SHARE


С нарастването на броя на заразените с Ковид-19, както и претоварването на отделенията за интензивно лечение във Франция, започнаха спекулации, че президентът Еманюел Макрон ще обяви тази седмица трети национален локдаун. Но поради противоречиви доклади все още не е ясно какво ще бъде решението му.

„Следва пореден локдаун“ обяви миналата неделя на първата си страница „Journal du Dimanche“, цитирайки правителствени източници, според които Макрон ще направи телевизионно изявление тази седмица, за да обяви трето затваряне на цялата страна. Макар да не се приема като официално съобщение, хората свикнаха , че интервюта или неофициален брифинг с „Le Journal du Dimanche“ е предпочитан начин за правителството на Франция да въвежда нови политики.

Статията беше последвана и от поява на Жан-Франсоа Делфрайси, ръководител на консултативния научен медицински съвет на правителството в ефира на френсккият телевизионен канал BFMTV, заявявайки, че „вероятно ще е необходимо“ да бъде наложен трети локдаун и тази седмица ще бъде критична за вземането на подобно решение. 

Въпреки това във вторник сутринта френски медии съобщиха, че Макрон все пак няма да говори тази седмица, предпочитайки да изчака с взимането на решение – още малко. 

„Трябва да сме сигурни, че няма друго решение освен локдаун“, каза източник от Елисейския дворец пред BFMTV, повтаряйки доклад на France Info. 

Какво може да се очаква тази седмица? 

Предишните президентски изявления бяха с официално предизвестие от няколко дни. Нищо не е окончателно преди планирания съвет за отбрана в сряда сутринта. 

Говорителят на правителството Габриел Атал, който се появи по телевизията през уикенда, заяви, че на този етап нищо не е планирано, но добави, че „всички опции са на масата“. 

Една ключова информация, която Съветът трябва да проучи, ще бъде какво, ако има такова, е влиянието на въведения повсеместен вечерен час – 18 ч. , след като вече се навлиза във втората седмица на тази национална мярка. 

В сесия с въпроси и отговори с читатели на „Le Parisien“ министърът на здравеопазването Оливие Веран каза: „Очакваме да видим ефектите от вечерния час, които ще станат очевидни тази седмица.

Ако нивата на инфекция не спаднат, ако новите варианти на инфекцията започнат да се разпространяват навсякъде, очевидно ще предприемем допълнителни мерки – а именно локдаун.“ 

Това се повтори в понеделник от министър-председателя Жан Кастекс, който каза, че „всички показатели са тревожни“. 

„Решенията ще трябва да бъдат взети тази седмица,“ каза той пред медиите по време на среща с регионалната здравна агенция ARS Ile-de-France в Париж. 

В понеделник Франция надхвърли 3000 пациенти, приети в интензивни отделения за първи път след втората вълна от инфекции през есента и след седмици на бавно, но устойчиво нарастване на приетите в болница. 

Прекъсване на веригата

Ако се въведе локдаун, вероятно ще бъде по-краткосрочна мярка, насочена към спиране на нарастването на случаите, преди да се стигне до критична ситуация. Когато бе въведено второто затваряне на Франция през октомври, новите случаи бяха 50 000 на ден, а отделенията за интензивно лечение бяха натоварени над 95% от капацитета си. В сравнение с това, настоящата ситуация не е чак толкова лоша – средно седмично новите случаи са малко под 20 000 на ден, а заетостта на интензивното отделение е 59,9% (въпреки че нараства). В сравнение с останалата част на Европа, Франция също е в по-добра позиция по отношение на броя на случаите с летален край и ситуацията в болниците.

Делфраси заяви в телевизионното си интервю: „В момента сме страната в Европа, заедно с Италия, в най-добрата здравна ситуация.“

 

Случаи на милион жители до 12-и януари.

Въпреки това, той добави важно предупреждение: „Това е фалшиво чувство за сигурност поради новите варианти на вируса, които се разпространяват и причиняват еквивалент на втора пандемия. 

Докато се намираме в очевидно относително стабилна ситуация, ако продължим, без да правим нищо повече, ще се окажем в изключително трудна ситуация, подобно на други (европейски) държави, от средата на март.“ 

Френското правителство гледа нервно отвъд Ламанша на ситуацията във Великобритания, където броят на загиналите ежедневно надхвърля 1000 за повече от седмица, тъй като новият вариант на Covid, идентифициран за първи път във Великобритания показва растеж в Франция. Математическото моделиране прогнозира, че при сегашния темп до март този вариант ще бъде доминиращият във Франция. 

Поради тези причини се предлага по-кратко затваряне – три седмици – за спиране на разпространението в неговия ход, вместо затваряне, наложено, след като ситуацията вече е критична, какъвто беше случаят с предишните две. 

Училищата 

Една от основните причини за избора на превантивно затваряне е да се задържат училищата отворени.

Френското правителство винаги е казвало, че затварянето на училища отново ще бъде крайна мярка и френските училища останаха отворени по време на втория локдаун. 

Има някои доказателства, че английският щам засяга повече децата и училищата в много европейски страни трябва да бъдат затворени отново. Във Франция има строги правила за маски в училищата и в началото на януари беше въведена програма за масово тестване. Правителството се надява, че тези мерки, съчетани с локдаун, които да доведе до прекъсване на веригата, ще бъдат достатъчни, за да поддържат едновременно вируса под контрол и училищата в страната отворени.

Други мерки

Ако френското правителството отстъпи от локдауна тази седмица, какви са другите  възможности? 

Понастоящем цяла континентална Франция е обект на вечерен час от 18:00 до 6.00 ч. и барове, ресторанти, кафенета, фитнес зали, музеи, кина, театри и туристически атракции са затворени от октомври. Следващата дата за преглед на това решение е февруари, но няколко министри казаха, че в действителност е много малко вероятно те да бъдат отворени преди късната пролет. 

Съществува и строг граничен контрол с всички несъществени пътувания, забранени извън ЕС (включително Обединеното кралство) и изискване за тестване и карантина за хора, които пътуват. От неделя се изисква и отрицателен тест на Ковид-19 за всички пристигащи по въздуха и морето във Франция от ЕС. 

Като се има предвид всичко това, е трудно да се разбере какви други мерки би могло да наложи правителството, ако избере да не въвежда локдаун. 

Училищата биха могли да бъдат затворени – макар че, както се обсъжда, това винаги се е възприемало като крайна мярка – или несъществени магазини отново могат да бъдат затворени.

 Ако се наложи затваряне, вероятно ще е по-скоро по спокойния модел на октомврийското, а не стриктния локдаун, който имаше през пролетта. 

Ваксините

В събота Франция премина границата от 1 милион, получили първата доза от ваксината. След изключително бавен старт в края на декември, темпът се повиши през последните седмици с откриването на стотици ваксинационни центрове. 

Министърът на здравеопазването обяви ревизиран график за ваксинация, според който всички граждани, които искат ваксин, ще я получат до август. По актуални данни от  социологически проучвания се наблюдава и спад в скептицизма към ваксините, което в началото тревожеше властите и здравните експерти. 

Въпреки че програмата за ваксиниране е от решаващо значение, тя няма да повлияе степента на заразяване и болничната ситуация през следващите няколко седмици.

Източник „The Local France“

На снимката на корицата – президентът на Франция Еманюел Макрон преди да обяви локдауна в страната през октомври (Getty images)

SHARE