SHARE

Германия и САЩ са скарани. Американският президент се вълнува повече от продажбите на BMW в САЩ, отколкото от сигурността на планетата.

Абитуриенти и абсолвенти в България се обличат в народни носии. В българското правителство участват политици, наричали  Европейския съюз Гейропа. Консултативният съвет за национална сигурност на България не включва нито един човек, който вдъхва сигурност. Български президент е човек, който има само бегла представа от функционирането на демокрацията. Правосъден министър е човек, който, вместо да започне правосъдната реформа, твърди, че тя вече успешно е приключила. Имаме и военен министър, който иска да върне задължителната военна служба в страната с възпитателна цел, без да се затормозява с анализи за икономическия ефект и ефекта върху националната сигурност на България.

Това е то днешното време. 

Ако ни поомръзна да преминаваме през рубикони през цялото време, или поне в последните 10 години, тези дни се случи нещо, което наистина прилича на голям семеен скандал и е възможно да има тектонични последици. Очевидно Доналд Тръмп е опитал да изтъргува американския ядрен чадър в Европа срещу конкретни икономически придобивки:

„Имаме ГРАМАДЕН търговски дефицит с Германия, плюс това те плащат твърде малко за НАТО и за военните. Много лошо за САЩ. Това ще се промени“, написа той в twitter.

Обещаният от новия президент нов поглед върху вътрешната и външната политика е налице, но какъв е той! Новата американска политика изглежда първосигнална, недалновидна и комплексарска. Тръмп изглежда готов да изтъргува следвоенния световен ред и позицията на САЩ в света, само срещу един търговски дефицит с най-важния си военен и икономически съюзник. И, изглежда, не знае, че по-голямата част от ядосалите го беемвета се произвеждат в Южна Каролина, САЩ.

Много е вероятно тази американска политика да предизвика икономическо разминаване, икономически разлом и в крайна сметка дори и поредица от търговски войни от двете страни на Атлантика.

САЩ наистина харчат феноменално количество средства за военни цели, но в общия случай тези пари са добре похарчени – освен че поддържат мощна военна промишленост, с тях се пази световният ред, възпират се редица човечета с военни униформи и прекомерни амбиции по места да не използват оръжия за масово поразяване върху съседни и върху собствените си народи, предотвратява се експанзията на чудовищни идеологии и охраняват доста малки държави от агресивните им съседи.

Разбира се, американската политика досега не е била безгрешна, но 70-годишната американската военна и икономическа хегемония съвпада с  по-голямото отваряне на пазарите, със засилването на глобализацията, с намаляване на крайната бедност, с появяването на глобална средна класа, с бурния ръст на технологиите, особено информационните, с увеличаване на продължителността на живота и др.

Колко продължителен ще е този развод и как ще приключи?

Тръмп е още в началото на мандата си, но черните облаци вече се струпват над него – близките му помощници един по един напускат, уличени в твърде близки контакти с руски политици, бизнесмени и дипломати. Самият Тръмп със семплия си език и не особено интелигентните си коментари по важни обществени въпроси като Холокоста предизвиква гняв и подигравка в голяма част от американските граждани.  Затова му е крайно необходим недвусмислен успех, който да бъде показан у дома и който, поне временно, да запуши устите на критиците и да отдалечи криещия се зад ъгъла импийчмънт.

За такъв недвусмислен успех, за предпочитане икономически, той посети Европа.

За съжаление (това важи и за България) некадърността, страхливостта и търсенето на бързи и ефектни решения в политиката може да бъде унищожително и ще бъде изплащано скъпо и прескъпо от гражданите и от идните поколения. Разпадането на доверието от двете страни на Атлантика ще доведе до няколко силни негативни ефекта едновременно – неминуемо ще доведе до охрабряване на всички врагове на либералната демокрация (чийто световен гарант се явяват САЩ), и то едновременно; разделянето на пътищата на Германия (съответно ЕС) и на САЩ и Великобритания (която може да увисне по средата) ще доведе и до взаимна борба за надмощие, която ще отслаби и двете страни, а по-малките съюзници ще бъдат използвани като разменна монета или пък няма да бъдат забелязвани. Намаляването на доверието неминуемо води и до повишаване на военните разходи.

Разумът, изглежда, е в световно отстъпление, а разумните хора губят думата дори в развитите демокрации. Иначе как да си обясним, че безумието Брекзит е на път да се реализира, а САЩ се интересуват повече от продадените в Америка беемвета, но не и от сигурността си. 

Ние къде сме?

На власт е правителство, което е само с една идея по-добро  от това на Пламен Орешарски. Въпрос на време е то да сгази лука и да хвърли България в нова спирала на глупости и протести, но този път с президент, който в най-добрия случай няма да има идея какво се случва около него.

Обикновено отрезвяването от такива колективни хипнози идва бързо, но винаги е болезнено. Продължаваме напред!

Снимка: Jonathan Ernst/Reuters

SHARE
Константин Павлов-Комитата – инженер, автор, активист. В момента овладява социологията и настройките на WordPress.