SHARE

Президентът даде интервю за БНТ. Радев смята, че има коректен диалог с Борисов, но „Не приемам сценарий добрият премиер и лошото мнозинство“, обяви той.

Разбира се, както винаги основна болка на президента бе сделката за изтребители, в която той активно се застъпва за определена компания – „Грипен“.

„Както виждате, с една завидна страст и борбеност група депутати се хвърлиха да бранят народната пара – милиард и половина лева за самолети. Забележете, неизхарчени. И логично си задаваме въпроса: защо същите борци, защитници на парите на народа, не направиха една анкетна комисия за 2 млрд. лева похарчени за саниране, при множество сигнали за нередности, не от вчера“, подчерта Радев. Президентът припомни и сигналите за три до четири пъти завишени цени, липсата на контрол на вложените материали, на сключваните договори и на качеството. „Никога не е късно да се направи една такава комисия. Аз го очаквам. Мисля, че не само аз“, добави още държавният глава.

Мнозинството от Висшия съдебен съвет реши да изслуша и гласува отново кандидатурата на Георги Чолаков, който беше избран за председател на Върховния административен съд. Повече четете отново в „Дневник“. 

Първоначално Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли възможността да има нова процедура за избор на Върховен административен съд след връщането на указа на държавния глава Румен Радев за посочения от предишния състав Георги Чолаков.

„За“ изцяло нова процедура бяха трима от членовете на съвета – председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и избраните от съдиите Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров. Останалите 22-ма души бяха против.

Председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева е публично заподозряна в корупционно действие от съдията в Търговското отделение на същия съд Милен Василев, съобщава Дневник. 

Това е видно от окачено в коридора на съда заявление на Василев, в което той открито обвинява Дончева в действия „със силен корупционен мирис“. В заявлението си съдията съобщава, че му е било разпределено на случаен принцип търговско дело, свързано с обявената в несъстоятелност КТБ, но е било иззето със заповед на Дончева заедно с всички дела на неговия съдебен състав.

Парламентарната военна комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху поправките в Закона за отбраната и въоръжените сили, според които висшите военни трябва да бъдат представяни пред депутатите, след като бъдат назначени.

Ветото беше подкрепено само от депутатите на БСП.

След като кметът Йорданка Фъндъкова гордо заяви, че приоритет на София е чистият й въздух, днес ЕС официално обяви, че губим 3 млрд. евро на година вследствие на мръсен въздух, пропускаме 2 млн. работни дни годишно, а загиналите от замърсяванията са над 13 000. Става въпрос за разходи и пропуснати ползи от болести, свързани с лошото качество на въздуха, предава „Медиапул“Трябват незабавни мерки за решаването на проблема, който засяга цялата страна. 

Такова е становището на представителя на генералната дирекция „Околна среда“ към Европейската комисия (ЕК) Джордж Кремлис по време на форум за подобряването на чистотата на въздуха в София. Основните замърсители са фините прахови частици, а на места в страната и серният двуокис. Кремлис припомни, че Европейската комисия осъди България заради системното замърсяване на въздуха и добави, че следващата стъпка е Брюксел да поиска страната ни да плаща ежедневни санкции, докато не се справи с проблема.

ДПС и „Обединени патриоти“ отново влязоха в сблъсък за участието на националистите във властта, макар да се оказа, че и двете формации имат съществена прилика. Избягват темата „Делян Пеевски“.

На две последователни пресконференции в Народното събрание първо ДПС, а после и националистите предпочетоха да отклонят въпроси, свързани с прочутия депутат. Подробности в Mediapool. 

Междувременно стана ясно, че от всички автомобили, които се движат в София, 6.5% отделят твърде високи нива на замърсители във въздуха, като на тях се дължат почти една четвърт от вредните газове във въздуха. Това показват резултатите от измерванията на испанската лаборатория RSLab, които бяха направени в началото на септември на различни места в столицата.

Граждани поискаха незабавна реформа в детското правосъдие, тъй като у нас всяка година около 10 000 деца са засегнати от Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, който разчита на репресии и наказания и е приет през 1958 г. Демонстрация се проведе пред Народния театър в София, като там беше поставена инсталация на Destructive Creation, която да напомни за децата, които биват наказвани за бягство от дома, скитничество, просия, кражба на хранителни продукти и други. Организаторите подчертават, че децата, които попадат под ударите на Закона за борба с противообществените прояви, обикновено са изключително уязвими. Повече четете в „Дневник“. 

България е на едно от последните места по медийна грамотност в Европа, показва сравнителен анализ за нивото на медийна грамотност и способността на държавите да се справят с феномена „постистина“, изготвен от института „Отворено общество“ – София. Той предлага модел на индекс за измерване на медийната грамотност, според който в държавите, в които медиите са по-свободни, хората – по-образовани, а доверието между гражданите – по-високо, може да се очаква по-голяма степен на медийна грамотност, цитираме „Дневник“. 

 

Има съмнения, че част от българите пристигат в Германия не толкова, за да си търсят работа, колкото за да ползват облагите на добре уредената социална държава. „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ публикува стряскащи данни, разказва „Дойче Веле“. Изданието забелязва и една ясна тенденция: голямата част от тези европейци пристигат тъкмо от онези страни в ЕС, които се намират в дъното на класацията по благосъстояние. Повече от една трета от пристигналите през 2016 година европейци са били например от Румъния и България.  От Полша са пристигнали 123 000 души, а от Хърватия – 5000. Докато всички французи и британци, взети заедно, са били едва 20 000 души.

Междувременно британският Guardian публикува данни, че българите и румънците, живеещи във Великобритания, са се увеличили с близо 80% за последните две години. Повече четете тук. 

Безплатно 3-годишно обучение за приложни програмисти предлагат от МОН. Учениците от Х клас, които не учат компютърни науки, ще могат да се възползват от курсовете, които са в 5 центъра в страната, като за тях ще се кандидатства с тест. Кандидатите трябва да се регистрират до 10 ноември, като попълнят тази формa.

Българското малцинство е включено в проекта на закона за малцинствата в Албания. В документа, който ще бъде гласуван на 19 октомври в албанския парламент, поименно са изброени девет малцинства, сред които е и българското, а повече може да научите от „Медиапул“. 

Днес в „Терминал 3“ ви разказахме за становището на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) относно опитите на българското правителство да политизира съдебната система и корупцията по високите етажи на властта. Освен това говорихме за една изключително важна тема, която ще продължава да бъде актуална – план „Б“ от сценария на Решетников в действие. Представихме ви и материал по повод нагласите на американския президент Доналд Тръмп да развали сделката с Иран, според която Западът може да следи дали страната произвежда ядрено оръжие. И най-накрая – днес САЩ решиха да се оттеглят от организацията ЮНЕСКО повече ви разказахме тук. 

Пакистански войници освободиха семейство от Северна Америка, които са били заложници на талибаните в продължение на години. Канадецът Джошуа Бойл и съпругата му от САЩ Кейтлин Колман са отвлечени в Афганистан през 2012. Техните три деца се раждат, докато двамата са били в плен. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че това е „позитивен момент“ в отношенията между САЩ и Пакистан.  Повече четете в BBC. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.