SHARE

Сметната палата прати на данъчна проверка 275 души, заемащи висши длъжности, заради несъответствия между имуществените им декларации и доходите им, информира „Медиапул“ и коментира, че интересното е, че сред тях не фигурира бизнесменът и депутат от ДПС Делян Пеевски въпреки видимото несъответствие между заплатата му на народен представител от около 3000-4000 лв. на месец и официално декларираните от него около 17 млн. лв. депозити и 62 млн. лв. стойност на притежаваните от него компании, предимно чуждестранни. Палатата обаче е пратила на проверка куп куриозни случаи, като например този на кметицата на Долни чифлик, която пропуснала да обяви лекарската практика на мъжа си.

Започваме с Пеевски, за да се знае кой е начело на веригата от събития, които продължават да се навързват едно след друго пореден ден.

Производството за отнемане на незаконно придобито имущество срещу издателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев се базира изцяло на проверката на приватизацията на „Каолин“, осъществена преди повече от 17 години – през 1999-2000 г. , научаваме от “Капитал“. Тази проверка е била извършена от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) по неясна процедура и методи. Но пък в хода й комисията е установила, че приватизацията е била „незаконна“, а оттам – и последвалите доходи от нея.

Използвайки стила на медиите на Делян Пеевски, Георгиев нарече изданията „Капитал“ и „Дневник“ „групировка“, а след това направи „кратка ревизия“ на сделката за приватизация на „Каолин“, за да покаже, че в процедурата са били допуснати много нарушения. Същевременно обаче председателят на КОНПИ през цялото време обясняваше, че макар основната част от аргументите на комисията по тази проверка да се базират на преоценка на законността на приватизацията на „Каолин“ през 2000 г., всъщност КОНПИ не е излязла от законовото ограничение да проверява приходи и разходи в десетгодишен срок назад. На въпрос дали такава проверка на приватизационни сделки се е случвала и друг път в рамките на производство по отнемане на имущество пред комисията, Георгиев заяви, че няма как да знае всички проверки.
Теодор Захов, който е съиздател на „Капитал“ и „Дневник“, заяви, че средата в България предполага репресия за хора, които имат различно мнение: „Свободната медийна среда предполага да се изказват различни мнения, но когато се наказват тези, които са склонни да критикуват хората с власт, когато средата в държавата позволява и насърчава репресията, вече става дума за налагане на медийно пространство с едно-единствено мнение.“
Адвокат Георги Атанасов заяви, че наложените обезпечения са обжалвани, но действията на КОНПИ са без аналог в света, както без аналог е и самият закон. Той обърна внимание, че една сделка може да бъде обявена за незаконна само от съда, но това не се е случило до този момент. По-подробно за скандала на деня можете да прочетете тук.

„Режимът на Пеевски-Борисов-Цацаров превръща КОНПИ в инструмент за репресия срещу свободата на медиите и словото“, се казва в протестна декларация срещу действията на КОНПИ на партиите „Да, България“, „Демократи за силна България“, „БЗНС“,„ЗЕЛЕНИТЕ“ и „ДЕОС“.

.Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на общо седем души за участие в “организирана престъпна група“, организирала незаконния износ на лекарства. Целта на властите е да докажат пране на пари, данъчни престъпления и евентуално подправяне на документи, но засега няма доказателства за това, стана ясно на пресконференция днес, за което ни разказва „Медиапул“. Делото за износа на лекарства е било образувано на 15 септември и е за пране на пари и данъчни престъпления, но срещу заподозрените все още не са повдигнати подобни обвинения. Засега те са привлечени по делото само като участници в “престъпна група“ и официално не се знае с каква точно престъпна дейност са се занимавали. В единия от групата са намерени 500 хил. лв. в евро и лева., за които се предполага, че са придобити в резултат от престъпление. От прокуратурата смятат, че ще намерят доказателства, макар износът на лекарства без разрешение да не е престъпление, а административно нарушение.

В същото време Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху лекарствения мораториум и най-вероятно той ще бъде задействан през 2018 г. за иновативни лекарства от здравната каса. Ако съотношението на силите се запази и в пленарна зала тази седмица, мораториумът ще стане факт.

Местната организация на ПП „Движение Да, България“ в град Пловдив настоява община Пловдив да предприеме спешни действия по реализирането на необходимата инфраструктура за осъществяването на Европейска столица на културата през 2019 г. Това те заявиха на официална пресконференция в града. По време на събитието председателката на местна организация Веселина Александрова изрази своето силно безпокойство от грандиозното изоставане и от неизпълнението на поетите ангажименти от страна на община Пловдив да изгради нова и да приведе в адекватно състояние съществуващата културна инфраструктура, необходима за реализирането на предстоящото събитие. Лидерът на партията Христо Иванов каза: „Една година преди старта на Европейска столица на културата виждаме, че Пловдив 2019 е програмиран провал поради бездействието и въпиещата некомпетентност на пловдивската община и цивилизационната непригодност на правителството. Тези хора не провалят себе си. Те провалят Пловдив.” Цялата информация можете да намерите тук.

Министерството на икономическото развитие на Италия обяви извънредна ситуация в енергетиката, след като взрив в газов разпределителен център в Австрия прекъсна доставките на руски газ за няколко държави в района. Един човек загина и 18 са ранени при тежкия инцидент, станал малко след 8 часа тази сутрин край Баумгартен. Заради щетите в Европа рязко поскъпна природният газ, който може веднага да бъде пренасочен към засегнатия район.
Австрийският оператор Gas Connect Austria Gmbh обяви, че транзитът през страната на юг и югоизток, т.е. към Словакия, Унгария, Словения и Хърватия, спира до изясняване на ситуацията. Словашкият газопреносен оператор Eustream потвърди, че заради инцидента е спряно подаването на газ към Австрия и очакванията са, че ще се свие до една трета преносът през Украйна към Централна и Западна Европа. Тепърва ще се направи оценка на щетите и сроковете, за които ще се извършат ремонти, но възстановяването на стандартните обеми на доставки в най-добрия случай ще отнеме дни.

В Гърция е обявена 24-часова общонационална стачка на 14 декември, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи, цитиран от „Фокус“. В стачката ще участват най-големите синдикати в страната – Съюзът на държавните служители, Общата федерация на трудещите се, преподаватели и Общогръцката федерация по корабоплаване. Стачните действия ще обхванат и обществения транспорт в страната – автобуси, тролейбуси, метро, железопътен транспорт и кораби.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.