SHARE

Енергийната либерализация и диверсифицирането на доставчиците на природен газ са приоритет за България, заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря на „Дондуков“ 2 с европейския комисар по конкурентоспособност Маргрете Вестагер. Държавният глава посочи, че страната ни работи активно за постигането на по-добра енергийна свързаност в Югоизточна Европа и е признателна за подкрепата на Европейската комисия.

Продължава разследването на престрелката в Слънчев бряг, където бе прострелян известният престъпник Митьо Очите. Всички издирвани лица по случая са задържани. Днес в парламента бе  вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя отрече да има политически чадър над Димитър Желязков. Румяна Бъчварова коментира думите ген. Атанас Атанасов, който обвини столичната полиция във връзки с наркоразпространители:“Ген. Атанасов вчера си позволи от „а“ до „я“ да използва лъжлива теза, която цели да оклевети мен и премиера, за което вероятно ще има съответните мерки“ и нарече изказванията на Атнасов клюки:„На клюките, които разпространява г-н Атанасов аз не обръщам внимание, защото това е поредният случай, в който установявам, че той говори абсолютни лъжи“. На изслушването в парламента Бъчварова обяви още, че през последното денонощие в Бургас са задържани 90 души.

След като вчера се оказа, че срещу Цветан Василев са намерени доказателства за ръководене на престъпна група, днес говорителкта на главния прокурор Румяна Арнадова не отговори еднозначно, дали ще поиска екстрадация по новото обвинение. Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев може и да не бъде съден като организатор на престъпна група, която е присвоила пари от банката. Това пише сайтът „Съдебни репортажи“, като се позовава на член 31 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/10/2774988_cvetan_vasilev_moje_i_da_ne_bude_suden_kato/

Въпреки сигналите от родители и членове на Фонда за лечение на деца в чужбина, че лечението на децата се бави, министърът на здравеопазването Петър Москов обяви, че работата във Фонда за лечение на деца в чужбина не е прекъсвала и няма дете без разгледани документи.

АБВ и БСП настояха новият  директор на БНР Александър Велев да възстанови на работа журналистката Лили Маринкова и предложиха Велев и Марнкова да бъдат изслушани в парламентарната комисия по култура и медии. Комисията отскоро е с нов председател, след като ПФ оттеглиха подкрепата си от Поли Карастоянова, но нейният заместник Славчо Атнанасов още не е коментирал казуса. В същото време АБВ и БСП се срещнаха в рамките на така наречения „фронт срещу ГЕРБ“, които иницираха от БСП. На срещата беше намекната възможността за обща лява кандидатура за президентските избори.

Според публикация в интернет сайта euractive.com, бившият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу лобира за това, българския кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова да бъде сменена с Кристалина Георгиева. Тази информация беше отречена от говорителя на Еврокомисията.

При невиждани мерки за сигурност, на фона на стачки и протести във Франция започва европейското първенство по футбол. Освен срещу терористичната заплаха, мерки са взети и срещу футболното хулиганство, като във Франция са командировани полицаи от всички страни участнички в турнира. 80000 зрители се очакват на стадиона за първата среща днес между отборите на Франция и Румъния. Летище София съобщи, че авиокомпанията Air France отменя полетите си до и от летище София на 11 юни, събота,  като причини не се съобщават, но вероятно се касае за стачка на служителите.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви своята подкрепа за кандидата на демократите Хилари Клинтън:“Не мисля, че някога е имало човек, по-подготвен от нея за този пост“, обяви Обама.

Брайън Мей поиска от Донад Тръмп да престане да използва песни на „Куин” в кампанията си. Китаристът на групата обяви, че с колегите си обмислят какво да предприемат, за да предотвратят използването на музиката им в бъдеще. „Куин“ не са първата група, която се обръща към Тръмп със забрана за ползване на песни. Това вече сториха Ролинг Стоунс, Аеросмит, Адел и др.