SHARE

ДПС подкрепя противоречивия антикорупционен проектозакон на ГЕРБ, който получи тежки критики от Висшия адвокатски съвет. „Проектът в частта му за отнемане на незаконно имущество съдържа множество непреодолими вътрешни противоречия“, заявява се в становището на адвокатурата. Депутатие от ДПС пък мислят точно обратното – Хамид Хамид, който изрази позицията на партията, похвали ГЕРБ за предприетите мерки. „Крачка напред е, че сте помислили за отнемането на имуществото. Няколко пъти сме поставяли въпроса за реализацията на отнетото имущество“, заяви той. Вижте подробната обосновка на Висшия адвокатски съвет и притесненията относно един изключително противоречив проектозакон – тук.

Като създател на „шайка платени доносници“ определиха закона от две граждански организации – „Програма Достъп до информация“ и „Прозрачност без граници“. Повече за тяхното становище може да прочетете тук.

И докато в парламента проектозаконът среща подкрепа, най-голямата магистратска организация у насСъюзът на съдиите, също отправи своите бележки и критики към предложенията на ГЕРБ.  „Оправомощаването на комисията да навлиза в личната сфера на широк кръг от лица, принадлежащи към високите и средните етажи на властта, заплашва самото функциониране на държавата, тъй като открива нови канали и потенциални възможности за въздействие върху пределно широк кръг лица“, се казва в текста, който предоставят от „Дневник“  и може да прочетете тук.

Президентът Румен Радев пък напира да назначава председателя на Агенцията за борба с корупцията, защото според него такава е здравата институционална логика. Това обяви пред журналисти държавният глава, цитиран от агенция „Фокус“. Президентът не спомена нищо за критиките на съдийските и адвокатските организации.
С обвинения за дописване на закона съдии от Върховния административен съд подкрепиха Георги Чолаков за нов председател на съда. „Дневник“ писа за процедурата по инсталирането на „наследника“ на сегашния председател на съда Георги Колев още през май, когато стана ясно, че Чолаков вероятно ще заеме поста. Тогава стана ясно, че „съдии от ВАС определиха това като форма на натиск, целяща налагането на предварително „харесан“ от ръководството на съда кандидат. Най-вероятно това ще бъде ръководителят на Второ отделение в съда Георги Чолаков“. Повече по темата четете в изданието.

А в последните две седмици на два пъти се налага Министерството на здравеопазването да изпрати сигнали до директора на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и началника на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП за фалшифициране на електронната страница на министерството и спекулации с интервюта на министър Николай Петров. Причината? Продажба на противопаразитни продукти. Сигнал е подаден дори и до главния прокурор на България, предават от „Дневник“. В рекламите се казва, че според министъра лошият дъх се дължи на паразити, като се препоръчват и панацеи за „спасение на хората и близките им“.

Бившият шеф на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоя Мавродиев е разпространил неистински и позорни твърдения по адрес на Иво Прокопиев, произнесе се Софийският градски съд на първа инстанция. Повод за делото са интервюта на Стоян Мавродиев от 2013 г., в които той твърди, че Прокопиев „лъже и манипулира“, че „използва контактите си с български политици, за да назначава свои приближени в държавната администрация, от което да се облагодетелства“, че е „престъпник“ и че „нарушава обществения интерес“. Съдът приема, че въпросните твърдения са неистински, позорни и причиняват вреди. Повече по темата – тук.

 

 

Заплахите на президента Тръмп към медиите „имат две конкретни цели: да сплашат репортерите към определен тип репортаж или да заявят предпочитаните източници, които той подкрепя, или да посеят семката на съмнението за новините (като например разследването за Русия, водено от Робърт Мълър)“, заяви специалист на ООН по човешките права, предава Ройтерс. Дейвид Кейн, който е специален посланик по въпросите за свободата на изразяването, казва, че заплахите и поведението на президента на САЩ спрямо пресата изпълняват определени цели. “Основната жертва на кампанията на Тръмп срещу независимите медии е всъщност американската общност. Той може да вижда това като ценен политически коз, но това е грешно и рисковете от него могат да навредят в дългосрочен план на основните ценности”, предава изданието.

Върховният съд на Кения анулира победата на Ухуру Кенята в президентските избори на страната, тъй като според петиция на опозицията електронното гласуване е било подправено и манипулирано в полза на Кенята. Новите избори ще се проведат до два месеца, а избраният Кенята призова за мирно разрешаване на казуса и прие решението на съда, предава BBC.

Папа Франциск разкри, че е търсил помощ от психоаналитик за около шест месеца, когато е бил на 42 години и е бил начело на Йезуитския орден в Аржентина по време на военната диктатура в страната. Признанията са направени за книга, базирана на 12 интервюта със социолога Доминик Уолтън, които ще бъдат публикувани следващата седмица.

ООН съобщава, че Иран остава в лимитите на международното споразумение за ядрените оръжия въпреки настояванията на президента Тръмп, че Техеран е в нарушение. Guardian съобщава, че запасите от тежка вода също са под лимитите на споразумението. Докладът идва в критичен момент, в който Тръмп поставя предизвикателства пред дипломатическите отношения с Иран. Повече четете в изданието. 

“Където и да отиде, лидерът Си Зипин отприщва вихър от харизма”, хвали президента си филмът на контролираната от комунистическата партия в Китай телевизия CCTV. Близо петчасовата продукция ще бъде излъчвана многократно в почит на лидерските качества на президента, тъй като предстои ключова политическа среща на 18 октомври. Конгресът, който се провежда два пъти на десетилетие, ще отбележи края на първия мандат на президента Си като лидер на Китай.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.