SHARE

Европейската комисия обмисля обвързването на спазването на върховенството на закона в държавите от ЕС с осигуряването на фондове от общностния бюджет. Това съобщи на пресконференция еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

Той отбеляза, че има два подхода – за неспазване на върховенството на правото да следва отнемане на достъп до финансиране или, обратно, при силно застъпено върховенство на закона да бъдат осигурявани повече европейски средства за съответната страна. Решението как ще подходим ще стане известно след Великден, поясни еврокомисарят. Подробности. 

Още шест български града и два в чужбина се включват в четвъртък в националния протест срещу правителственото решение за промяна на плана за парк „Пирин“, което позволява на ски концесионера в Банско „Юлен“ да поиска разрешение за строеж на втори лифт. Така в защита на природата ще излязат хората от 16 български града и живеещите българи в Брюксел и в Лондон. Още по темата в Mediapool. 

Българите могат да пътуват свободно без визи в 156 страни. По този показател страната се нарежда на престижното 20-о място в света. До голяма степен това се дължи на членството на България в Европейския съюз и настояванията на Брюксел и София тръговските споразумения да бъдат обвързани с отпадането на визите, какъвто бе случаят с договора с Канада CETA.

Мотивът за шесторното убийство в Нови Искър бил смесен – емоционален и финансов. Това обяви заместник главният прокурор Борислав Сарафов на брифинг по случая.

Според данните на разследването обвиненият Росен Ангелов, който в неделя беше открит мъртъв, е помагал на една от жертвите – Кети Кюхова, „която е чистила къщи на заможни българи“. Ангелов искал от нея достъп до домовете, за да ги ограби. Тази информация разследващите научили от свидетели. Дневник с подробности. 

С днешните медии България нямаше как да влезе в ЕС

„Ако България не беше член на Европейския съюз, към днешна дата нямаше как да се присъедини към блока заради отчайващото състояние на демокрацията и свободата на словото.“ Това заяви Паулин Адес-Мевел от „Репортери без граници“ по време на дебат в София за представянето на т.нар. „Бяла книга за свободата на словото“.

Изводите на Бялата книга можете да прочетете тук. 

И, разбира се – един от абсурдите на седмицата е сагата около билборда на МВР. Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е получила предложение от правителството да използва до 15 януари 2018 г. сваления билборд, който информираше на английски език за основната заплатата на полицаите в България. От съобщение на полицейския синдикат се разбира, че билбордът е едно от местата за външна реклама, които са били запазени във връзка с председателството на Съвета на ЕС.

***

Не останаха много медиите в България, които наричат нещата с истинските им имена. Ти се чувстваш част от тази общност, защото ни четеш. Подкрепи каузата за истински медии в България, която „Терминал 3“ отстоява, като дариш.

Можете да ни подкрепите, като отидете на заглавната ни страница и натиснете червения бутон „Направи дарение“, който се намира отдясно – http://terminal3.bg

Или по банков път на следната сметка:

Уникредит БулБанк

BG71 UNCR 70001522876579

Център за гражданска активност

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.