SHARE

Найджъл Фараж е “обект на интерес от страна на службите” в разследването, което ФБР води относно връзките между администрацията на Доналд Тръмп и Русия. Източници, запознати с разследването, са потвърдили пред Guardian, че бившият лидер на UKIP е обект на интерес в разследването поради връзките му с личности, свързани едновременно с кампанията Тръмп и Джулиан Асанж, основателя на „Уикилийкс“. Фараж не е обвинен в неправомерни действия и не е заподозрян или мишена на разследването. Но статусът му на обект на интерес означава, че разследващите вярват, че той може да има информация за дейности, които подлежат на разследване и следователно би могъл да подлежи на проверки.

По-рано този месец „Терминал 3“ публикува материал относно връзките на Фараж с Джулиан Асанж и съветника по сигурността на САЩ Стивън Банън, основан на разследването на Guardian и Оbserver.

Днес в свое изявление също така руският президент Владимир Путин не отрече възможността руски „патриотични“ хакери да са правили хакерски атаки по повод предизборната кампания в САЩ. Това е първият път, в който Путин не отрича руски лица да са замесени, макар настоящата му теза да е, че те нямат общо с Кремъл.

Димитър Главчев остана на поста председател на парламента, след като 118 депутати гласуваха против отстраняването му, предложено от БСП. Изненада предизвика гласуването на депутатите от „Воля“, които гласуваха за отстраняването на Главчев заедно с депутатите от БСП и ДПС. Народното събрание не работи пълноценно вече 6 седмици, правителството няма законодателна програма и няма да има такава до юни“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова като мотив за исканата оставка. Вторият мотив на БСП е, че Главчев не налага наказание на депутатите на ГЕРБ, които обидили единия милион избиратели на социалистите в 4 декларации. Според БСП България се връща в ’90-те, а Нинова очаква след срещата между Ангела Меркел и Бойко Борисов, която трябва да се проведе през юни, Меркел да каже дали подкрепя правителство, използващо нацистки символи.

Апелативният съд отхвърли молбата за предсрочно освобождаване на Любомир Димитров-Гребеца от групата за отвличания, известна като „Наглите“. Заради случая министърът на правосъдието Цецка Цачева се ангажира да изготви обществена поръчка за електронни гривни за проследяване, които трябва да се използват в случай на предсрочно освобождаване, тъй като такава възможност в закона вече имало. Цачева коментира и други проблеми в съдебната система по повод арестувания за корупция съдия от Агенцията по вписванията. Според нея решение на проблема има, включително и с промени в закона и НПК, а следващият доклад от Европейската комисия за правосъдието щял да зависи и от избора на членове на новия ВСС. Междувременно мнозинството от съдебния съвет отново се опита да направи одит на Върховния касационен съд и преседателя му Лозан Панов заради сигнал, че в почивната база в „Лозенец“ на ВКС се ползвал различен счетоводен софтуер, различен от този в съда.

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев обяви, че партията му и БНБ са искали одържавяване на КТБ. Според него от стенограмата от 29 юни нямало да се разбере нищо. Цонев заяви, че не е вярно, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е имал кредит от КТБ към 18 фирми през една „фирма бушон“. „Фирмите бушони бяха на Цветан Василев“, заяви той.

Европейският съюз и Китай търсят съвместна стратегия към Парижкото споразумение. EС и Китай ще се срещнат този петък, за да затвърдят позициите си относно глобалното споразумение срещу климатичните промени, от което президентът на САЩ Доналд Тръмп изглежда решен да изтегли страната. Китай е най-големият източник на парникови газове, задминавайки САЩ през 2007 г. “Китай ще изпълни отговорностите си, що се отнася до климатичните промени”, каза премиерът Ли на репортери след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел преди полета си към Брюксел. 

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също така се обяви против предложението на Германия да не се отпускат средства от фондовете на съюза за страни, в които се погазват основни принципи на демокрацията. „Мнението ми е, че това не бива да се случва“, обясни Юнкер в отговор на журналистически въпрос по време на конференция в Берлин. Според него Европейската комисия „има и други начини“ да се увери, че страните членки са солидарни с основните принципи на съюза.

 

Главният прокурор за борба с корупцията на Испания подаде оставка, след като бе подложен на обществен натиск поради разкрития, че притежава дялове в офшорна компания в Панама. Мануел Мойш се оттегля поради “лични причини” в четвъртък, скоро след като стана ясно, че притежава четвърт от дяла в компания в офшорния рай в Централна Америка, който е наследство от родителите му. Около Мойш съществуваха и противоречия за опитите му да се намеси в разследвания за корупция, които засягат управляващата Народна партия.

Банкерът Джордж Сорос обвини унгарския президент Виктор Орбан в изграждането на “мафиотска държава”. Нови законови разпоредби в Унгария предвиждат затварянето на основания от Сорос Централен европейски университет. В речта си Сорос начерта ясна карта на проблемите, поради които ЕС преживява “екзистенциална криза”. “Отвън ЕС е обграден от враждебни сили – Русия на Путин, Турция на Ердоган, Египет на Сиси и Америка, която Доналд Тръмп би се радвал да създаде, ако има възможност.”

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“, Reuters и Guardian. 

Снимка: Jonathan Bachman/Getty Images

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.