SHARE

Днес е 1 февруари – денят, в който почитаме жертвите на комунистическия терор. В парламента това се случи сред крясъците на депутати от БСП, както ни разказаха „Медиапул“, докато други партии подписаха обща декларация по повода, в която се подкрепя изучаването на престъпленията на тоталитарния комунизъм в периода 1944-1989 г. в училищата и която подкрепя премахването на паметниците и символите на комунизма. За общата декларация на петте извънпарламентарни партии – „Да, България“, ДСБ, ДЕОС, „Зелените“ и БЗНС, може да прочетете в „Дневник“.

Президентът Румен Радев отново онемя що се отнася до почитането на жертвите на комунизма. За сметка на това той обяви като „победа“ отлагането на ратификация на Истанбулската конвенция. Победа над какво не стана ясно. Няма и да стане.

Междувременно заместник-председателят на парламента Валери Жаблянов от БСП (на снимката с Корнелия Нинова) провали минутата мълчание в памет на жертвите, крещейки за почитането на паметта на комунистическите партизани. Това е, което имаме като управление. От по-нататъшни коментари просто няма нужда.

 

Днес България отново излиза на протест за прозрачното управление на Пирин и срещу корупцията по високите етажи на властта. Протестиращите получиха подкрепата на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, от която изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов, екоминистъра Нено Димов и министъра на туризма Николина Ангелкова. Повече за него разказват от „Медиапул“. 

Въпреки наложена ограничителна заповед мъж от Троян е пробол съпругата си над двайсет пъти с нож, съобщава „Дневник“. Случаите на насилие над жени стават все по-голям трън в очите на обществото, особено след отлагането на ратифицирането на т.нар. Истанбулска конвенция поради обществена истерия на базата на несъстоятелни слухове и аргументи.

Конституционният съд разпореди, че отказът на парламента да приеме оставката на депутата Делян Добрев е противоконституционен. Народното събрание не може и няма правомощия да отказва оставки. Членът на КС Константин Пенчев припомни, цитиран от „Дневник“, че от 1990 г. досега има поне 5 случая, когато Народното събрание в различни мнозинства съвсем произволно не приема оставки. Според него решението трябва да има като последствие оставки на народни представители. Може да си припомните случая тук. 

Министерството на околната среда и водите даде дума, че ще включи гражданските данни към официалните данни за мръсния въздух (каква чудовищна разлика съществува между двете вече ви разказахме – тук). Проектът няма да струва нищо на държавата и би трябвало да е готов до половин година. Нено Димов обеща, че гражданската мрежа ще бъде интегрирана в общата информационна система. Сега остава да чакаме резултати. Повече може да научите тук. 

Най-скъпият инфраструктурен проект в България на стойност над 1 милиард лева бе одобрен днес. Става въпрос за жп линията от Елин Пелин до Костенец, за която Европейската комисия отпуска безвъзмездна помощ. Търгът за изграждането на жп линията обаче отново беше спрян поради обжалване от фирма, занимаваща се с търговия, която никога не е строила железни пътища. Повече в „Медиапул“. 

Днес в „Терминал 3“ си говорихме основно за почитането на жертвите на комунистическия режим. Вие помните ли? Разказахме ви и за писмото от Партията на европейските социалисти, които разкритикуваха Корнелия Нинова относно действията ѝ, както и тези на БСП по отношение на Истанбулската конвенция. За вас преведохме цялото писмо тук. Съобщихме ви и за жалбата на административния директор на благоевградския футболен тим „Пирин“ , който е подал жалба за нанесен побой от кмета на Симитли Апостол Апостолов. 

По света: Израел използва туризма като параван за легитимиране на израелци, които се установяват в палестински квартали на Йерусалим, казва доклад на Европейския съюз, представен от Guardian. Изтеклият доклад казва, че части от Източен Йерусалим, който е под окупацията на Израел от 1967 година насам – се използват като „политически инструмент, който променя историческия наратив с цел да подкрепи, легитимира и разршири заселванята“. Развитието на туризма и археологията в тези региони от страна на правителството има за цел да промени историческия наратив и да подчертае еврейското присъствие в региона за сметка на това на други култури или религии.

950 миньори са заклещени под земята в златна мина в Южна Африка, след като буря предизвика срив в електрозахранването и блокира изхода им навън. Без ток асансьорите няма как да изкарат нощната смяна работници на повърхността, но до момента състоянието им е добро, съобщава BBC. 65 от тях са били спасени до този момент. Южна Африка е водещ производител на злато, но индустрията често е критикувана за политиката си относно безопасността на работниците, съобщават още от изданието.

Река Сена в Париж прелива. Лувърът и други музеи затвориха инзвънредно вратите си с цел да евакуират и опазят шедьоврите на изкуството. Франция стана жертва на дъждовете през декември и януари, като техните мащаби достигат рекордни нива за последните 50 години. Може да видите видео тук.  

Полша прокара закон, с който определя като незаконни обвиненията към полската нация и държава за сучастничество в Холокоста. Максималната присъда е три години. Законът очаква одобрение от президента, преди да влезе в сила. Самият Анджей Дуда заяви, че Полша има правото да защитава историческата истина. Страната дълго време се противопоставяше на понятието „полски лагери на смъртта“, а самите лагери са управлявани от нацистите след завземането на Полша през 1939 г. Въпреки това историческите доказателства за сътрудничество между поляци и нацисти са многобройни, казват специалисти, а противоречивият закон тепърва ще бъде предмет на обсъждане.

Снимка: инфомрежа

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.