SHARE

Тази година стана ясно, че зад епидемиите на морбили стоят онези, които отказват да се ваксинират. Болестта отново е фактор в развитите общества, където рискът от заболяването доскоро беше намален с 99%. Решихме да разгледаме някои от митовете и легендите, които причиниха раждането на поколението майки „антиваксъри“, които решават да не ваксинират децата си – излагайки както тях, така и обществото на рискове, чийто мащаб тепърва предстои да бъде анализиран. 

Мит: Ваксините причиняват аутизъм

Британското медицинско списание The Lancet публикува вече опроверганото проучване, в което д-р Антрю Уейкфилд свързва аутизма и ваксинирането на децата. Това е типичен аргумент сum hoc ergo propter hoc, тоест намаляването на децата с морбили, хроничен паротит и рубеола и увеличаването на тези с аутизъм не означава, че двете са свързани. Помежду им няма доказана връзка. Въпреки това публични лица, основно известни личности като Джени Макарти, се присъединяват към каузата на антиваксърите, което на свой ред води до масова паника в Британия, както и в САЩ.

Фактите: Нещо повече – съавторите на Уейкфилд се оттеглят от процеса, след като става ясно, че на доктора е било платено от правна фирма, която е имала намерение да съди производителите на ваксини. Същата година други проучвания прилагат доказателства от САЩ, Дания, Швеция и Великобритания и не откриват връзка помежду им. По-късно, през 2010 г., става ясно, че Уейкфилд е преправял или интерпретирал погрешно медицинските данни на 12 от пациентите, чиито случаи формират проучването. Същата година той загубва правото си да практикува медицина.

Множество организации, чиято дейност е свързана с аутизма, непрестанно призовават родителите си да ваксинират децата си.

Мит: Ваксините съдържат отрова 

 

Във ваксините има живак, който трови децата ни и причинява аутизъм. През 30-те години на миналия век някои производители на ваксини използват консервант, който съдържа ниски концентрации на живак.

По това време той се използва, за да предотврати разпространяването на опасни бактерии и гъбички.

 

Фактите: На първо място децата рядко получават веществото тимерозал във ваксините. През 2001 Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ прекратява издаването на лицензи за ваксини, които съдържат това вещество. Рутинните ваксини не съдържат това вещество. Тъй като веществото е използвано в продължение на десетилетия и присъства в някои ваксини за възрастни, това дава шанс на множество проучвания да потвърдят, че няма връзка с аутизма или други сериозни странични ефекти. Откакто съставката е премахната, случаите на аутизъм нарастват. Ако причината беше в нея, това нямаше да се случи.

 

Мит: Ваксините са източник на печалба.

 

Лекарите и застрахователните компании пропагандират ваксините, за да правят печалба.

 

Фактите: В страни като САЩ медицинската застраховка плаща ваксинациите като превантивна мярка към последващи плащания, ако пациентът се разболее. Проучване от 2009 г. показва, че една трета от лекарите губят средства, ако ваксинират пациентите си. 

 

Мит: Ваксините съдържат прекалено много антигени.

 

Децата биват ваксинирани много повече от преди и това означава, че телата им се тъпчат с антигени – телата, с помощта на които тялото си създава имунитет. Те са прекалено много и детето не може да се справи с тях.

 

Фактите: Днес пациентите са инжектирани с много по-малко антигени, отколкото например преди 30 години.  През 1980 г. в една ваксина се съдържат около 3000 антигена, днес те са 150. Да се планират ваксините през голям период от време е опасно, тъй като прави детето по-уязвимо към всякакви заболявания. Колкото до аутизма – случаите зачестяват въпреки по-малкото съдържание на антигени във ваксините.

 

Мит: Тези болести са отдавна изчезнали

 

Нека да избягваме ваксините, защото децата нямат нужда от тях – в крайна сметка болестите, с които се борят, вече са изчезнали. А ако детето се разболее, то ще си преболедува и ще се оправи.

 

Фактите: През 2014 г. епидемия на морбили порази САЩ. Историята? Неваксинирани деца в парка „Дисниленд“ се разболяват след контакт с други разболели се неваксинирани деца. Морбили не е просто заболяване – то води до пневмония, доживотни мозъчни увреждания, глухота и смърт. Морбили все още е световен убиец на деца, казват от Световната здравна организация. Преди да се появи ваксината срещу морбили през 60-те, от 3 до 4 милиона деца в САЩ се разболяват от морбили годишно, като 400 – 500 от тях умират. Разпространяването на инфекцията е намаляло с 99% оттогава насам.

 

Мит: Да преболедуваш заболяването осигурява по-добър имунитет, отколкото ваксината

 

Фактите: Две дози от ваксината срещу морбили са достатъчни, за да се достигне същото ниво на имунитет, което е налично след евентуално възстановяване от болестта. Ваксините провокират специфичен имунен отговор, подобен на този на инфекцията, като произвежда специфични антитела срещу болестта. Приимуществото на имунитета чрез ваксинация пред имунитета от болестта е защитата на организма без развитието на тежките симптоми и усложнения. Имунитетът чрез ваксинация защитава и другите – тоест човекът няма как да се превърне в разпространител на вируса.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.