство“ във ВКС Лъчезар Спасов, който разкри, че в базата в Лозенец се използват три програмни продукта, в които се правят счетоводни вписвания.

Руският парламент забрани анонимността в чат приложенията. Руската Дума прие на първо четене законопроект, който забранява анонимното общуване в приложенията за кратки съобщения. С почти пълно мнозинство от 356 души депутатите решиха, че потребители, чиято самоличност не е установена, няма да могат да ползват въпросните средства за комуникация.

Социалдемократите в Румъния оттеглиха кандидатурата си за премиер. Изпълнителният комитет на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия бе решил политическата подкрепа за премиера Сорин Гриндяну да бъде оттеглена. Този политически жест е покана той да подаде оставката си като министър-председател на Румъния. Гласуването бе единодушно, с 68 гласа „за“. Забележителното е, че на заседанието присъстваха и министри от кабинета, а вотът им срещу Гриндяну е ясен сигнал, че са готови да подадат оставка.

На заседанието на комитета премиерът каза, че е готов да подаде оставка, но при две условия. Първото е да има гаранция, че президентът Клаус Йоханис ще назначи премиер отново от редиците на СДП, а второто е председателят на социалдемократите Ливиу Драгня също да подаде оставка като лидер на партията, защото именно той предложи екипа на настоящото правителство. На практика така премиерът отказа да си тръгне, поставяйки две невъзможни за изпълнение условия.

Специалният прокурор Робърт Мълър, който разследва връзките между екипа на Тръмп и Кремъл, разследва самия Тръмп за възпрепятстване на правосъдието, разкри Washington Post, позовавайки се на свои източници. Това става, след като американският президент  уволни директора на ФБР Джеймс Коуми и се похвали на руския външен министър Сергей Лавров, че го е сторил заради разследването за сътрудничество между екипа и Русия, както и заяви, че е уволнил директора заради “онова нещо с Русия” в интервю за NBC.

Ако се установи възпрепятстване на правосъдието, то това ще бъде основание за импийчмънт на американския президент, както бе в случая с Ричард Никсън, който също уволни прокурорите и следователите, разглеждащи аферата “Уотъргейт”.

Друг интересен детайл от днес е разкритието, че в разследването на Мълър бе добавен нов член –  служителят на Департамента по правосъдие Лайза Пейдж – експерт в организираната престъпност в Източна Европа и прането на пари. 

Междувременно в изключително рядък акт на единство Сенатът на САЩ прие законопроект, който отнема от президента последната дума по отношение на санкциите срещу Русия и я прехвърля на законодателната власт в САЩ – Конгреса. Законопроектът също така въвежда нови санкции срещу Кремъл в областта на отбраната и военното разузнаване.

Новите разпоредби бяха предложени от републиканското мнозинство в сената и бяха приети с 97 гласа “за” срещу 2 “против” – рядкост предвид силното политическо разделение в САЩ.

*За изтовянето на този бюлетин е използвана информация от Mediapool, „Дневник“ и BBC. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.