SHARE

След като прочисти Слънчев бряг от висок шум, сега вицепремиерът се отправя към следващото покварено от туристи място – Созопол.

Работното турне на Валери Симеонов по заведения като Bedroom доведе до констатация от негова страна, че вече има по-малко шум по Черноморието (как го е измерил и на каква база не става ясно). Сега „дисциплиниращите“ проверки по нощни заведения на вицепремиера ще продължат към Созопол, където оплакванията за „шумов терор“ зачестили.

„В резултат на проверките имаме спад на нарушенията по всички направления – кражби, констатирана проституция, спад на актовете за нарушаване на трудовото законодателство. В резултат на дисциплиниращия ефект нямаме нито един случай на стомашно-чревени инфекции, няма обезглавяване с джетове, няма алкохол в туби“, заяви вицепремиерът, чиито „инспекции“ може да видите на следното клипче.

Има данни за нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти, заяви председателят на Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства  Бойко Рашков.

„До 2014 г. един от държавните органи, които безогледно искаха използване на СРС в абсолютен разрез със закона, беше ДАНС. Ежегодно е имало нерегламентирано подслушване с цел натиск и сплашване на политици, магистрати и журналисти“, каза Рашков.

Той разкритикува прокуратурата, че не желаела да събира факти по случая с адвокат Георги Гатев, чийто достъп до класифицирана информация бе отнет от ДАНС по инициатива на прокуратурата. Повече информация може да намерите в Mediapool. 

Депутати от ГЕРБ сезираха прокуратурата с искане за проверка на строителството и финансирането на хидровъзел „Цанков камък“. Сигналът бе внесен до главния прокурор Сотир Цацаров от народните представители Десислава Атанасова и Александър Ненков. Подробности в „Дневник“.

200 милиона лева от бюджета ще са нужни, ако се тръгне към вариант изграждане на тол-система за плащане на преминаването по магистралите от държавна компания, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той допълни, че от днес започва структурирането на държавна компания, която ще оперира системата.

Нанков обаче подчерта, че паралелно ще върви и процедурата по Закона за обществените поръчки за избор на частен изпълнител. „Ако успеем да класираме кандидат чрез обществената поръчка, ще продължим по стария ред“, обясни министърът. Повече информация можете да откриете в „Дневник“.

Правителствата на Франция и Германия искат Европейската комисия да се заеме с казуса с популярната платформа за споделяне на места за настаняване Airbnb, съобщи France presse. Франция откровено смята, че размерът на данъците, които компанията плаща в страната, е неприемлив.

Доналд Тръмп най-накрая осъди расизма, който доведе до насилствените сблъсъци в Шарлотсвил, Вирджиния, и смъртта на един човек. 

Градът изпада в хаос и насилие, след като стотици националисти, неонацисти и членове на Ку-клукс-клан, планиращи да направят най-голямото шествие по техни думи от десетилетия, за да „си върнат Америка“, се сблъскват с контрапротестиращи по улиците.

Редица общественици, сред които и републиканци, осъдиха Тръмп за това, че не назова виновниците за случилото се.

След критиките днес президентът заяви, че: „Расизмът е зло и тези, които причиняват насилие в негово име, са престъпници и отрепки, включително Ку-клукс-клан, неонацистите, вярващите в бялото превъзходство и другите групи на омраза, които са извращение на всичко, което ценим като американци“.

Коментарът му идва, след като бившият лидер на Ку-клукс-клан Дейвид Дук заплаши Тръмп в twitter: „Препоръчвам ти да се огледаш добре в огледалото и да си спомниш, че белите американци те направиха президент, а не радикалната левица.“

SHARE
Разследващ анализатор в Bellingcat