SHARE

Допълнение: Лицето, което мнозина в социалните мрежи възприеха за Васко Василев е 28-годишния Тодор Стоянов, който е завършил семестриално Музикалната академия в София. Пред bTV той споделя, че свирейки по софийските улици музика изкарва между 30 и 60 лв. на ден. и в момента е на обучение за готвачи в столичен ресторант.

Според снимка и текст във фейсбук световноизвестният български цигулар Васко Василев е свирил днес в подлеза на Софийския университет.

За събитието разбрахме от фейсбук профила на Alexandrina Alexandrova-Petrova, която публикува и снимката на музиканта в подлеза. 

От коментарите под публикацията научаваме, че когато Василев започнал да свири, служителка от съседното Бюро за издаване на карти на Центъра за градска мобилност затворила вратата на обекта с думите „Затварям я тази врата, защото не всички харесват такава музика“.

Случаят не е прецедент в световен мащаб. По същия начин през 2007 г. цигуларят Джошуа Бел свири във вашингтонското метро, за да види как минувачите ще реагират на изпълненията му и дали ще го забележат или подминат по същия начин, по който всеки друг уличен музикант.

Оказва се, че за 45 минути, през които свири, повечето минувачи не реагират, но все пак някои се усещат и днес могат да бъдат видени клипчета на изпълненията на младия цигулар. По същия начин преди две години Боно бе забелязан да свири в нюйоркското метро, но тогава феновете му бързо го разпознават въпреки на пръв поглед особения му вид.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.