SHARE

Доналд Тръмп заяви, че няма да се оттегля засега от иранското споразумение, но си запазва правото да го направи всеки момент.  Той прехвърля споразумението в ръцете на Конгреса, които да преценат дали да не наложат по-строг режим на Иран, макар че международни наблюдатели отбелязват, че Иран напълно покрива изискванията на сделката и от 2015 насам режимът е забранил ядрената си програма.

Заявките на Тръмп да се оттегли от споразумението застрашаваха Иран да върне ядрената си програма и това да доведе до нови рискове пред света. 

Президентът Румен Радев се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев – чието правителство не само че наскоро беше уличено в огромна схема за пране на пари, но и е остро критикувано заради жестоките нарушения на човешки права, извършвани системно от режима, цензура и репресии над опозицията и активисти. Днес на съвместна среща между двамата президенти Радев и Илхам Алиев Алиев обяви, че Азербайджан ще организира преки полети между Баку и София. Радев допълни, че това съвпада с българското председателство на ЕС и че България потвърждава подкрепата си към Азербайджан за новото всеобхватно споразумение с ЕС.

Проект за по-високи заплати на работещите магистрати в специализирания съд ще бъдат приети от парламента в спешни срокове. Това се разбра, след като проектът беше гласуван на първо четене от депутатите. Повече информация дава „Дневник“.

Най-добрият български тенисист Григор Димитров не успя да победи Рафаел Надал в четвъртфиналния двубой на турнира от сериите „Мастърс 1000“ в Шанхай. Повече разказват от „Медиапул“. 

От 1 ноември ще бъде създадена изпълнителна агенция „Оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж“, която ще бъде към министъра на образованието и науката и ще управлява средствата от едноименната оперативна програма, чийто бюджет е 1.37 млрд. лв. България трябва да създаде нова изпълнителна агенция към просветното министерство и да се откаже сама от част от безвъзмездното финансиране по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, за да убеди Европейската комисия (ЕК), че междинните плащания по нея трябва да бъдат размразени, цитираме отново „Дневник“. 

Европейската комисия поиска от „Газпром“ да предложи повече отстъпки, за да се сложи край на продължаващото шест години разследване за злоупотреба с монополно положение в осем източноевропейски държави, пише „Медиапул“.

„Газпром“ трябва да предостави на Еврокомисията допълнителни предложения по уреждането на европейското антимонополно разследване, чиято цел е са осигури свободен поток на газ по конкурентни цени в Централна и Източна Европа, съобщи говорителят на ЕК Рикардо Кардосо след среща на зам.-шефа на „Газпром“ Александър Медведев с еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Законопроектът на БСП за борба с корупцията по висшите етажи на властта бе приет на първо четене в парламентарната комисияа, съобщи Mediapool. Той бе представен от зам.-председателя на БСП Крум Зарков, който е акцентирал на факта, че се изгражда нов единен орган за противодействие на корупцията.

Русия обвини САЩ в незаконно увеличаване на войските си в Полша и балтийските страни и заплаши, че ще разположи средства за поразяване – например увеличаване на комплексите „Искандер“ в Калининград. Междувременно Горбачов се обърна към Путин и Тръмп, призовавайки ги за активни дипломатически действия: „Никак не е нормално президентите на ядрените сили да се срещат някъде „в кулоарите“ (на някое събитие) и да са се срещали само веднъж“, заяви той, вероятно с оглед на политиката в сянка, която администрацията Тръмп води с Путин, включително и по време на срещата Г-20 тази година.

Днес в „Терминал 3“ ви разказахме за съдебното единомислие в българското управление и подчиняването на съдебната система на държавата, за коментарите на водещи анализатори относно политическата криза в България, както и за активното бездействие на управляващите в една все по-мръсна България, и накрая за провала Бокова. 

Жан-Клод Юнкер се възпротиви на независимостта на Каталуния, като председател на ЕК заяви: Испания е в криза, откакто сепаратисткото правителство проведе обявен за незаконен референдум на 1 октомври. С 43% избирателна активност и 90% вот за независимост каталунските власти са решени да се отделят от Мадрид, макар че за момента призовават за диалог. От испанското правителство излязоха с ултиматум, като заявиха, че искат от правителството на Каталуния ясно да заявят обявяват ли независимост или не. Ако Пучдемон потвърди през уикенда, че това се е случило, той ще получи три дни за оттегляне на декларацията, след което Мадрид вероятно ще поеме контрол над автономната област. Повече може да прочетете тук. 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.