SHARE

Когато си президент на САЩ (а и твърдиш, че си милиардер), се предполага, че имаш достъп до най-добрите юридически консултации в света.

А когато срещу теб се води разследване, което може да застраши бъдещето ти на държавен глава на САЩ – то очевидно сериозността е от най-високите нива.

Но, разбира се, настоящият президент на САЩ не може да се сдържи и трябва да коментира всяка тема в twitter. И един от последните му туитове, направен в деня, в който стана ясно, че ген. Майкъл Флин ще сътрудничи на разследването и се призна за виновен за лъжливи показания, предизвика изумление:

„Трябваше да уволня ген. Флин, защото той излъга вицепрезидента и ФБР. Той се призна за виновен за тези лъжи. Срамота, при положение че действията му преди встъпването ми в длъжност бяха законни. Нямаше какво да се крие!“, написа Доналд Тръмп.

 

В този туит, без да осъзнава, Тръмп признава, че е уволнил ген. Флин за изричане на лъжи – а именно Флин лъга, че не е провеждал телефонни разговори с руския посланик за отмяна на санкциите срещу Кремъл.

Което става огромен проблем, тъй като след това президентът моли директора на ФБР да не разследва Флин под предлог, че той е „добър човек“. С този си туит обаче Тръмп признава, че всъщност е знаел, че Флин е извършил престъпление – дал е лъжливи показания пред властите. Или с други думи – знаейки, че някой е извършил престъпление, той е поискал от разследващия го да спре преследването.

Това е чисто възпрепятстване на правосъдието – действие, което е основание за импийчмънт само по себе си. Особено ако към него прибавим факта, че след това Тръмп уволни директора на ФБР и в интервю за NBC заяви, че го е направил заради „онова нещо с Русия“.

И логично медиите подхваната туита признание на Тръмп. Чудейки се какво да направят, от Белия дом заявиха, че всъщност туитът не бил негов (става въпрос за личния профил на Тръмп – @realDonaldTrump, а не президентския му – @POTUS). 

Зад туита стоял, твърдят те, неговият адвокат Джон Доу.

„Трябваше да сложа, че е лъгал за ФБР, в отделно изречение за пледирането му“, оправда се адвокатът почти както Корнелия Нинова твърдеше, че предизборният й гаф „Демокрацията ни отне много“ не бил тълкуван правилно и си промени статуса, като махна точката и обедини репликата със следващото изречение.

 

Оттам адвокатът обясни, че за първи път президентът е разбрал, че неговият бивш съветник по национална сигурност е лъгал чак след като на него са му били повдигнати обвинения.

От една страна, тази версия изглежда скалъпена в последния момент и е смешно как адвокат на Тръмп има достъп до акаунта му, чиято основна функция е да нарича Ким Чен Ун – „Малкият човек ракета“ (Little Rocket Man), а Мерил Стрийп „надценена“. От друга, е още по-странно как юрист с дългогодишна практика и престижно образование може да допусне граматическа грешка и да напише pled наместо pleded в оригиналния туит.

Сагата около Тръмп и Кремъл върви към своя завършек. Но, изглежда, една от причините този казус да бъде разплетен ще бъде собствената глупост на потенциалните конспиратори.

От едната страна, стоят прокурори, поваляли мафиотски босове, африкански диктатори и разкривали едни от най-големите финансови престъпления в света. От другата – човек, който коментира новините в своя туитър акаунт.

 

SHARE