SHARE

Карикатуристът Христо Комарницки кани депутата от ДПС Делян Пеевски в предаването „Съдебен спор“ на Нова телевизия. Като причина за това художникът посочва злоупотребата на фирма „Национална дистрибуция“ с монополно положение, а депутатът и едър издател е поканен в качеството му на „техния господар“. Eто какво публикува карикатуристът във фейсбук:

„It’s Showtime!
Току-що изпратих на предаването СЪДЕБЕН СПОР следното съобщение: „Здравейте,
Казвам се Христо Комарницки и съм един от издателите на сатиричния вестник „ПРАС-ПРЕС“.
Обръщам се към вас, защото вече девет месеца вестникът се сблъсква с непреодолими препятствия по пътя
към своите читатели. Всички опити да разрешим проблема със съдействието на официалните български
институции завършиха с неуспех. Вашето популярно и многоуважавано предаване остана последна инстанция
и надежда!
Искам да призова като ответници в студиото на „Съдебен спор“ управителите на фирма „Национална
дистрибуция“ АД и техния господар Делян Пеевски, които злоупотребяват с монополното си положение и
възпрепятстват разпространението на нашето издание.
С уважение,
Христо Комарницки“

Главният прокурор Сотир Цацаров „нареди“ днес на председателите на парламентарните комисии за контрол над службите за сигурност и по вътрешна сигурност и обществен ред Димитър Лазаров и Цветан Цветанов твърденията на Бойко Рашков за тежки нарушения при използването на СРС да бъдат обсъдени на съвместно заседание на двете комисии. Това той направи в нарочно писмо, в което обстойно обяснява и кой да бъде поканен и изслушан също така. Днес председателят на Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС) Бойко Рашков в интервю за Нова тв изнесе поредни случаи на нарушения, допуснати от прокуратурата и ДАНС. Наред с това Рашков заподозря прокуратурата, че е изпращала разпечатки от подслушвания на избрани медии и визира определени статии в ПИК. А в заключение той косвено обвини главния прокурор в неспазване на закона, като обобщи, че смята, че някога „страната ни ще има главен прокурор, който се подчинява само на закона“. Основната информацията е на „Дневник“.

Парламентът бетонира мораториума върху поемането на нови лекарства от бюджета на здравната каса през 2018 г., след като окончателно отхвърли ветото на президента Румен Радев, информира „Медиапул“. Така забраната касата да поема нови иновативни терапии след Нова година зависи единствено от Конституционния съд.  Управляващото мнозинство отново прие бюджета на НЗОК със 125 гласа „за“ срещу 95 „против“. БСП и омбудсманът Мая Манолова обещаха да изпратят казуса на Конституционния съд. Дебатът в НС беше тъжен и показателен за тоталното безхаберие на политиците. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов апелира за превенция, докато размахваше от трибуната имената на свои онкоболни съпартийци, които до един са се лекували с иновативни терапии в чужбина. Откроиха се думите на Стефан Данаилов, който каза: „Нека направим 2 групи и да се разходим из софийската онкология и Националната хематология. Да видите какви хора са вътре. Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат. Свидетел съм на безсилието на лекарите, които казват „всичко опитваме и не става“. Затова не ме интересуват тези милиони, но хайде този път да направим не жест, а наше задължение.“ Цялото му изказване можете да видите тук.

В същото време коалицията се клати. Не заради мораториума върху иновативните лекарства, а заради Пирин. Вицепремиерът Валери Симеонов от псевдопатриотите обвини премиера Бойко Борисов, че е саботирал предложението му за промяна на концесионния договор за ски зона „Банско“, и обяви, че отложеното решение на правителството ще бъде ключово за участието му в управлението.

Путин днес даде последната за мандата си редовна голяма пресконференция. Тя продължи повече от 3 часа и не останаха незасегнати теми – от обвиненията към САЩ, че ескалират допинг скандала с руските спортисти в преддверието на вътрешнополитическия календар заради предстоящите президентски избори, през обвинения към целия цивилизован свят, че слага Русия в една категория с КНДР, до обвиненията към местната опозиция. Те дойдоха в отговор на въпроси на Ксения Собчак, смятана за най-сериозния му съперник на президентските избори през март следващата година, която присъстваше в ролята си на журналист. С назидателен тон Путин каза, че опозицията няма ясен план и не предлага ясно очертана алтернатива. Звучи ли ви познато? И подчерта още, че ако опозицията няма програма и дойде на власт, това ще доведе до това, че в Русия ще има майдани, а по улиците ще тичат саакашвилита, т.е. подобия на Михаил Саакашвили (Club Z). Има и новина: той няма да се яви на изборите от „Единна Русия“, както винаги досега, а като независим кандидат. Подробна информация за голямата пресконференция четете в Club Z.

Британските депутати приеха законодателна поправка, която им дава право на вето върху окончателното споразумение за Брекзит, сключено с Брюксел. Премиерът Тереза Мей загуби с четири гласа ключово гласуване в парламента за Брекзит заради бунт на част от собствения й консервативен лагер, изложил на показ слабостта на Мей в навечерието на европейска среща на върха. Това е първата подобна победа за разбунтувалите се парламентаристи от лагера на премиера, откакто парламентът започна да дискутира закона за Брекзит. В други времена за Великобритания това би означавало, че премиерът  трябва да подаде незабавно оставка и да се оттегли.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.