SHARE

1. Ако целта е регулация на дейността за осигуряване на безпроблемна услуга, то това е работа на регулаторите, не на акционерите. Следователно въпросът е защо регулаторите не могат да си свършат работата при предварителна оценка за голям риск?

2. Ще възникне конфликт на интереси между държавата като регулатор с цел качествена услуга на ниски цени и държавата като акционер, търсещ максимални печалби при най-ниски инвестиции. Това го наблюдаваме в “Софийска вода”, в случая Софийска община.

3. Ще се похарчат вероятно над 100 млн. евро грешни държавни пари под една или друга форма за цел, която се постига с други средства.

4. Ще настъпи още по- голям хаос в системата с вкарването на политиците директно в ключово енергийно дружество – като до момента е очевадно до какво води тяхното присъствие във всяко едно друго дружество в енергетиката, както и общото й състояние.

5. Ще бъде нанесен още един страшен удар върху остатъчната инвестиционна репутация на България как адресира ад хок с моментни хрумки проблеми, които искат стратегическо решение – и така ще прогонят, да не говорим привлекат някакви чужди инвестиции.

6. Ще се покаже на света, че всичко в България подлежи на ревизия и че законите са според човека и момента, а не обратното.

7. Ще се унищожат 15 г. усилия за изграждане на качествена мрежа с типичните за политиците разхищения – и ще върнат нещата до състоянието им от 2004 г.

8. Ще унищожат всякакви стимули за интерес от стратегически инвеститори, които – както показа и процедурата на ЧЕЗ – не идват в БГ дори само заради регулаторния риск, камо ли ако трябва да заседават в борд заедно с държавата.

9. Ще почнат да никнат схеми как да се привлекат ЧЕЗ дружествата в други гранд прахоснически планове на политиците като АЕЦ „Белене“.

10. Ще се увеличи рискът на потребителите с намесата на държавата в собствеността да не получат качествена услуга на електроснабдяване. А и ще трябва чрез бюджета финансово да участват в pro rata* инвестициите в поддръжката на мрежата.

* пропорционално; в съотношение

** Коментарът е публикуван първоначално във фейсбук

SHARE
Доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания "Маконис". В дългогодишната си кариера на инвестиционен консултант е ръководил голям брой проекти за сливания и придобивания, бизнес оценки и финансирания в редица страни от Източна Европа и Ирландия.