SHARE

„Най- голямото изпитание за мен като фотограф на свободна практика не е това, че няма да мога да си платя наема. То е страхът, че никой няма да види историята и ще съм се провалил в това да дам глас на безгласните. Така че опитах да споделя снимките където можах и се надявам, че хората ще могат да си представят човешката трагедия и триумф, на които е сцена Мосул.“ Кайноа Литъл не успява да намери желаещи да публикуват снимките му от битката за Мосул, където иракските части победиха ДАЕШ едва преди дни, лишавайки терористите от последния голям град, над който упражняваха своя жесток халифат.

Снимките на Литъл улавят хаоса, отчаянието на бягащите бежанци, решителността на войниците да ги защитават и ужаса на войната. Гласът на безгласните в една война, която се случва далеч, но успя да се превърне в драмата на десетилетието.

Това е Мосул, последното убежище на „Ислямска държава“, което успешно бе превзето отново от иракските сили.

Появиха се също така сведения, че лидерът на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал-Багдади е бил убит. Информацията идва от неправителствена организация, следяща за правата на човека в Сирия и за момента Пентагона не може да потвърди сведенията.

Жена научава от американски и мианмарски медици, че синът и ще преживее огнестрелна рана в крака

 

Цивилни бягат от боевете в западен Мосул

 

Федералната полиция открива огън срещу бази на ДАЕШ в Стария град

 

Иракската армия пилотира дрон

 

Битката за Мосул бе огромна военна операция, която имаше за цел да спаси втория най-голям иракски град от ДАЕШ, под чиято власт той попада през 2014 г. Хиляди иракски войници, арабски сунити и шиитски части с помощта на коалиция, водена от САЩ, започнаха операцията в края на миналата година. Часове преди обявяването на победата в Стария град се водеха ожесточени сражения. Западната част на града представляваше огромно предизвикателство за частите поради гъстото застрояване и тесни улици, често минирани с бомби.

 

Федерален полицай влиза в унищожена някогашна кинозала

 

Федералните части влизат в театър в Стария град. Секунди по-късно бойци на ДАЕШ откриват огън срещу тях от горните нива.
Оръжие на ДАЕШ пробива дупка в стената в близост до федералните части

 

Щетите над инфраструктурата на Мосул са огромни. Бойци на ДАЕШ унищожават летището на града през 2016 г., прокопавайки огромни бразди в площадките за приземяване и излитане на самолетите. Те изграждат и стени от бетонни блокове и други парчета от унищожения град, за да спрат приземяването на летателни апарати в територията. ДАЕШ изгражда барикади из целия град, които са видими от сателитни снимки. В центъра на града четири от общо петте основни моста са разрушени от коалицията през октомври и ноември миналата година с цел да се предодврати снабдяването от терористите на източната част на града и подсилване на позициите им в източен Мосул.

Федерален полицай тича по открития покрив на театър в Мосул

 

Готвач приготвя огромно количество ориз за изхранване на войниците
Федерални полицаи си почиват в цивилен дом на първа линия в западната част на Мосул
Американски и мианмарски медици не успяват да съживят жертва на изстрел от снайпер

 

Повече от 800 000 са напуснали домовете си вследствие на битката за Мосул. Повечето са намерили убежище в близки лагери в околността или приемни центрове, а други са отседнали при приятели и роднини. След връщането на източната част на Мосул през януари хиляди останаха на запад с недостатъчни хранителни запаси и без чиста питейна вода. ООН обяви в доклад в края на януари, че близо половината от всички жертви в Мосул са цивилни. Близо 2500 са убитите и над 1600 ранени от октомври насам.

 

Високопроходим военен джип задминава бегълци от военните сражения

 

Бегълци от западен Мосул чакат да преминат р. Тигър

 

Бегълци се спасяват от района на сраженията

И въпреки историческата победа на Мосул военни експерти твърдят, че това е едва началото. Старши военният командир на САЩ заяви, че войната срещу ДАЕШ не е приключила. Той твърди, че за да се предодврати повторното надигане на терористите, иракското правителство трябва да протегне ръка към сунитските общности в страната, с които да осъществят примирие с цел избягване на нова вълна от радикализъм. След три години Ирак най-сетне взе обратно и последната крепост на терористите и пред страната се открива дълъг път.

А духът им още дълго ще витае както над Мосул и Близкия изток, така и над света.

 

Снимка: Цивилни бягат от сраженията край града

Всички снимки може да видите тук.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.