SHARE

Днес в Европарламента Борисов е казал: „Тези наши приятели, които протестират, те ми бяха и коалиционни партньори, те се разделиха на изборите на три партии и не можаха да влязат в парламента само преди шест месеца, те са нашият най-естествен партньор – аз не съм им виновен, че се разделиха на три, не съм виновен, че спечелих изборите, и то при правителство на избрания от социалистите президент“.

В същото това време в БГ парламента ГЕРБ подкрепя поредния законопроект на Пеевски-Цонев.

Нека сме наясно: Борисов има един-единствен „естествен партньор“ и приятел и това е Пеевски. Те са неразличими и неразделими в политически, бизнес и биографичен план.

Имаме управление, което пропилява най-доброто време за реформи от 2009 г. насам. Няма нито визия, нито воля да реши нито един дългосрочен проблем на страната. Тандемът Борисов-Пеевски ежедневно поругава основни граждански свободи и демократични институции. Не само няма реформира на съдебната власт, но и изграждат паралелни и още по-репресивни структури. Не само няма реформа на прокуратурата, но в момента пазарят следващия Цацаров. Не само няма оздравяване на банковия сектор и независимостта на БНБ, за да влезем в еврозоната и Европейския банков съюз, но централната банка е в очевидна зависимост и се създават нови и нови КТБ-та. Не само не търпят свободни медии, но превърнаха обществената БНТ в Канал 3. Не само не създават среда за привличане на инвестиции, но правото на собственост става все по-несигурно. Не само няма изчистване на енергетиката и отказ от Гоцевия Голям шлем, но ни накисват във все по-голяма зависимост от Путин.

Целувките на Юнкер никога няма да заместят нужните реформи. Без реформи България никога няма да бъде уважавана, защото всички знаят колко е корумпирана; България никога няма да бъде приета в Шенген или реална част от бъдещата обща европейска сигурност, защото ни нямат доверие; България никога няма да бъде реален лидер на Балканите, защото не само че не може да бъде пример за подражание, а продължава да бъде най-яркото напомняне, че в ЕС не бива да се приемат корумпирани и зависими държави.

Заради всичко това хората протестират с призиви за оставка. И те само ще стават по-силни.

Създадохме „Да,България“ точно за да очертаем червената линия между това отровно статукво и промяната и за да гарантираме, че няма да бъдем смокинов лист, зад който да се крие партньорството на Борисов с Пеевски. Усилено изграждаме политически съюз с другите партии от демократичната общност, за да има реална алтернатива на това вредно управление.

Нашата цел е ясна – да отворим вратата за истински реформи, възраждане на българската държавност и демокрация и устойчиво икономическо развитие.

Като първа стъпка това изисква тандемът Борисов-Пеевски да слезе от политическата сцена, за да можем изобщо да почнем разговор за реални реформи. За никакви партньорства без изпълнението на това условие не може да става дума.

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието и акцентите са на редакцията на „Терминал 3“.

SHARE
съпредседател на "Демократична България", вицепремиер (2014) и министър на правосъдието (2014-2015)