SHARE

162-ма народни представители присъстваха на първото заседание на парламента от новата пленарна сесия след дългата им коледна ваканция. От парламентарната трибуна декларации направиха лидерите на партиите. Корнелия Нинова заяви, че БСП щели да спечелят предстоящите парламентарни избори, което щяло да доведе до намаляване на бедността и повече бебета, безплатно здравеопазване за бедните, справяне с корупцията, нов икономически модел и куп други неща, които БСП можеше, но не свърши досега. Тя използва момента и да обвини ГЕРБ, че са загубили две години и не са направили нищо, за да подобрят живота на българите, и са предали националния интерес на държавата във външната си политика. Цветан Цветанов отговори, като призова парламента да работи достойно до последния момент, „а не да използваме парламентарната трибуна за предизборна агитация и обругаване на опонентите“. Той декларира, че за ГЕРБ е особено важно да се приеме резултатът от референдума за промяна на избирателната система. „В края на управлението си отчитаме рекорден за последните 8 години икономически растеж и бюджетен излишък, който директно води до намаляване на държавния дълг. Доходите на българите се увеличиха, а безработицата намаля значително. Продължихме успешно да подобряваме инфраструктурата в страната ни, използвайки пълноценно ресурсите на европейската солидарност, от които само преди две години бяхме изолирани“, каза още Цветанов. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ предупреди за нестабилност и след следващите избори. “Искаме да предупредим, че всеки следващ опит да се заложи на аритметично, а не на ценностно мнозинство с обща управленска програма ще постигне същия резултат.“ Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров поиска преразглеждане на въпроса за четирите реактора на АЕЦ „Козлодуй“ и обеща още да се противопостави на влизането на Турция в ЕС .

Проекторешението за референдума отпадна от дневния ред на парламента. Четин Казак от ДПС предложи отлагане на разискванията и то бе прието. Цветан Цветанов от ГЕРБ призова разисквания да има, тъй като 2 милиона и половина граждани били гласували за промяна в изборните правила. „Ако бъдат проведени изборите по сега действащите правила, не знам дали ние ще бъде легитимни в следващия парламент, ако не се съобразим с вота на избирателите“, каза Цветанов. От БСП и ДПС обвиниха ГЕРБ в популизъм и материален интерес.

БСП внесе предложение за размразяване на проекта за АЕЦ „Белене“, което не бе прието. Не е страшно и не боли, ако си признаеш грешката, да развържем ръцете на това и служебното правителство да търсят решение“, призова Таско Ерменков. Мартин Димитров от РБ възрази, че няма да има пазар за тока от евентуалната централа, а стойността й винаги е била над 20 млрд. лв. „Това, че си похарчил 2-3 млрд. лв., не е основание да похарчиш още 20“, каза той.

Президентът на България Росен Плевнелиев се подписа заедно с още 16 бивши и настоящи европейски лидери под писмо, в което се призовава Тръмп да не се сближава с руският президент Владимир Путин. Те припомнят, че страните им са обвързани със САЩ с редица договори и призоваха новата американска администрация да заеме твърда позиция в защита на общите им цели и интереси, които са мир, атлантическата сила на НАТО и свобода. „Ние сме истинските съюзници на САЩ. Наши войници проляха кръвта си в името на трансатлантическата сигурност. Ние бяхме с вас в Ирак и Афганистан. Когато Америка е силна, ние всички заедно сме силни“, пише още в писмото.

Иво Прокопиев обвини прокуратурата, че създава конспиративни теории и политически сюжети. Той коментира връченото му обвинение за сделката с продажбата на „ЕВН Електроразпределение България“ АД. Според него и трите сделки за електроразпределителните дружества са идентични, но прокуратурата е избрала точно тази за ЕВН. „Трите сделки са идентични, все едно са под индиго. Сега се повдигна едно скалъпено обвинение, за да може да се удари тъпанът. Крайно време е националните институции да спрат да бъдат бухалките, които са в момента”, каза Прокопиев. Според него активизацията на прокуратурата е заради редакционната политика на „Капитал“, „който се бори с този демон и тази политическа корупция от 2009 г.“.

Барак Обама произнесе последната си реч като президент на САЩ. Той акцентира на факта, че с избирането му не са се решили проблемите с расовата дискриминация и очерта опасностите и предизвикателствата пред демокрацията. „Заплахите към демокрацията ни са по-опасни от колите бомби или ракетите. Става въпрос за страха от промяната, страха от хората, които изглеждат, говорят или се молят по друг начин; омраза към върховенството на закона, което държи лидерите отговори пред обществото; нетърпимост към несъгласието и свободната мисъл; вярата, че мечът, оръжието, бомбата или пропагандата са върховният арбитър”, каза Обама. Той благодари на американците и на съпругата си Мишел Обама, която нарече „пример за новото поколение“.

Началниците на американското разузнаване са информирали миналата седмица новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, че Русия е събирала в продължение на години компромати срещу него, като разполагали и с видеозаписи от интимен характер. „Фалшиви новини – пълен политически лов на вещици“, реагира в туитър Доналд Тръмп и заяви, че Русия никога не се е опитвала да го притиска. Той обвини американските разузнавателни агенции, че се опитвали да му лепнат черно петно.