SHARE

Доналд Тръмп се опита да подобри отношенията между САЩ и Русия, като заяви, че по време на срещата си с Путин на два пъти „сериозно го е притиснал“ за намесата на Русия в американските избори през 2016 г. и е „време да продължим напред да работим конструктивно с Русия“.

Тази му реплика доведе до сериозни критики от страна на републиканци и демократи както заради факта, че екипът му е разследван за сътрудничество с Русия, така и заради нежеланието му да критикува руския президент, нито да наложи нови санкции на Кремъл за намесата в американските избори и продължаващия конфликт в Украйна.

„Нараняваш способността си да управляваш тази нация като прощаваш, забравяш и подсилваш Путин“ заяви републиканският сенатор Линдзи Греъм, определяйки срещата между Тръмп и Путин като „бедствие“.

„Колкото повече говори, че не е сигурен [че Русия се намеси на изборите в САЩ], толкова повече дискредитира разузнавателните ни агенции, толкова повече е готов на прости и забрави стореното от Путин, толкова повече се увеличават подозренията“, заяви Греъм в интервю за NBC.

Сенатор Джон Маккейн повтори, че „Русия трябва да плати цена“ за намесата на изборите, а колегата му Марко Рубио каза, че предложението на Тръмп да създаде общо звено по киберсигурност между Русия и САЩ е „все едно да си партнираш с Асад за общо звено по химическите оръжия“.

Желанието на Тръмп да „продължи напред“ с Русия идва на фона на нови разкрития, че синът му Доналд Тръмп-младши се е срещнал с адвокат, близък до Кремъл, който му е обещал дискредитираща информация за Хилъри Клинтън, разкри Washington Post. Това е една от най-сериозните следи до момента, че кампанията на Тръмп си е сътрудничила с Кремъл, за което тече разследване на специалния прокурор Робърт Мълър.

Ден преди срещата на Г-20 Тръмп разкритикува Русия за „дестабилизиращото ѝ поведение“, като това беше първият път, в който американският президент насочи критики към Москва, но отново изказа съмнение дали Путин се е намесил в американските избори, въпреки че американските служби са единодушни в заключението си, че Кремъл е извършил намеса в полза на кампанията на Тръмп.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.