SHARE

Григор Димитров спечели мача срещу Доминик Тийм. След 2,20 часа българският тенисист отказа световния №4 и стартира с победа на финалите на АТП, предаваме от „Дневник“, които следяха мача на живо. Повече може да прочетете тук. За Димитров това е дебют в заключителната надпревара на осемте най-добри през сезона. Тийм вече има едно участие, след като през 2016 отпадна в груповата фаза след победа над Гаел Монфис и загуби от Новак Джокович и Милош Раонич.

Тази новина вече не е новина, но продължава да бъде основна препоръка към страната ни – на България е нужна реформа в съдебната система и засилване контрола върху корупцията. Това заявиха от Международния валутен фонд, цитираме отново „Дневник“. Европейската комисия съобщи, че ще представи в сряда поредните доклади за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка.

Междувременно парламентарната група на ГЕРБ ще предложи промени в конституцията с цел отпадане на давността за престъпления, свързани с приватизацията, съобщи днес председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.В мотивите си сме посочили правни източници и теоретици, дори сме развили мотиви в теорията за абсолютността на наказанията, които са разработени от Кант и Хегел, които са учители на Маркс и Енгелс, каза Кирилов, цитиран от „Дневник“. 

Рупорът на Кремъл Russia Today избра регистрацията като „чуждестранен агент“ в САЩ пред наказателното дело, което я очакваше в противен случай. „Дневник“ пишат за доклад на спецслужбите на САЩ за намесата на Русия в американските избори, в който RT е определен като „машина за държавна пропаганда“, която „се позиционира като американски телевизионен канал, преднамерено скриващ връзката си с Русия“. „Кремъл попълва служителите на RT и плътно надзирава работата на телевизията, като наема хора, които могат да разпространяват стратегически руски послания заради идеологическите си убеждения“, пише още в доклада. Повече може да научите тук. 

За нов компютърен вирус предупреждават от ГДБОП. Имейли от фирма, която носи името „Кредисимо“ АД и се представя като дружество за небанково кредитиране, съдържат зловреден софтуер, който извлича лични данни, пароли и други. Самата фирма не стои зад разпращането на съобщенията, допълват те. Повече информация четете тук. 

До момента няма данни за пострадали българи при труса на границата на Иран и Ирак.

Българските граждани могат да осъществят връзка с посолствата на България в Техеран или Багдад на дежурните телефони: +98 930 568 34 09 (Техеран) и +964 7809237587 (Багдад). Трусът бе обявен за най-смъртоносния за 2017 г., като до момента се съобщава за повече от 400 жертви и над 7000 ранени. Продължаваме да следим ситуацията, а повече информация може да откриете тук.   

Няма данни бившият здравен министър Николай Петров да е извършил престъпление като директор на Военномедицинска академия, но има нарушения по обществените поръчки, за което се носи административнонаказателна отговорност, обявиха днес от прокуратурата. Повече по темата четете тук, а какво всъщност се случи с министър Николай Петров вече ви разказахме – тук. 

Днес 23 държави – членки на ЕС, включително и България, предприеха първата стъпка, като изразиха желание да участват в създаването на постоянно структурирано сътрудничество (ПСС/PESCO) – исторически момент по пътя към обща обрана на ЕС. Днес бе взето решение на принципна основа какво ще представлява PESCО/ПСС: „амбициозна, обвързваща и приобщаваща европейска правна рамка за инвестиции в сигурността и отбраната на територията на ЕС и неговите граждани“. Повече по темата и какво всъщност означава това ви разказахме тук. 

Ще има ли втори лифт в Банско? Дългогодишният спор между общината и природозащитници за развитието на ски зоната в курорта отново започна, след като на прага на туристическия сезон местната власт започна акция за изграждане на втори лифт в курорта, съпроводена от протести както на местните, така и на общинските съветници, пише „Капитал“. От изданието цитират и Петко Ковачев от Института за зелена политика, който пред  „Нова телевизия“ коментира, че според него казусът с лифта е изцяло икономически. „Банско е на трето място в страната след София и Варна по продажба на имоти от частни съдебни изпълнители. Туристическият му бизнес е във фалит поради прекомерно надутия балон през годините,“ Според Ковачев темата за втория лифт цели да вдигне срутилите се цени на пазара на имоти.

Днес в „Терминал 3“ говорихме за омнипотентния главен прокурор Сотир Цацаров, след като европейски съдии призоваха за отмяна на властта му да сваля съдии. Съобщихме ви и за нарастващата агресия в социалните мрежи, след като започнаха да се отправят призиви за избиване на всички несъгласни с мнението на депутата Иво Христов. По този повод публикувахме позицията и действията на Юлиан Попов. 

В минутката за култура си поговорихме за създателя на американската документална фотография и баща на съвременната фотожурналистика – Уокър Евънс. Повече за него може да научите тук. 

Европейските бизнес лидери призоваха британския премиер Тереза Мей да работи за повече прогрес, изключително нужен по време на преговорите Брекзит, или Великобритания ще загуби многобройни работни места и инвестиции. Бизнесът е изключително притеснен от бавния ход на Брекзит, обявяват те, както и от липсата на всякакъв прогрес едва месец преди решаващата среща през декември. Проевропейската секция на консерваторите критикува остро Тереза Мей за изказванията за поправката в декларацията за напускане, в която се заявява категорично че Британия ще напусне на 29 март 2019. Повече четете тук. 

Пътуването на Тръмп в Азия почти завърши, но не без президентът да засвитеделства почитта си към Диего Дутерте – президентът диктатор, признал си, че на 16-годишна възраст вече е убивал човек. Диктатурата на Дутерте продължава да потъпква човешките права във Филипините, а с президентс на САЩ те са си говорили за… взаимната си неприязън към Барак Обама. Заключителните думи на Тръмп: отлично прекарано време с Дутерте. Връщайки се към политиката – по време на администрацията Обама отношенията между двете страни бяха влошени, а Дутерте се ориентира все повече към засилване на връзките с Китай и Русия. До момента жертвите на последната вълна правителствени кървави гонения срещу дрогата във Филипините са около 3000.

 

Снимка: Reuters

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.