SHARE

В Турция единадесети състав на съда за тежки престъпления в провинция Адана взе решение да бъде отнето турското гражданство на живеещия в САЩ религиозен проповедник Фетхуллах Гюлен, който е главен заподозрян на режима на Реджеп Ердоган за преврата през юли миналата година. По този начин за пръв път турски съд постановява „решение за отнемане на гражданството” на Гюлен.

Темата е интезивно отразена в турските медии. Съществуват мнения, че отнемането на турското гражданство на Гюлен ще попречи на Анкара да иска неговата екстрадиция от САЩ или от друга държава, в която той може да потърси политическо убежище. На действието се гледа като на вътрешнополитическа употреба на власт и сплашване на населението.

Отново в Турция екипи на отдела за борба с контрабандата и организираната престъпност на полицията в провинция Анталия задържаха бившия ректор на Средиземноморския университет (СУ) проф. д-р Исрафил Куртджепхе.
Бившият ректор е задържан в дома си, където е извършен и детайлен обиск. Преминал е през задължителния медицински преглед и е закаран за разпити в Дирекцията по сигурността.

Заради водено срещу него разследване Куртджепхе е отстранен от заеманата длъжност 6 месеца преди изтичане на мандата и му е забранено да преподава с решение на Висшия учебен съвет на Турция.

„След опита за преврат в Турция от 15 юли м.г. именно военният лицей „Кулели” на азиатската част на Истанбул е сред разформированите и закрити военни учебни заведения и поделения. Военният лицей съществува още от османско време и оттогава е една от ковачниците на сержантския състав в турската армия, както и начална стъпка в развитието на голяма част от офицерския състав“, припомня агенция “Фокус”.

Офицер от сръбското разузнаване е замесен в щурма на парламента в края на април тази година в Скопие, предава разследване на македонската телевизия TV Telma. Според македонски медии присъствието на офицера е предпоставка за нов дипломатически скандал, след като едва преди дни, на 17 май, бе връчен мандат на лидера на опозицията за сформиране на правителство и началото на края на политическата дестабилизация в западната ни съседка.

Горан Живалиевич, офицер от сръбската агенция за разузнаване БИА и съветник в посолството на Сърбия в Скопие, се е намирал в Събранието на Македония по време на щурма на сградата от протестиращи.

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич твърди, че Живалиевич е бил там с цел да провери дали в парламента са се намирали сръбски граждани.

Дипломатическият представител на Сърбия Душанка Дивяк Томич е привикана в Министерството на външните работи в Скопие, за да обясни ситуацията. До момента не е подадено искане от македонска страна за отзоваването на Горан Живалиевич.

Националният антикорупционен център (НАЦ) на Молдова задържа кмета на столицата Кишинев Дорин Киртоаке. Получено е потвърждение от говорителя на кметството. По предварителна информация арестуваният е заподозрян в корупция и злоупотреба с влияние.

За бюлетина е използвана информация от агенция “Фокус” и е изготвен от Йоанна Маринова.

Снимка: New York Times

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.