SHARE
В Берлин се извиси белият пушек – след почти два месеца предварителни преговори Ангела Меркел – лидерът на ХДС – и Мартин Шулц, на социалдемократите, постигнаха съгласие.Съгласието е предварително и детайлите по коалиционните преговори тепърва предстоят да бъдат изяснявани, като на двете партии им трябва и трудното съгласие на сестринската на ХДС баварска партия, която заема категорична антиимигрантска позиция.

Пред коалицията има и още един проблем – социалдемократите ще подложат споразумението на гласуване на 21 януари пред конгрес на партията, а съпартийците на Шулц не изгарят от желание да управляват отново, след като последната им голяма коалиция с ХДС стопи значително техния вот. 

Дори предварителното споразумение да бъде одобрено, след това окончателното ще трябва да се гласува от всички членове на социалдемократите също.

Но още предварителното споразумение има елементи, които няма да се харесат на по-лявата фракция в СДП – няма да се увеличава ставката на данъците за най-богатите, ще се намали солидарният данък, даван от западногерманци на източногерманци, и политиката на СДП за промени в здравната система също отпадат.

Все още чакаме яснота за това дали руският газопровод „Северен поток II“ отново ще бъде възроден от социалдемократите (въпреки възраженията на Шулц), както и за това дали амбициите на център-левия лидер за Съединени европейски щати ще намерят място в платформата.

Може ли това да спъне коалицията и да последват нови избори? Да, но трябва да се има предвид, че никой не очаква социалдемократите да се представят по-добре на следващите избори, тъй като партията им е в състояние на спад – притисната от крайното ляво и дясно.

Това бе и причината Меркел да заяви още в началото, че е готова на нови избори – по този начин тя принуди нежелаещите социалдемократи да седнат с нея на една маса.

Както винаги приказките за падение на Меркел – спечелила току-що четвърта победа на национални избори – са силно преувеличени, но не трябва да се подценява фактът, че ако ХДС не се представи убедително на нови избори, то тогава пред Меркел могат да се създадат множество препятствия за това тя да продължи като канцлер. Дотогава обаче тя все още умело играе ролята на обединител, който да сплоти различаващите се фракции в една бъдеща коалиция.

И в тази си роля ще се яви и на едни последващи избори, което може да й донесе сериозни дивиденти – на търсещия компромис обединител – единствена алтернатива на надигащата се крайнодясна „Алтернатива за Германия“.

И въпреки всичко – след ежедневни преговори последната седмица и среднощни разговори последния ден споразумение има, а с това и яснота какво може да е бъдещето на Германия и Европа.

Оптимистичният сценарий за правителство в Германия е март 2018 г., а ако се стигне до избори – те също ще са в началото на годината.

Германия остава парализирана, но и продължава да води.

 

 

 

SHARE