SHARE

В края на 2017 г. Делян Пеевски е добавил към активите си и винарска изба – „Старата изба – Първенец“, съобщава „Дневник“.  Избата е създадена в края на 19 век, а по време на социалистическия режим придобива статус на резиденция на Тодор Живков.

Валери Симеонов ще внесе чрез парламентарната група „Обединени патриоти“ поправка в закона, с която да се намалят процедурите за строителство на ски лифтове. Симеонов повтори, че държавата ще застане не само зад инвеститора с неизвестен собственик „Юлен“, който ще строи втори лифт на Банско, но нейна задача е да развива и Витоша, Пелерик, Пампорово, Чепеларе, Гела. Повече четете тук. 

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон. Законът беше критикуван от множество правни съсловия в България и в Европа, а депутатите в НС се ограничиха до това да поговорят за конспирации, Джордж Сорос и накрая да помолят за една година пробен период на закона. Повече разказва „Дневник“. 

Междувременно Борисов заяви, че не е редно председателят на Европейския съвет Доналд Туск (бивш министър-председател на Полша) да се меси в полската политика и да има санкции срещу Полша за уронване на върховенството на правото. Туск заяви този понеделник пред полски медии, че управляващата „Право и справедливост“ в Полша е дълбоко авторитарна. Български дипломат е пояснил пред чуждите медии, че това не означава, че България ще наложи вето на решение за Полша, разказва „Медиапул“, позовавайки се на FT. 

България е осъществила напредък в усилията си да приближи икономиката си до тези на страните от еврозоната, но все още ѝ предстои работа и направеното не е достатъчно. Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в София, цитиран от Ройтерс. Той се изказа положително по отношение на напредъка относно конвергенцията, но заяви, че: „Това още далеч не е достатъчно и нашите български приятели го знаят“. Повече четете тук. 

Лекари от 22 общински болници ще излязат на протест в понеделник, спирайки работа между 12 и 13 часа на обяд. Мотивът е съсипването на общинското здравеопазване през последните години и липсата на адекватни мерки за спасяването му. Това бе съобщено от сдружението на общинските болници, което взе решение за символичен протест. Медиците настояват за целева субсидия от 30 млн. лева, като това ще спаси общинските болници от превръщането им в здравни центрове с до 20 легла. Повече разказва „Медиапул“. 

Предприятия също ще протестират заради високите цени на тока. Предприятията, членуващи в основните бизнес организации, ще излязат на улиците на 31 януари. Това става ясно от  съобщение на Българската стопанска камара до медиите след проведено снощи заседание на Асоциацията на организациите на българските работодатели, която през 2018 г. ще се председателства на ротационен принцип от камарата. Повече по темата четем в „Дневник“. 

За сметка на това полицаите получиха обещание за 100 млн. лв. и временно ще преустановят протестите. В съобщение от полицейския синдикат посочват, че решението е във връзка с „настъпилата на 11 януари 2018 г. промяна в ситуацията около исканията, за които СФСМВР протестира от лятото на 2017 година“. Повече може да откриете тук. 

„За две седмици, от които поне 5 празнични дни, БНБ успя да позволи на анонимен фонд от Лихтенщайн да придобие Общинска банка“, излязоха с позиция от движение „Да, България“ относно придобиването на Общинска банка от едноличен акционер. Цялата позиция може да прочетете тук.

Френската евродепутатка от Зелените Карима Дели започна кампания за сваляне на рекламния клип на българското европредседателство.

„Противно на това, което се твърди в официалния клип на Съвета на ЕС, чието председателство този месец пое България: „не“ никога не значи „да“. Основно правило за съгласие и уважение към жените“, написа тя в туитър,

„Искам свалянето му“

#metoo

Днес в „Терминал 3“ ви разказахме за реакцията на световните медии през изминалата седмица сериозните проблеми на България в борбата с корупцията и свободата на словото, които ерозират държавата. В рубриката #Будителите ви запознахме с Александър Екзарх, българския дипломат в Европа. Говорихме си и за изхода от преговорите за правителство в Германия, която остава парализирана, но и продължава да води. А темата Банско остава водеща – какво се случи с Банско и защо той можеше да се превърне във висок клас курорт… но това вече е невъзможно. 

В разгара на последния скандал, забъркан от шоуто „Тръмп“, в който президентът на САЩ нарече имигрантите от определени страни граждани на „държави кенефи“ [shithole countries], администрацията на САЩ заяви, че ще подкрепи иранското споразумение, над което бе надвиснал облак от съмнение след определени изказвания на президента. Очаква се администрацията да постави краен срок на Конгреса и европейските си съюзници, в който те да преразгледат сделката и да я направят „по-изгодна“ за САЩ. Повече четете в BBC. 

Междувременно Тръмп отмени визитата си в Лондон поради страх от масови протести. Вероятно държавният секретар Рекс Тилърсън ще заеме неговото място. Кметът на Лондон Садик Кан обяви, че Тръмп явно е разбрал, че лондончани нямат желание той да присъства в града, където мнозина се противопоставят на политиките и действията му. Повече може да научите тук. 

 

Снимка:

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.