SHARE

В деня на народните будители вицепремиерът агент „Иван“ Каракачанов награди агент „Кардам“, известен и под светското си име проф. Божидар Димитров, както и „офицер“ Росен Петров за съществения им принос към Министерството на отбраната.

Плакет на Министерството на отбраната бе връчен и на акад. Георги Марков, Татяна Лолова, Венелина Гочева, проф. д-р Никола Владов, арх. Христо Генчев, доц. Христо Смоленов, проф. Крум Дамянов и Орлин Горанов.

Ако съществува контекст, в който изказването на Румен Радев, че българските будители не са като европейските, е вярно, то това определено е той – днешният. „Съвременните будители допринасят за това българинът да има повече национално самочувствие, да има повече национално достойнство и да има повече гордост в него“, заяви Каракачанов, цитиран от „Дневник“. А ако това са новите будители, то може би е редно към традицията на празника да бъде добавена и минута мълчание в памет на българската култура, история и наследство.

Междувременно други не получиха плакети, но пък излязоха на протести –  учените от Българската академия на науките и от Селскостопанската академия излязоха на протест в защита на науката, на който се обявиха за достойни доходи. Учените искат заплатите им да се изравнят със средната за страната, която в момента е 1060 лева. Заплата на доцент е 750 лева, съобщи БНР. След протестите властта пък обяви, че учените ще могат да се конкурират за 120 млн. лева повече в бюджета. „За наука има повече пари, но за добри или за зло няма да бъдат разпределени поравно“, обяви вицепремиерът Дончев. С една дума – нищо, но пък от сърце.

И ако мислите, че специалният ни бюлетин за деня на будителите е свършил, много се лъжете – български журналисти от националната телевизия са обучавани от щедро финансираната от руската държава новинарска агенция „Спутник“, смятана заедно с телевизия RT за основния рупор на Кремъл в чужбина. По информация на „Дневник“ в проекта участват и репортери, командировани от БНТ, „Стандарт“ и Дир.бг. И ако шапката ви още не е паднала, то престижните участници в конференцията със сигурност ще я издухат: Афганистан, Иран, Виетнам, Египет, Турция, Босна и Херцеговина, Индия и, разбира се, символът на свободните медии – Китай. Повече може да научите тук. 

След като преди няколко седмици ви разказахме, че България харчи най-много от БВП-то си за сигурност, днес вътрешният министър Валентин Радев заяви, че парите не стигат. Около 185 млн. лв. повече в сравнение с миналогодишния бюджет не достигат на МВР. Целия казус разискват от „Дневник“, като повече може да научите тук.

Ниският таван на плащания отново е в парламента. След като само преди три месеца парламентът отхвърли идеята на Министерството на финансите за ограничаване на плащанията в брой до 5 хил. лв., сега предложението се внася наново, предават от „Капитал“. Вече ви разказахме за този зле прикрит от държавата лобизъм. И цитираме отново, че ситуацията наистина е като в поговорката „Ти го гониш през вратата, то напира през комина“. 

Комунистическа република Китай – земя, където свободата на словото не съществува, а Партията е Бог. Дори тоталитарният режим обаче се бори с  мръсния въздух. Китайските екологични служби изпращат екипи, които да инспектират фабрики в 30 провинции в страната, след като XIX конгрес на Комунистическата партия на Китай (ККП) прие борбата за „екологична цивилизация“ и устойчиво развитие за свои ръководни принципи. Причината за затягането на мерките през зимата е увеличаващото се недоволство от страна на китайци заради опасните въздушни замърсявания, които поглъщат големите индустриални градове през зимата, цитираме отново „Капитал„.

Днес в „Терминал 3“ ви съобщихме за атентата в Ню Йорк, който взе жертви, след като камион се вряза в пешеходци, говорихме си за отказа на Софийския университет да именува аудитория на името на починалия тази година Кристиан Таков, разгледахме НДК в една алтернативна светлина, представихме ви част от изслушването на социалните мрежи от Сената в САЩ по разследването за руската намеса в изборите и накрая, за съжаление, завършихме деня на будителите с абсурда на Румен Радев.

Усилията на Русия да води разговори за примирие в Сирия извън рамките на ООН удариха на камък, след като официалната сирийска опозиция категорично отказа да вземе участие. Турция също се противопостави, тъй като сирийските кюрди са поканени на московския конгрес, който цели да събере 33 делегации в Сочи. С типичната си мека демократична реторика Москва е заявила, че групите, които не вземат участие в разговорите, ще страдат впоследствие. Инициативата е ясен опит да се заобиколят и дори уронят преговорите на ООН, които ще започнат отново в Женева. Владимир Путин се срещна в сряда с Техеран и Иран в опит да задвижи сирийските планове, а Башар ал-Асад подкрепя неговите усилия за нова конституция, която би почивала на руската и ще подсигури на сирийския лидер консолидиране на властта преди каквито и да било избори.

 

Германският канцлер Ангела Меркел беше обявена за най-влиятелната жена в света от списания Forbes… за седма поредна година. Мелинда Гейтс и Тереза Мей са само част от останалите назад в класацията, след като Меркел по-рано този месец си осигури пореден четвърти мандат. Въпреки несгодите си Тереза Мей остава на второ място като държавен глава на Британия, а Гейтс е на трето място. Заедно жените в списъка на Forbes влияят на съдбите на повече от 3 милиарда души по света. Изненадващо попадение е 19-ото място на Иванка Тръмп, а Хилари Клинтън е паднала в класациите с цели 63 места. Повече може да прочетете тук.

Снимка: Велко Ангелов/Дневник

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.