SHARE

Синът на американския президент Тръмп – Доналд Тръмп-младши публикува имейли, които доказват, че не само е бил наясно относно сътрудничество с руската държава с цел да подпомогне избирането на баща си, но и е изключително ентусиазиран да получи информацията за опонента по това време Хилъри Клинтън.

„Смятам, че това е страхотно!“, отговаря синът на президента. Публикуваните имейли между Тръмп-младши и Роб Голдстоун – британски публицист, който урежда срещата между Тръмп-младши и руския адвокат Наталия Веселнитская от името на руските олигарси Емин и Арас Агаларов. Първият имейл изрично посочва, че информацията и срещата са „част от подкрепата на Русия и правителството ѝ за г-н Тръмп“. Те обещават, че документите ще са полезни за баща му. Дори Тръмп-младши да е бил притеснен или изненадан от намесата и идеята, че руското правителство подпомага кампанията на баща му, той не издава това по никакъв начин. 

Тръмп-младши е публикувал имейлите си в личния си акаунт в туитър, вероятно с цел да предотврати публикуването им от „Ню Йорк Таймс“, които са получили достъп до мейлите и публикуваха материал броени минути след поста. Според правни експерти Тръмп-младши е извършил федерално престъпление, тъй като законите на САЩ забраняват намеса и помощ в изборния процес от външни лица и чужди държави. Следете страницата на „Терминал 3“ във Facebook, както и сайта ни за повече информация и обновления по случая.

 

Украйна ще започне разговори за пътна карта за присъединяване към НАТО, съобщи украинският президент Петро Порошенко след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс и БТА. Порошенко подчерта, че Украйна ясно е дефинирала своето политическо бъдеще и бъдещето си в областта на сигурността, а днес ясно е заявила и позицията си за започване на разговори за план за действие за влизане в НАТО, като предложението е било прието. „Нашият приоритет е интеграцията в евроатлантическото пространство за сигурност с оглед на придобиване на пълноправно членство в НАТО“, каза Порошенко. „Русия продължава с агресивните си действия срещу Украйна, но НАТО подкрепя Украйна и е на ваша страна“, каза Столтенберг и допълни, че е пристигнал в Киев, за да покаже солидарността на НАТО с Украйна и твърдата позиция на подкрепа за териториалната цялост на страната.

Генералният секретар на НАТО обеща близо 40 млн. евро от 10 доверителни фонда на страни от алианса да бъдат предоставени на Украйна за помощ в различни направления, включително киберотбрана.

Eдинственият кандидат за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е проф. Камен Плочев, който е началник на Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинската академия (ВМА). Кандидатурата му е предложена от депутати от ГЕРБ и „Обединените патриоти“, научи „Дневник“. Срокът за предложения за кандидати за управители на здравната каса изтече в 18.00 часа тази вечер. Проф. Плочев трябва да бъде изслушан в здравната комисия в парламента, след което кандидатурата му ще бъде гласувана в пленарна зала. Очаква се това да стане преди лятната ваканция на депутатите.

Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи проекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), внесен миналата седмица от управляващите, с който се предвижда ограничение на финансирането на съсловните организации на магистратите. Но след като България била член на Европейския съюз, не можело да се забрани финансиране по проекти на Европейския съюз и на държавите членки. Затова за Цацаров приемливо е проектът да се коригира и да се забрани финансирането от всички държави и проекти, с изключение на тези на страните от Европейския съюз. Междувременно Асоциацията на прокурорите се обяви против внесения проект за промени в Закона за съдебната власт, с който се забранява външното финансиране на организации на магистратите. В писмо до председателя на Народното събрание съсловната организация настоява проектът да бъде отхвърлен, защото е дискриминационен и засяга независимостта на магистратските сдружения, информира „Правен свят„.

Шест месеца след спирането на междинните плащания по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ България все още се опитва да убеди Европейската комисия (ЕК) средствата да бъдат размразени.Към момента няма решение в какъв размер ще бъдат финансовите корекции по одобрените вече проекти, които Брюксел ще наложи заради констатираните при одит нарушения – т.е. колко ще бъдат загубите на безвъзмездно европейско финансиране, тъй като ЕК ще плати по-малък процент от разходваните средства, което ще трябва да бъде компенсирано с пари от националния бюджет. Засега е известно, че заради различни забавяния има голям риск от загуба на най-много 70 млн. лв. по неодитирана ос от оперативната програма, по която ще се финансира изграждането на четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности. Това се разбира от информация, предоставена на „Дневник“ от Министерството на образованието и науката.

Трайна тенденция към загуби, работа без бизнесплан, правила и процедури, нарушения и в трите основни приключили обществени поръчки и системен отказ да предостави информация и документи на отговорния министър – за масови нарушения в управлението на НДК, свидетелстваха в парламента днес и министърът на европредседателството Лиляна Павлова, уволнила директора Мирослав Боршош, и вицепремиерът Томислав Дончев, който защитаваше финансовото състояние на двореца през времето, когато бе негов принципал. Въпросите защо не е бил освободен по-рано – и най-вече юзащо се наложи дворецът да бъде преместен отново в Министерството на културата, за да бъде възстановен Боршош за един ден, не получиха отговори по същество. Парламентарната комисия за разследване на скандала с ремонтите около европредседателството събра днес три от четирите принципала на дружеството за последните 3 г. Деница Златева (БСП) – бившият служебен вицепремиер по председателството, се извини с командировка и отпуска в САЩ до 26 юли. Стана обаче известно, че на 2 май е одобрила отчета на НДК за 2016 г., с което е приела, че нарушения на ръководството няма. Самият Боршош също не присъстваше.

За бюлетина е цитирана информация от „Дневник“, OffNews, Vox и The New York Times.

Снимка: Politico.eu

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.