SHARE

Започна делото КТБ. Присъстващите в Специализирания съд по мегаделото бързо бяха повалени от една енигма: Къде е подсъдимият Цветан Василев? Едва ли е останал човек в държавата, който да не знае къде е Василев. Но след известно време разсъждения се оказа, че той бил нередовно призован. Бил търсен на всички адреси, на които е регистриран – ала портиерът на ул. „Кричим“ 78, ап. 19 отвърнал, че не го е виждал от четири години. От НОИ дори не са си направили труда да изпратят отговор до съда относно запитванията за адреса му.

Оказа се, че от Министерството на правосъдието е изпратена съдебна поръчка до Република Сърбия, където Сотир Цацаров бе преди седмица, с молба да бъдат връчени на Цветан Василев призовка и обвинителен акт. От правосъдното министерство са отговорили, че молбата е изпратена на 20 ноември, но до този момент отговор няма.

Отговор няма и защо други лица, свързани с банката по времето на нейното разграбване, не са подсъдими. Отговор няма и защо компаниите, свързани с Делян Пеевски, към които отиват огромни суми пари сред разграбването на банката, също не са подсъдими. 

Въобще една държава, където симулираме дейност, независимо за какво става въпрос. А отговори никога няма. Повече четете тук. 

Помните ли играта „Тука има, тука нема“? Е, това представлява казусът „Булгартабак“, след като вътрешният министър днес се сети да признае, че в турския доклад все пак се споменавало за контрабандата на българския производител. Валентин Радев отрече някой да го е питал за доклада досега, въпреки че преди дни и той, и главният секретар не само отрекоха присъствието на „Булгартабак“ в него, но и отрекоха въобще да са го чели. „Ще направим всякаква проверка, ще ги запитаме и тях („Булгартабак“ – бел. ред.), ще видим къде са ги изнасяли цигарите“, обеща вътрешният министър, цитиран от „Дневник“.

Объркахте ли се? Ние също. Честито на калпавите чепове за зеле и на 80%-те процента. Защото това виждат управляващите в нас, своя електорат. 

Правителството одобри проект на промени в Наказателния кодекс, чиято цел е да бъде разширен кръгът на лицата, които може да бъдат преследвани за корупционни престъпления, съобщиха от правителствената пресслужба. Повече може да научите тук. 

Междувременно правителството отново изкривява гласувания от парламента бюджет. На заседанието на кабинета в сряда беше увеличен размерът на финансовите ангажименти, които регионалното министерство може да поема. Таванът беше 349 милиона, а ведомството на Николай Нанков ще може да сключи договори за още цели 513 милиона лева. На същия принцип в края на миналата година кабинетът отпусна 1 милиард лева за регионалното министерство за програмата за саниране. Таваните за бюджета бяха въведени от ГЕРБ по време на първия им мандат, но с друг член се позволява неограничената им промяна – тоест беззаконието продължава, кучетата лаят, а керванът… ами той си върви, макар и накуцвайки под тежестта на онези, които се возят в него. Повече може да разберете от „Медиапул“. 

Сагата европредседателство продължава с пореден епизод: Нено Димов, министърът, който твърди, че въздухът в София става все по-чист, докато софиянци дишат мръсотия и прах стотици пъти над нормите, поема председателството на Съвета на ЕС по околна среда. Като ротационен председател на Съвета на ЕС по околна среда България щяла да работи за „запазване на високите стандарти за опазване на околната среда и качеството на живот на населението чрез устойчив растеж и „зелена икономика“. Иронично, с оглед на това, че България е критикувана за изключително мръсния си въздух и нулеви действия за справяне с проблема, а наскоро ЕС ни напомни, че губим по 3 млрд. евро и 13 000 души умират всяка година заради замърсяването на въздуха в България. Повече по темата тук. 

И в същото време внушително множество граждани и представители на природозащитни организации шестваха по централните улици на София и скандираха пред сградата на правителството в сряда вечер в защитна на национален парк Пирин. Конкретната причина за поредния протест за планината е заявената готовност на правителството да гласува между празниците разширяването на ски зона „Банско“, промените в плана за Националния парк и в концесионния договор с „Юлен“. Информацията е на Дневник, а фотогалерия можете да видите тук.

Край на митовете за българите по пълните заведения, така любим аргумент на премиера за просперитета на народа. България е на последно място в Европейския съюз по отделени пари за купуването на дрехи и обувки. 3,2% от семейния бюджет отиват за такива разходи, докато при първенеца Естония процентът е двойно по-голям. Страната ни е сред най-малко харчещите за застраховане и посещения на ресторанти и кафенета. Повече информация, както и графики може да видите тук. 

„Феминизъм“ е думата на годината, избрана от Merriam-Webster. Интересът към термина е бил провокиран от няколкото „Марша на жените“ в началото на тази година, както и от нови телевизионни сериали, филми за проблемите на жените и, не на последно място, разкритията за сексуални посегателства, които обхванаха света през последната година. Със 70% повече са търсенията в мрежите на понятието „феминизъм“ в сравнение с 2016 г. Речникът Merriam-Webster дефинира феминизма като „теорията за политическо, икономическо и социално равенство на половете“, като добавя, че с него може да се определя и „организираната дейност в полза на правата и интересите на жените“. Повече може да научите тук. 

Днес в „Терминал 3“ ви разказахме за България на ремонтите, България на болните, България на бедните и България на анцузите. Продължихме с анализ на победата на демократите в изборите за сенатор в Алабама, САЩ, които бяха следени от целия свят с интерес, тъй като са индикатор за общественото настроение преди голямата битка догодина. Накрая приключихме с това какво можеха да попитат депутатите Главния – Сотир Цацаров, но не го направиха. Защото живеем в такава държава – или каквото е останало от нея. 

Припознаването на Йерусалим като столица на Израел от САЩ е провокирало инциденти с насилие в Германия и Швеция, съобщават от френския Le Monde. В Берлин миналия петък три израелски знамена са запалени и изгорени пред Бранденбургската врата, където се намира посолството на САЩ, по време на демонстрация на над 1000 души. По същото време около 200 души с палестински знамена се събират в Малмьо, третия по големина град в Швеция, и заплашват да избият евреите в града в акт на отмъщение. В друг шведски град по време на служба в местната синагога вярващите са атакувани, като по тях са хвърляни коктейли „Молотов“. Президентите на двете нации заклеймиха действията, като има данни за още демонстрации и в двете държави.

Снимка: sofia-news 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.