SHARE

Корнелия Нинова в опит да популязира филм на Елена Йончева иска оставки на правителството. Междувременно ГЕРБ и БСП се надцакват кой повече ще разследва прехода. 

И заговорят ли българските политици за история (обикновенно това става, като се заговори за Османската империя, но преходът пак става), то значи нещо трябва да се потули. 

Ето какво:

Първа новина: „Капитал Daily“ съобщи, че доклад на Турция за контрабандата на цигари от „Булгартабак“ е изпратен в Интерпол.

Доклад за „продуктите, идващи от българската компания „Булгартабак“ и превърнали се в източник на контрабанда“ е изготвила турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM). Документът е изпратен до главния секретар на международната организация за полицейско сътрудничество Интерпол. Това се разбира от годишния доклад на KOM.

Същия денДържавата влеза в ролята си на бухалка и реши да удари „Икономедиа“, собствениците на „Капитал“ и „Дневник“ с Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

След публикуваната позиция на „Икономедиа“, че най-вероятно Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще започне производство и ще бъде поискан запор на активи, в това число на фирмата – издател на „Капитал“ и „Дневник“, в която Иво Прокопиев има мажоритарен дял, от комисията реагираха с кратка позиция, че всички детайли около започнали проверки са служебни тайни.

Очевидно „Булгартабак“, близък до Делян Пеевски,  е изправен пред сериозни проблеми. Същевременно за властта изглежда е важно да се удрят свободните медии.

В другите новини. Днес президентът Плевнелиев в интервю по bTV обяви, че готвените промени в конституцията за отпадане на давността за престъпления при приватизацията  „ще подкопаят върховността на законността в България“.

„Тя няма да доведе до справедливост, а точно обратното. Подобно действие със задна дата е крайно непродуктивно както за обществото, така и за държавата“, заяви Плевнелиев.

Но ако президентът 2012-2017 г. бе критичен, че управляващите подкопават вървонеството на закона, то от БСП приеха това за предизвикателство. 

Корнелия Нинова надцака ГЕРБ с искане да се разследва не само касовата приватизация, но и масовата, също така концесиите и групировките по време на прехода.

„Ще ги подкрепя, ако седнат да разговарят с нас по всички теми на прехода, иначе не“, заяви лидерът на опозицията, която очевидно смята за добра стратегия БСП да говори за своите славни действия по време на прехода и по-специално Лукановата зима и Виденовата есен.

Нинова също така поиска  оставките на вицепремиера Валери Симеонов и на вътрешния министър Валентин Радев, но не си мислете, че повод е някой пореден омаловажаващ Холокоста коментар на нашия скъп вицепремиер.

Не, причината опозицията да иска оставки е…  филм на Елена Йончева с премиера от вчера.  В него анонимен граничар обвинява властта в корупция.

Та освен със съдене на призраците от миналото политическият ни елит се занимава и с PR кампании на колеги/другари и техните филми (и удари по медии, и контрабанда на цигари…).

Делян Добрев не изглежда да е застрашен от напускане на парламента. Членовете на Конституционния съд са разделени по въпроса дали да се допусне за разглеждане искането на БСП за отхвърлената оставка на депутата Делян Добрев от ГЕРБ. На работна среща във вторник десетима членове на КС неформално са обменили становища по темата, а преобладаващото мнение е за отхвърляне на искането на БСП. Причината е, че Народното събрание не е излязло с изричен акт, по който Конституционният съд да се произнесе, съобщава сайтът „Де факто“.

Бойко Борисов заяви, че сегашната политика на Европейския съюз за мигрантите не може да продължи по този начин и призова за затваряне на външните граници на ЕС.

Думите на министър-председателя дойдоха след срещата с италианския му колега Паоло Джентилони в Рим.

„Вчера в Сочи Путин и Ердоган решават бъдещето на Сирия – къде са европейските политици? Не може само да понасяме кризите, които ние не създаваме, само поемаме пасивите. Правилният път е затваряне на външните граници и подпомагане на страните от крайната линия. Всички, които бягат от войната, ще получат помощ, защото сме хуманно общество. Но да влизат по законния ред“, заяви Борисов. Подробности.

Европейският парламент одобри днес правила за по-добра защита на потребителите от онлайн измами и по-бързо откриване и спиране на нелоялни търговци. 

Националните правоприлагащи органи ще имат повече правомощия да откриват и спират онлайн нарушения на законите на защита на потребителите. Те ще могат и да координират по-добре действията си в рамките на ЕС.

САЩ заявиха, че ще финансират медийни организации в селските райони на Унгария, за да помогнат за обучението и оборудването на журналисти с цел защита на независимите медии, които според Вашингтон са подложени на все по-голям натиск и сплашване, съобщи Ройтерс.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.