SHARE

Плакатите на „Travestie für Deutschland“ („Травестити за Германия“) моментално приковават погледа – не само заради логото им, което иронично наподобява това на популистката и крайнодясна Alternative für Deutschland („Алтернатива за Германия“), но и защото лицата му са… мъже, облечени в разкошни женски рокли и с перфектен грим и прически, които се шегуват с популистите. Но целта е една – да накарат германците да отидат и да гласуват на предстоящите избори.

С креативност, сатира, хумор и Драг те определено успяват да направят впечатление.  „Популизмът е толкова Берлин през 1945“, иронично казва един от плакатите. Това е и целта – провокация. Основателят на партията казва в интервю за BBC, че „В един момент осъзнахме, че политиката се превръща в травестия“… и решили да отговарят подобаващо.

Изборите през 2017 са малка част от инициативата им – те искат да изпратят послание срещу страха, популизма и терора. Travestie für Deutschland призовават към упражняване на правото на глас, като според тях то е дълг във времена, когато защитаването на човешките права и свободата на изразяване са застрашени. Според тях всички граждани притежават силата да бъдат смели и да направят избор в полза на свободата, разнообразието, равенството и любовта.

 

 

 

 

Освен това според създателите важен е и примерът, който те се опитват да дадат: политика без ксенофобия, хомо или трансфобия, женомразство. Всеки ден, ден след ден.

Джаки-О Уайнхаус е председателят на фиктивната партия. Тя гласува активно и окуражава всички да направят същото в предстоящите избори. Но това далеч не е краят на нейната дейност – тя настоява, че хората трябва да погледнат популизма в очите и да осъзнаят, че той е заплаха не само за Европа, но и за света. Всички участници в кампанията живеят и се идентифицират като транссексуални, но са активни членове на гражданското общество и познати лица в Берлин. И казват, че тази кампания е напомняне както за тях, така и за всички останали, че понякога човек има нужда да каже на висок глас кой е и да заяви правото си на свободно изразяване.

Вижте някои от плакатите на Travestie für Deutschland:

“Притесняват ли ви транссексуалните*? Ние ще успокоим страховете ви. Споко.” © Снимка: Steven P. Carnarius
“Тесногърдите нацисти няма как да решават какво (или кой) е част от Германия. © Снимка: Steven P. Carnarius
“По-добре коприна и брокат, отколкото глупави нацисти в сената. #NoAfD” © Снимка: Steven P. Carnarius
“Bitch, please! Популистите са толкова Берлин 1945’.” © Снимка: Steven P. Carnarius
“Моля? Ако гласуваш за нацисти, всъщност получаваш нацисти? #NoAfD” © Снимка: Steven P. Carnarius

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.