SHARE

Докато „бухалката на Пеевски“, директор на КОНПИ, е гласен да оглави борбата с корупцията, то бившите кадри на Орешарски започват да превземат медийната среда.

Съветник от кабинета „Орешарски“ влиза в мениджмънта на BiT, съобщи в. „Капитал“.

Веселин Иванов, медиен съветник на вицепремиера в правителството „Орешарски“ – Зинаида Златанова, ще влезе в управлението на Би Ай Телевизия. В момента Веселин Иванов е главен редактор на сайта „Правен свят“, който след промяната в собствеността си зае редакционна линия, която е в синхрон с интересите на главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски. Преди това е работил в телевизия „Европа“ и ProBG – един от тв каналите, притежавани преди време от Красимир Гергов., пишат от изданието. Подробности в „Капитал“. 

След огромната пропагандна кампания ГЕРБ оттегли ратифицирането на Истанбулската конвенция за превенция на насилието над жени и семейното насилие.

„ГЕРБ я оттегля, защото сами без „Патриотите“, без БСП, без [подкрепата на] президента няма да понесем пасива повече. Но ще участваме в последващ дебат, когато оценят, че насилието срещу жени и деца е сериозен проблем“, каза Борисов пред bTV, с което реално се предаде пред пропагандата на останалите партии, които останаха без ясен отговор от ГЕРБ в последните седмици. 

Борисов също обяви, че септември ще оцени всеки от министрите си според свършеното от него за въвеждането на електронното управление. 

Това стана ясно от публикуваната стенограма на днешното заседание на Министерския съвет. Още по темата в Mediapool. 

Вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка, призовават протестиращи, а парламентът да отхвърли предложените от управляващите поправки в Закона за горите, отпушващи новите ски строежи, да не се приема улесненото застрояване на ниви и да се разследват заменките по Черноморието.

Това са новите искания на протестиращите вече втори месец природозащитници срещу незаконната според тях промяна в плана за управление на парк „Пирин“. Още по темата. 

ГЕРБ предложи настоящия ръководител на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев да оглави „Антикорупция“.

Пламен Георгиев стана известен с това как удари издателя на  „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев в края на миналата година.

Вижте интервюто на Прокопиев в „Личности“ на „Терминал 3“.

Междувременно Полиграфическият комбинат бе прехвърлен от Пеевски към оръжеен търговец. 

Дружеството „СФ-БТ“, което до миналата есен бе част от структурите на „Булгартабак“, е продало сградата на Полиграфическия комбинат за 25 млн. евро на „Алнуаими груп“, притежавана от иранеца с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими, съобщи „Капитал“,

Специализираният съд направи в сряда трети пореден неуспешен опит да даде ход на делото за източването на Корпоративна търговска банка срещу Цветан Василев и още 17 подсъдими.

Причината обаче не бе отсъствието на банкера, който е в изгнание в сръбската столица Белград, а заболяване на бившия изпълнителен директор на банката Георги Христов, който не присъства на второ поредно заседание. Подробности.

Финансовите власти на ЕС се обявиха срещу криптовалутите. 

Криптовалутите са високорискови, нерегулирани продукти и са неподходящи инвестиционни, спестовни или пенсионни продукти.

Това гласи общоевропейско предупреждение към потребителите, разпространено от европейските надзорни органи, отговарящи за ценните книжа, за банките и за застраховането и пенсионния сектор – съответно ESMA, EBA и EIOPA.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.