SHARE

Актът „Магнитски“, осиновяването на руски деца, срещите на Тръмп-младши с адвокатката Веселнитская: изслушването на бизнесмена Уилям Браудър от Сената този четвъртък хвърлят светлина и дават дефиниция на всички тези понятия. И много повече – дава поглед над вътрешните механизми на руската държавна машина. Продуцентът и репортер Майлс Паркс представя за National Public Radio. 

Уилям Браудър познава Путинова Русия прекалено добре.

Браудър е направил състоянието си в Русия, като в процеса е открил, както твърди той, невероятно много измама и корупция. Когато се опитва да ги предаде на властите, правителството го изритва от страната и по негови твърдения измъчва и убива адвоката му – Сергей Магнитски.

В това, което един сенатор нарича едно от най-важните изслушвания на комисията по правосъдие на Сената, Браудър – богат бизнесмен, превърнал се в активист и противник на Путин, дава разтърсващи разкрития за руската система на управление, която работи безмилостно в сенките. Както Браудър описва на законотворците: „клептокрация“, поддържана от корупция, изнудване, мъчения и убийства, с Путин в ядрото ѝ.

От момента, в който влезеш в техния свят – казва Браудър на сенаторите, които разследват руската намеса на президентските избори през 2016 г., – ставаш техен.

Няма добри 

Историята на Браудър – от почти десетилетие огромен успех като московски бизнесмен до живота му Лондон – е своебразен урок за това как работи правителството на Путин: система от влиятелни бизнесмени посредници, които не са директни работници за руското правителство, но които извличат финансова облага от режима на Путин.

Браудър основава и управлява една от най-големите инвестиционни фирми в Русия – Hermitage Capital Management, от 1996 до 2005 г. И когато той и Магнитски разкриват огромна корупционна схема, те отиват при властите.

„И чакахме добрите да хванат лошите – казва той на комисията по правосъдие към Сената. – Оказа се, че в Русия на Путин няма добри.“

След като подават оплакване, Браудър е обвинен в укриване на данъци; той твърди, че с 230 милиона щ.д., които е мислил, че бизнесът му плаща в данъци на руската хазна, е злоупотребено и ще те са препратени към хората във властта, незабавно превръщайки го в престъпник, докато кръгът на Путин забогатява.

На Браудър му е и отказан достъп обратно в страната след международно пътуване, но Магнитски няма този късмет. Браудър казва на сенаторите, че руският адвокат е задържан от властите, получил е отказ за лечение за панкреатит, докато е бил в затвора, и след това е пребит до смърт през 2009, завързан с вериги за затворническото легло.

Путин упорито отрича твърденията относно Магнитски.

„Заключението от разследванията е, че няма злонамерени намерения или престъпно пренебрежение в смъртта на Магнитски. Тя просто е трагедия“, казва Путин през 2013 г. в интервю за руска телевизия. „Някой ще си помисли, че хората не умират в затворите на САЩ.“

Организации за защита на човешките права се съгласяват с версията на Браудър.

След кампания на Браудър през 2012 г. Конгресът прокарва закона „Магнитски“. Той поставя на мушка злоупотребяващите с човешките права в Русия, като замразява американските им активи и им забранява влизане в САЩ. Законът носи името на загиналия руски адвокат, който се бори с корупцията в страната рамо до рамо с Браудър.

Отзвук 

Путин е прекарал половината от последното десетилетие в борба за различни методи, които да подкопаят и евентуално да отхвърлят закона. В допълнение като бунт срещу закона той прокара своя политика в Русия, която Браудър нарича „най-садистичното нещо, което можеш да направиш“: той забранява осиновяването на деца с увреждания или болни деца от американски семейства.

По-голямата част от изслушването в четвъртък беше посветена на големия въпрос: Защо руският президент е толкова фокусиран над закона „Магнитски“?

Има две причини според Браудър:

  • Първата е чисто финансова. Браудър вярва, че Путин е най-богатият човек в света, с активи на стойност (по сметки на Броудър) 200 милиарда долара, но тези активи са „по целия свят“, включително и в САЩ. Когато банковите сметки на посредниците на Путин са замразени поради закона, това замразява и част от потока на пари на самия Путин.
  • Втората е, че банковите санкции, наложени от закона, подкопават стойността на обещанията на Путин и впоследствие намаляват властта му. Путин успява да убеди своите посредници, че могат да „задържат, отвличат, измъчват и убиват“, обещавайки им пълна безнаказаност, казва Браудър. Но законовите санкции създават осезаеми последствия. Не само че те влияят на нарушителите относно сделките им в САЩ, но на международно ниво други банки се подчиняват на лист от санкции, съставен от Министерството на финансите на САЩ, включително и тези, които са в нарушение на закона „Магнитски“, обяснява Браудър на изслушването. „Впоследствие ставаш финансов парий“, казва той.

„Това е война на идеологии – върховенството на закона срещу престъпността“, още казва Браудър на сенаторите. „Ако позволим корумпираната валута да дойде тук, тя ще корумпира и нас, докато накрая не свършим като тях.“

Наталия Веселнитская се превърна в това, което Браудър описва като „човека острие“ за Русия, който се бори за отхвърляне на закона. Руският адвокат лобира срещу закона „Магнитски“ от години, а също така се бори да опровергае Браудър.

Тя бе изстреляна в заглавията наскоро, когато бе разкрито, че се е срещала с Доналд Тръмп-младши и двама други водещи асистенти на кампанията миналия юни в опит да наклони везната към отхвърляне на закона, в случай че Тръмп спечели президентството.

Но в серия от имейли, разменени в уговорките на срещата, на Тръмп-младши е казано, че Веселнитская ще има компрометираща информация за кандидата на демократите Хилари Клинтън, осигурена от руската държава, и част от усилието да помогне на кампанията на баща му.

Сенатор Диан Файнстайн, демократ от Калифорния и водещия демократ в комисията, зададе въпрос на Браудър относно това дали срещата може да е била начинът за руското правителство иска в замяна премахването на закона „Магнитски“ quid pro quo.

„Това е голям въпрос“, Браудър каза в отговор – относно отхвърляне на щатски закон, който в същността си налага глобални банкови санкции на нарушителите на човешките права от Русия. „Те няма да отидат и да кажат „можеш ли, моля те, да премахнеш това за нас“, без да имат нещо, което да предложат в замяна.“

Тръмп-младши и Веселнитская заявиха, че не са разменили никаква компрометираща информация за Клинтън на срещите.

Ендшпилът на Путин

Свидетелствата на Браудър засягат и един от най-объркващите аспекти на намесата на Русия в изборите през 2016 – как Путин и руското правителство гледат на вече президента Тръмп с оглед на това, че Русия е събирала компрометираща информация и за Тръмп, и за Клинтън едновременно.

Почти цялата линия въпроси на сенатор Линдзи Греъм (републиканец) се фокусира над противоречието във факта, че Русия има връзки с компанията зад противоречивото и непотвърдено досие срещу Тръмп, докато същевременно Русия е и на страната на Тръмп в деня на изборите според имейлите, разменени с Тръмп-младши преди срещата в Тръмп Тауър през юни.

„Характерно ли е за Русия да играе и за двете страни срещу трета?“, пита Греъм.

„Това, което трябва да разберете за руснаците е, че те нямат никаква идеология“, казва Браудър. „Владимир Путин е в бизнеса на създаването на хаос – навсякъде.“

Президентът Тръмп в определени моменти изглеждаше все едно приема, че Русия се е намесила в изборите миналата година, а в други моменти се съмняваше, че Русия е зад действия като проникване в системи за имейли и зад пускането им в ключови моменти на кампанията през 2016 г. Разузнаването на САЩ заключва, че отговорни са руските служби за сигурност, които са действали по заръките на Путин.

Президентът Путин неколкократно отрича, че руското правителство е играло каквато и да е роля в намесата в миналогодишните избори; последно той отрече това по време на среща с Тръмп в рамките на срещата Г-20 в Германия.

Тръмп също неколкократно е отричал, че той или който и да било от неговите съдружници в кампанията са сътрудничили с Русия. В четвъртък Белият дом използва изслушването като следващо доказателство, че президентът Тръмп не си е сътрудничил с руснаците, за да бъде избран.

„Научихме, че фирмата, която е създала досието, също е била платена от руснаците“, казва говорителят на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс. „Това е поредното доказателство, което потвърждава казаното от президента, че това е лов на вещици и мит.“

Браудър обясни на законодателите, че фактът, че Русия е събирала потенциално компрометираща информация за Тръмп, докато същевременно е осъществила контакт с кампанията му с цел помощ и компромати срещу Клинтън, всъщност не е противоречие или срязване на връзката. Причината е, че дейността на Путин винаги е пригодена за откриване на натиск над мишените си. В някои случаи Русия ще предприеме незаконни действия, за да подпомогне мишена и след това ще заплашва с изобличаване на тази дейност.

„Те събират и от двете страни: със стръвта на продължителни подкупи и въдицата на изобличаването и изнудването, ако се отцепиш?“, пита сенатор Ричард Блументал, демократ от Кънектикът.

„Това е начинът, по който всяка тяхна връзка работи – потвърждава Браудър. – Така ловят хора и ги задържат.“

„А един път уловен от тях, никога не можеш да си тръгнеш.“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.