SHARE

Испанското правителство потвърди, че руски и венецуелски хакери са взели участие в каталунската криза и обявиха, че ще повдигнат въпроса в понеделник на Съвета на ЕС по външна политика.

Междувременно в Британия изборната комисия започна разследване за намесата на Русия в Brexit референдума, като от комисията има данни, че 13 500 фалшиви профила в twitter са подкрепяли напускането на Европейския съюз и са изчезнали след изборния ден. От тях за 2700 вече е установено, че са били от руската фабрика за тролове „Савушкина“ в Санкт Петербург.

Не са малко и косвените връзки – от сенчестите средства, с които Арън Банкс финансира кампанията на Найджъл Фараж – Leave.EU по време на референдума, до съмнителното минало на стратега на кампанията на Борис Джонсън – Доминик Къмингс, развивал бизнес с авиолинии в Русия в продължение на три години.

И също не следва да се забравя, че една и съща организация е ключова в успеха на Доналд Тръмп в САЩ и Brexit кампанията във Великобритания – Cambridge Analytica, която обвързва щатския милиардер Робърт Мърсър със Стивън Банън, главния стратег на Тръмп и Найджъл Фараж.

Има и по-съмнителни връзки като контактите на Найджъл Фараж със създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж и посещенията, които прави проповедника за Brexit в еквадорското посолство, където се помещава Асандж.

Повдигнаха се въпроси и около последните снимки на Борис Джонсън с „професора“, за който се разбра, че е бил връзка между члена на кампанията на Тръмп Джордж Пападопулос и Кремъл.

Джозеф Мисфуд, отляво, с Борис Джонсън, в центъра

Джонсън не желае да коментира снимката и до момента няма никакви преки връзки или негови изказвания, които да повдигат съмнение за връзки с Русия. Но от снимката става ясно, че агентите на Кремъл са проявявали също толкова голям интерес към референдума в Британия, колкото към изборите в САЩ през 2016 г.

Испания и Британия не са единствените засегнати страни на континента. Френските избори от тази година бяха подложени на очерняща кампания, а в миналото редица събития в балтийските страни и Германия са говорили за намеса на Русия във вътрешните дела на страната.

Разбира се, има и още една страна, за която се знае, че Русия се е намесила в изборите ѝ – България.

През същата 2016 г. руският генерал Леонид Решетников връчи на лидера на БСП Корнелия Нинова план за идеалния профил на кандидат за изборите в България, както първи разкри „Терминал 3“ на 2 декември 2016 г. Впоследствие Нинова се среща с генерала, за да обсъдят кандидатурата на Румен Радев, след което Решетников и неговият Институт за стратегически изследвания изготвят план за победа на българските избори, както разказа Wall Street Journal на 23 март 2017 г.

Същият този генерал Решетников  през 2016 г. е изготвил и план за намеса в американските избори. 

От службите са се сдобили с два документа на руския институт. Първият е написан през юни 2016 г. и описва как трябва да бъде проведена пропагандната кампания в САЩ на руските медии и в социалните мрежи с цел да окуражат избора на “президент, който ще приеме по-благоприятна линия към Русия от тогавашния президент Обама”.

Тези документи, с които се сдобива американското разузнаване, стават и основа за доклада на ЦРУ, ФБР и Агенцията по национална сигурност, в който се заявява, че “Путин и руското правителство са искали да помогнат на шансовете за победа на избрания президент Доналд Тръмп”, който бе публично оповестен януари 2017 г.

 

В България такъв доклад от службите няма. Единствено наскоро бе приет по-общият доклад на Министерския съвет, посочващ, че „Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа“.

Не може да пропуснем и факта, че тази седмица над 65 европейски депутати, експерти по сигурността и борци срещу режима на Путин подписаха Пражка декларация, в която призовават националните държави да разследват намесата на Русия в собствените им избори.

„Разследвайте и разкрийте враждебните действия на Русия в национален контекст“

Краткосрочните кампании на Русия целят тя да повлияе на конкретни национални избори и референдуми. За да получим по-задълбочен поглед в подривната дейност на Русия в отделните държави, националните парламенти трябва да сформират разследващи комисии, които да съберат и обсъдят доказателствата срещу влиянието и дезинформационните операции на Москва. Тъй като прозрачността е най-доброто средство на демократичния Запад, това е единственият ефективен и напълно легитимен подход, за да се представи на обществото пълният мащаб на тази ужасна заплаха“, пише в декларацията.

Дали събитията в Европа са от същия мащаб, както тези в САЩ, все още не знаем. Има и значителна разлика между активизацията на тролове и сътрудничество между президентска кампания и Кремъл. Ако в единия случай може да говорим за едностранни действия от страна на Русия, които целят да дестабилизират държава, то в другия става въпрос за конспирация, в която са замесени и местни сили, какъвто е случаят в САЩ с кампанията на Тръмп.

В българския случай обаче виждаме точно такива индикации – че става въпрос за сътрудничество между Корнелия Нинова, лидер на втората по големина партия БСП, и високопоставен агент на Кремъл. Целта е ясна: да се избере кандидат, който да се застъпва или да е зависим от чуждестранни интереси.

Време е българските институции да разберат какво се крие зад събитията от 2016 г. Иначе рискуваме тази история да се повтори отново.

Колаж: The Times of London

 

 

 

SHARE