Вечерен бюлетин – 1 декември 2017 г.

SHARE

За първи път в историята на САЩ човек от Белия дом признава, че си е сътрудничил тайно с Кремъл по отношение на политиката на САЩ.

Днес на бившия съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп – ген. Майкъл Флин, му е повдигнато обвинение от специалния прокурор Робърт Мълър за лъжепоказания, които е направил пред ФБР през януари. Той се призна за виновен и обяви, че ще сътрудничи с разследването – което означава, че президентът на САЩ и неговите най-близки съветвници са защитени.

Генерал Майкъл Флин беше съветник по националната сигурност на президента Тръмп. Бе уволнен, тъй като стана ясно, че е провел пет телефонни разговора в рамките на 24 часа с руския посланик Кисляк относно американските санкции срещу Кремъл, а впоследствие публично и многократно излъга, че такива разговори не са се случвали.

Майкъл Флин също така присъства на галавечеря, организирана от медийния рупор на режима в Русия Russia Today, на която той седи до Владимир Путин. За тази вечеря на Флин е била платена сумата от 45 000 щ.д. „Дребната“ подробност е, че на бивш военен като Флин е забранено да получава пари  от чужди правителства без разрешение от Департамента по отбрана. А такова позволение бившият генерал не е искал. Това е престъпление, за което последният може да бъде лишен от свобода.

След като напуска армията, Флин и синът му основават лобистка фирма, която наскоро се разбра, че се е съгласила да „изнесе“ укриващия се в САЩ Фетхула Гюлен – обвиняван от Ердоган за неуспешния опит за преврат от 2016 г. Двамата работят заедно и за кампанията на Доналд Тръмп.

Нерегистрираната лобистка дейност на сем. Флин с Турция и Русия се смята, че е използвана от Робърт Мълър да окаже натиск над Флин да започне да си сътрудничи с властите. Особено използвайки факта, че синът му също е замесен в разследваните дела, а при евентуална сделка може да избегне най-строгите последици на закона.

„Конфиденциално“ забавяне на оценките на проектите увеличава риска от загуба на европари за наука

„Крайната оценка на кандидатстващите за 350 млн. лева по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ проекти за центрове за върхови постижения и центрове по компетентности ще се забави още месец-два. Причината – през ноември новата изпълнителна агенция към образователното министерство, която вече управлява оперативната програма, не е одобрила доклада на оценителите – италианската фирма „Прогетти плант“. Мотивите за това обаче са конфиденциални. Това се разбра от отговор на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев на питане на депутатите от „БСП за България“ Анелия Клисарова и Светла Бъчварова на парламентарния контрол днес.“ Цитараме „Дневник“.

Бойко Рашков ще представи нарушенията, разкрити от Бюрото за контрол на СРС

Отнемането на достъпа до класифицирана информация на заместник-директора на Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС) Георги Гатев цели да бъде смачкано бюрото, за да не бъдат разкривани нарушенията. Този коментар направи председателят на НБКСРС Бойко Рашков в интервю пред Би Ти Ви. Подробности в „Дневник“. 

От началото на тази година са открити нови 220 души с ХИВ вирус, с което официалният брой на серопозитивните в страната става 2694 души. Това сочат данни на Министерството на здравеопазването, изнесени по повод Световния ден за борба със СПИН – 1 декември. За сравнение, до края на ноември миналата година новооткритите случаи са били 193, а в същия период на 2015 година – 204 души, т.е. се запазва тенденцията всяка година да бъдат откривани по около 200 нови случая на ХИВ. Още по темата.

Здравният министър Кирил Ананиев даде заявка за закриване на болници в лошо финансово състояние, чиято дейност може да бъде лесно поета от друго лечебно заведение в същия регион. Подробности.

Също така от 15 декември 2017 г. срокът за подаване на проектното предложение за модернизация на цялата система на Спешна помощ в България се отложи за 30 март 2018 г. Дотогава Министерството на здравеопазването трябва да изготви документите и плановете за ремонт на общо 237 спешни центъра, техните филиали и спешните отделения в държавните болници, за доставка и монтаж на медицинска апаратура и за закупуването на 400 нови линейки.

Темпът на плащанията по европрограмата за образование и наука трябва да се увеличи. В противен случай в края на 2018 г. може да бъдат загубени средства по нея. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на парламентарния контрол.

Той обясни, че плащанията по „Наука и образование за интелигентен растеж“ изостават в сравнение с останалите оперативни програми. Коментира, че по никоя програма няма как да се даде толкова рано гаранция, че всички средства ще бъдат усвоени докрай, но правителството се било научило да управлява риска, за да не се стигне до загуби.

Подробности в Mediapool. 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.