SHARE

Най-големият успех в историята за български отбор на олимпиада по биология – златен, сребърен и бронзов медал – постигнаха възпитаниците на НПМГ и СМГ на международната олимпиада, която се проведе в Ковънтри, Великобритания. Тя включи състезатели от 68 държави, а олимпиадата е най-престижното събитие за ученици от цял свят, пише „Медиапул“.

Съюзът на съдиите в България изпрати две съобщения до президента Румен Радев, в които го призовава да наложи вето на току-що приетите Закон за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуален кодекс (НПК), тъй като според тях и в двата закона има противоконституционни разпоредби. При внасянето на проектите възрази срещу промените в ЗСВ и Асоциацията на прокурорите в България, което бе рядък случай в практиката на тази съсловна организация. С остра позиция излезе и Съюзът на юристите в България, който с писмо до президента поиска, ако бъде приет ЗСВ, държавният глава да го върне на парламента. Съобщенията може да прочетете тук и тук.

Президентът Радев и премиерът Борисов лично се били договорили за новия антикорупционен орган, на който двамата са обсъдили каква точно ще е структурата на звеното. Коментарите на Борисов дойдоха в отговор на твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че премиерът не искал Радев лично да назначава ръководителя на бъдещия независим орган. Премиерът каза още, че левицата не е спечелила президентските избори, тъй като е подкрепила независимата кандидатура на Радев.

Премиерът Бойко Борисов подписа с министър-председателя на Македония Зоран Заев договора за добросъседство между България и Македония, с което по думите на Заев двете страни са подсилили приятелските си отношения. Договорът се подписва след дългогодишно отлагане, а с него двете страни официално признават, че имат „обща история“. Според Борисов той трябва да сложи край и на антибългарската пропаганда в Македония. На събитието присъства делегация от министри, част от които подписаха два документа за сътрудничество в транспорта и енергетиката, четем отново в „Дневник“.

Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу четирима доскорошни служители на Център „Фонд за лечение на деца“, сред които е и бившият директор на институцията Павел Александров, предава „Дневник“. Още през април 2016 г. те бяха обвинени за участие в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства от бюджета на фонда, за прехвърляне на задължения на фонда към здравната каса, както и за длъжностни престъпления. Според доказателствата по делото през септември 2014 г. Павел Александров лично мотивирал тримата си колеги да участват в престъпната група, като подписват и узаконяват неправомерното изразходване на средства от бюджета на фонда.

Трима подсъдими са застреляни в руски съд в Москва, след като се опитаха да вземат оръжията от полицаи в опит да избягат, предава BBC. Петима членове на банда атакували полицаите, които са ги ескортирали към изслушването, предадоха от вътрешното министерство. Трима са убитите по време на опита за бягство, останалите двама заедно с трима охраняващи полицаи са ранени, а сградата е евакуирана за кратко.

Борбата за независимост на Каталуния от Испания ескалира, след като младежкото крило на каталунска партия осъществи серия от вандалски актове, трошейки велосипеди, срязвайки гумите на туристически автобус, на който написаха, че „Туризмът убива кварталите“. Антитуристическата кампания е водена от десни националисти в каталунското правителство. Партията „Кандидатура за популярно обединение“ е остро критикувана заради отказа си да заклейми атаките. Каталуния обяви, че ще проведе референдум за независимост през октомври тази година. Испанските власти са силно решени да не позволят отцепването на региона.

Доналд Тръмп лично е диктувал становището на сина си, с което Тръмп-младши оправда срещата си с руски адвокат, осъществена по време на кампанията за изборите в САЩ миналата година. Тръмп-младши се е срещнал с адвокат на Кремъл с обещание за компрометираща информация за кандидата на демократите Хилари Клинтън. Тръмп-младши не е поставил под съмнение думите, че „срещата е част от подкрепата на Русия“ за кампанията на баща му. Вероятно затова и Тръмп е посъветвал сина си да излъже, че се е срещнал с адвоката, за да обсъждат „осиновявания“. Последните разкрития са част от поредица от скандали, а специалното разследване срещу администрацията на Тръмп за връзки с Русия продължава.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.