SHARE

Мащабната продукция „Възвишение“ с режисьор Виктор Божинов  по едноименния роман на Милен Русков е в кината от днес.

В неделя очаквайте интервюто на „Терминал 3“ с продуцента на продукцията Иван Дойков.

Междувременно днес и от „Лукасфилм“ обявиха нова трилогия в сагата „Междузвездни войни“. 

Новата филмова трилогия е възложена на режисьора Райън Джонсън, който създаде и последния, осми досега филм от поредицата – „Последните джедаи“, който очаква премиера през декември тази година. Новата трилогия е отвъд сагата на Скайуокър и ще се занимава с неизследван до този момент период от историята на „Междузвездни войни“.

Приключвайки с добрите филмови новини е време да се понесем в политиката.  

Делян Пеевски официално превзе Министерството на здравеопазването с новите назначения за зам.-министри. 

Премиерът Бойко Борисов назначи бившата директорка на НЗОК Жени Начева и Бойко Пенков, бивш зам.-министър на здравеопазването в няколко поредни правителства, за заместници на новоизбрания здравен министър Кирил Ананиев.

Парадоксално, Начева беше отстранена като шеф на здравната каса в първия мандат на Борисов през април 2010 година, след като стана жертва на серия от шумни обвинения и акции на ДАНС, но впоследствие бе оправдана.

Конкретно Начева беше обвинена в престъпление по служба заради това, че се е разпоредила да бъдат изплатени надлимитни средства на болници, което е обичайна практика на НЗОК.

Новият здравен министър Кирил Ананиев обяви, че основен негов приоритет ще бъде електронното здравеопазване във всичките му форми – електронната здравна карта, електронната рецепта, електронното направление и електронната платформа за поръчка на лекарства. Попитан за критиките на опозицията, че ще бъде новото камикадзе в здравеопазването, той каза: „Не смятам, че ще бъда ново камикадзе“, цитираме отново „Дневник“, където може да прочетете как протече избирането на Ананиев и какво предстои да се случи.

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че правителството ще задвижи едновременно и трите големи проекта от модернизацията на армията – за купуването на нови самолети, кораби и бронирани машини, въпреки че подготовката им е на различен етап и няма планирано финансиране и за трите.

Посланикът на САЩ Ерик Рубин каза в интервю пред „Капитал“, че на България е „нужен много ясен фокус върху ценностите, заради които са създадени ЕС и НАТО – върху свободата на медиите, прозрачността на управлението и върховенството на закона„. Г-н Рубин говори за текущото разследване по високите етажи на властта на САЩ през призмата на българската борба за справедлива и работеща съдебна система, за намесата на Москва в България, както и с какво може да се гордее страната ни. Цялото интервю може да прочетете тук. 

Според 59% от българите през последните години качеството на въздуха в страната се е влошило, а за сравнение в Европа процентите са съответно 47 и 33. Едва 5% в България са на мнение, че качеството на въздуха се е променило. Това сочи проучването на Евробарометър „Нагласи на европейските граждани спрямо околната среда“, проведено през септември и октомври 2017 г. и представено днес от „Дневник“.  Българите са на същото мнение като повечето европейци, като 44% от сънародниците ни смятат, че прилагането на по-строги мерки за контрол на замърсяването от промишлени дейности и дейностите за производство на електроенергия е най-ефективният начин за решаване на проблема. Повече по темата ви разказахме тук, а в „Терминал 3“ редовно публикуваме данни за качеството на въздуха в София, които също можете да следите. 

Междувременно представители на оръжейни компании от САЩ и България започнаха да обсъждат възможностите за съвместни дейности по проекти за модернизация на армията на форум във Военния клуб в София, предава „Дневник“.  От презентациите на компаниите става ясно, че има интерес относно проекта за нови бойни машини на пехотата. От изданието заявяват, че министър Каракачанов е обявил, че проектът е одобрен на съвет по отбрана преди две седмци и предстои да бъде разгледан от парламента до края на годината. Предвижда се първоначално закупуването на 150 машини в рамките на 1.2 млрд. лв.

От Изток също има интерес към инвестиции в страната – единственият в Китай и втори по големина в света суверенен фонд China Investment Corporation (CIC) проучва възможностите за инвестиции в България. CIC присъства в пазарите на Великобритания, Германия, Полша, Албания и САЩ. Според инвеститорите страната ни притежава необходимите качества, които я правят потенциална среда за развитие на успешен бизнес.

Нито една българска община няма желание да интегрира бежанци. През юни бяха приети новите правила относно бежанците, според които кметовете на общините сами решават дали да включат бежанци в интеграционната програма или не.

След два дни ласкателства и суперлативи президентът Тръмп и китайският лидер Си Дзинпин представиха своите изключително противостоящи един на друг планове за бъдещето. Тръмп заяви, че САЩ повече няма да толерират „хронична злоупотреба с търговията“, като не стана ясно какво означава това. Тръмп изтегли САЩ от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество. В пълен контраст президентът Си заяви, че глобализацията е необратима. Тръмп продължи с реториката си, че не другите държави са виновни за нечестната търговия спрямо САЩ, а бившите администрации на страната. Минути след него Си Дзинпин се появи, за да потвърди заявката на Китай за нов световен лидер на глобалния пазар. Според него философията зад свободния пазар трябва да е по-отворена, по-балансирана и да носи полза на всички участници. Повече четете тук. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.