SHARE

Синът на президента на САЩ Доналд Тръмп-младши призна за срещи с руски адвокат с връзки с Кремъл, който му е предлагал дискредитираща информация за Хилари Клинтън по време на кампанията за изборите през 2016 г. Разкритията дойдоха на фона на коментари на президента Тръмп, че е време „с Русия да продължат напред“ и да работят заедно в областта на киберсигурността – коментари, които предизвикаха възмущението и на републиканци, и на демократи в Сената. Зетят на Тръмп Джаред Къшнър и мениджърът на кампанията по това време Пол Манафорт също са присъствали на една от срещите. Това е първата абсолютно доказана среща с цел съдействие между Тръмп и Русия за изборите миналата година, които бяха наклонени в полза на Доналд Тръмп след хакерска атака от руска страна. Въпреки това Тръмп-младши отрича баща му да е знаел за срещите. Стюарт Стивънс, консултант на републиканците, сравни случая с получената от кандидата на демократите Ал Гор информация за тогавашния му опонент Джордж Буш, която е била моментално предадена на ФБР. „Ако чуждо разузнаване ти предложи информация за бивш държавен секретар, отиваш при ФБР“, коментира остро експертът за Financial Times.

Бившият директор на КТБ Цветан Василев за пръв път коментира двете стенограми за КТБ (стенограма 1, стенограма 2), които бяха направени публично достояние. На втората среща тогава президентът Росен Плевнелиев изразява съмнения относно правилността на действията по КТБ и дори казва, че „на мястото на Цветан Василев ще осъди България“, което е и поводът за цитирания от „Дневник“ коментар на банкера:

„Обясними са опасенията на президента Плевнелиев, че трябва да се намери много респектираща външна компания за защита на безумията, сътворени от тях по ликвидацията на банката. Прав е президентът Плевнелиев – вярвам, че ще осъдя държавата България, както съм убеден, че това преди мене ще стори Оманският фонд. Въпросът е, че съдебното възмездие трябва да достигне до поръчителите и организаторите на атаката и плячкосването на активите, както и до изпълнителите. Голяма част от тях присъстват на това събиране.“

Според Василев Консултативният съвет по национална сигурност при президента Плевнелиев е трябвало да покрие действията на прокуратурата и специалните служби, конкретно ДАНС, заради желанието на Делян Пеевски да придобие притежаваното от банката и чието придобиване е финансирано от нея.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че обвинителният акт за КТБ ще бъде внесен до 20 юли. По случая по негови думи са привлечени 19 души. Сотир Цацаров не коментира стенограмите и заяви, че втората му е известна, тъй като е присъствал на срещата: „Това, което се казва там, то може да е при закрити врати, но касае съдбите на сума хора, така че аз и сега бих казал това, което казвам, и прокуратурата го казва с обвинителния акт, което казахме и тогава: една голяма пирамида, която е била подхранвана финансово, която е била подхранвана лично
и която в крайна сметка е служила и за определени политически цели. Дайте да не се лъжем за това“, каза Цацаров. Той заяви, че до края на седмицата обвинения ще бъдат повдигнати на четирима депутати, сред които и Веселин Марешки от управляващата коалиция на ГЕРБ и ОП.

България и Турция имат общо разбиране относно енергийната сигурност на континента, заявиха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм на среща в рамките на 22-ия световен петролен конгрес в Истанбул, съобщиха от правителствената информационна служба. Българският премиер отбеляза, че голяма стъпка напред в това отношение би имало изграждането на междусистемна газова връзка между България и Турция. Той подчерта и подкрепата на българската страна за развитието на Южния газов коридор. Няма данни Бойко Борисов да е коментирал масовите протести, на които присъстват над милион и половина турци и протичат успоредно с посещението му в турската столица с апел за намаляване на правомощията на Реджеп Ердоган и справедливост в съдебната система.

БСП внася проект за смесена избирателна система в парламента. Проектът предвижда система, в която 120 депутати се избират пропорционално, а 120 – мажоритарно, както и промяна на броя на народните представители, които се излъчват от някои от многомандатните избирателни райони (МИР). Промяната в броя на мандатите ще предизвика спорове както в БСП, така и при дебат в парламента с другите партии, смятат социалисти. Предвижда се поправките в Изборния кодекс да бъдат обсъдени от парламентарната група на „БСП за България“ в четвъртък и след това да бъдат внесени в парламента.

Ирак обяви победа над ДАЕШ в Мосул.  Иракският премиер Хайдер ал-Абади обяви победата след близо деветмесечни сражения за изтласкване на радикалистите от града, където те бяха обявили „халифат“. Мосул е сянка на града, който някога е бил преди превземането си през 2014 г. Близо милион от населението му е напуснало границите. От минарето на джамията в Мосул лидерът на ДАЕШ Ал-Багдади обяви своя халифат преди три години. Преди градът да бъде превзет обратно от иракските части, джамията е взривена като символичен жест, който да не позволи на иракския флаг да бъде развят над храма. Градът е последната крепост на терористите, като оттук нататък те държат няколко малки и разпръснати точки в пустинята под контрола си.

За бюлетина е използвана информация от „Дневник“, Guardian, Financial Times.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.