SHARE

„Те трябва да осъзнаят тази нова реалност и да разберат, че това не е блъф“, бяха думите на Владимир Путин към Запада. Путин, който ще бъде преизбран за пореден път сред броени дни, твърди, че Русия е разработила нова гама от ядрени оръжия с неограничен обхват, които не могат да бъдат засечени.

Путин демонстрира „нисколетяща, трудна за прихващане ракета, която има неограничен обхват и непредвидима траектория, която може да заобиколи системи за прихващане и е непобедима спрямо всички съществуващи и бъдещи системи за ракетна защита“. Стивън Розенбърг предава за Би Би Би от Москва, че четиринадесетото поредно обръщение на Путин към нацията се отличава спрямо предишните. Путин изумява публиката си с новите оръжия на Русия, а руски сенатори и парламентаристи аплодират демонстрациите. „Това беше двойно послание. Първо – към Запада: Не ни предизвиквайте. И с идването на изборите към руснаците: Гласувайте за Путин и ще получите национална сигурност.“

Румен Радев ще отбележи националния празник на страната ни с руския патриарх Кирил, руски политици, Корнелия Нинова и председателя на форум „България – Русия“ Светлана Шаренкова. На събитието на вр. Шипка са поканени и се очаква да пристигнат делегация от руската Дума, Федералното събрание, както и потомци на ген. Столетов и правнучка на граф. Игнатиев, обясниха Шаренкова и проф. Пантев. Четете още тук. Междувременно президентът на Кремъл в България продължава да лобира за зависимостта на страната от руски газ, този път в интервюта пред руски информационни агенции. 

Държавата влиза във висшето образование – агенти обучават студенти. УНСС ще си сътрудничи с новата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество КОНПИ, чиито експерти ще бъдат лектори и ще обучават учениците. По думите на председателя Пламен Георгиев новите правомощия на антикорупционната структура дават много възможности за сътрудничество с УНСС, както и перспектива за работа на студентите, които завършват висшето училище.
Сагата ЧЕЗ продължава.  „Инерком“ е получила 5 милиона евро гаранция при сключване на договора с Гинка от Пазарджик, която пък ще пътува до Чехия, за да обсъди договора с представители на ЧЕЗ. Междувременно пък стана ясно, че Банката за развитие не е поела ангажименти да финансира сделката. Стоян Мавродиев обвини борда на ЧЕЗ в Чехия, откъдето твърдят, че има писмо за поет ангажимент за финансиране на сделката, в манипулиране на чешкия премиер. Мавродиев обяви, че ББР не са имали контакти с ЧЕЗ. Премиерът Борисов продължава да се опитва да излезе чист от ситуацията, искайки съдействие от премиера на Чехия Андрей Бабиш при случай на купуване на активите на ЧЕЗ от България. В разговора Бабиш е обърнал внимание на колегата си Борисов, че вече има подписан договор между продавача и купувача.

След края на обиколката си на Западните Балкани председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се срещна в София с премиера Борисов. Обичайните суперлативи бяха разменени между Юнкер и Борисов, а повече разказват от „Дневник“.

Телефонната палата в София ще бъде надстроена, предупреждават от „Спаси София“. Те информират, че главният архитект арх. Здравко Здравков (Столична община, Направление „Архитектура и градоустройство“) е одобрил проект за работен устройствен план, предвиждащ надстрояване на емблематичната сграда на Телефонната палата. Това е поредният паметник на архитектурата, който ще бъде обезобразен от неспирната алчност на мастити бизнесмени, мислещи си, че всичко им е позволено. Всичко това се случва само 2 дни след като главният архитект, зам.-кметът по културата Тодор Чобанов и министърът на културата Боил Банов трепетно обещаваха, че ще вземат мерки срещу посегателствата върху архитектурното ни наследство и на която за пореден път беше обяснено, че „ние много искаме, ама съдът не дава“, продължава позицията на организацията, която може да видите в пълния ѝ вид на посочения линк. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп показа индикации за промяна на мнението си по изключително наболял въпрос – този за свободното носене на оръжия в страната и липсата на каквито и да е регулации при закупуването им в множество случаи. Позицията на Тръмп е в опозиция на оръжейното лоби и противоречи на позицията на републиканците, като с подкрепата му за двупартийни проектозакони има потенциална възможност за промяна на политиката относно оръжията. Сенатори и от двете партии днес внесоха и проектозакон, който ще забрани приставките, които превръщат полуавтоматични оръжия в автоматични. Повече разказва британският Guardian. 

Reuters съобщава за кибератака над германското правителство. Компютърната мрежа на външно министерство в Берлин е с пробити защити, като има сведения, че процесът продължава и нанесените щети все още са неясни. Загубена е поверителна информация, а вътрешният министър Томас де Мезиер заяви, че хакерската атака е технически сложна и е планирана предварително. Според някои медии атаката е засечена още през декември, но може да е била в процес на осъществяване от поне година. До момента се обсъждат версии, че атаката произхожда от Русия, съобщава агенцията. Министърът на икономиката заяви, че в случай че твърденията за Москва като източник на атаката бъдат доказани, ситуацията ще бъде изключително проблематична.

 

Снимка: Reuters

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.