SHARE

В годините назад ТерминалНО проследи в десетки свои статии всички перипетии, през които мина поръчката за изграждане на националната ни ТОЛ система, превърнала се в каталог на нарушенията на българските и европейски правила за обществени поръчки.

Припомняме основните факти от #ТОЛгейт в България.

  • Австрийската фирма „Капш“ (чрез свои дъщерни дружества) получи договора за изграждане на ТОЛ системата за 180 милиона лева с ДДС в началото на 2018 г. Процедурата за обществена поръчка продължи повече от година и половина и в нея бяха извършени брутални нарушения на Закона за обществени поръчки и европейското право. В крайна сметка договорът бе сключен и „Капш“ си получи пълното възнаграждение срещу по-малко от четвърт от изработеното. За това се погрижи Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ), след като „коригира“ сключения договор с „Капш“ със скандален анекс. С анекса АПИ намали драстично това, което трябва да изпълни и достави „Капш“, но за сметка на това увеличи сроковете за доставките и услугите. Веднага, извадените от обхвата на обществената поръчка за изграждане на ТОЛ системата услуги и доставки станаха на свой ред предмет на десетки нови обществени поръчки за десетки милиони. С други думи, кражбата продължи с нова сила. За всички в бранша е ясно защо „Капш“ се радваха на такъв комфорт в правителството на Борисов. Австрийците разчитаха на „корпулентния гръб“ на доскорошния народен представител Делян Пеевски, ортак на правителството, което днес е вече в оставка. 
  • Тайно от обществеността, но с благоволението на управляващите в третото правителство на Бойко Борисов, „Капш“ си запази и собствеността върху ТОЛ системата. АПИ не поиска тя да бъде прехвърлена дори само „Пунта-Мара“ на държавата, въпреки че договорът за обществена поръчка и законът недвусмислено разпореждат това. ТОЛ системата трябваше да бъде собственост и да бъде оперирана от държавата. Затова България нае над 700 тол-контрольори и обяви общо 911 щатни бройки в Националното ТОЛ управления. За какво получават заплати тези чиновници и до днес не е ясно?
  • „Капш“ си направи и собствен Национален доставчик на услуги (НДУ) – „Интелигентни трафик системи“ АД (ИТС). ИТС е почти пълен монополист на пазара на продажбата на електронни винетки и ТОЛ такси, което стана ясно от изнесената публично информация от АПИ. С други думи, когато купувате електронна винетка или когато плащате ТОЛ такса в България, 85% е вероятността да правите това през ИТС. Тогава, знайте, че давате и 7% комисион от цената на винетката / ТОЛ таксата на ИТС, т.е. на същата тази австрийска фирма „Капш“.
  • Понеже „Капш“ са единствените, които притежават и експлоатират националната ни ТОЛ система, само те (и разбира се, свързаната с тях фирма ИТС) знаят колко пари влизат от продажбите на електронни винетки и ТОЛ такси, понеже са монополист и колко от тях ще отчетат на държавата. Нещата са пределно ясни – (i) „Капш“ продава почти монополно електронни винетки и ТОЛ такси в България, (ii) „Капш“ получава почти всички плащания от потребителите за електронни винетки и ТОЛ такси, (iii) „Капш“ контролира, дали автомобилите на пътя са си платили пътната такса чрез системите (камерите) за автоматичен контрол и накрая (iv) „Капш“ се отчита пред държавата за събраните приходи. На практика „Капш“ продава е-винетки и ТОЛ такси, „Капш“ контролира превозните средства и „Капш“ се отчита пред държавата. На всичкото отгоре плащането на ИТС става през австрийски оператор на платежна система, който държавата ни може да контролира само през австрийските компетентни власти. Въобще, какво става вътре в самата система, знае само „Капш“.
  • На всичкото отгоре, вместо те да плащат на държавата концесионна такса за използването на националната ТОЛ система (безценен публичен ресурс), „Капш“ се уреди държавата да им плаща по поредната, проведена непрозрачно и без конкуренция обществена поръчка, 141 милиона за следващите 5 (пет) години.
  • Управляващите старателно крият колко ни струва досега ТОЛ системата, но тоталът трябва да е вече над 400 милиона лева. Същевременно, както вече написахме, за периода 1 януари – 8 декември 2020 г. приходите от винетки възлизат на 258.3 млн. лв., а от ТОЛ такси – 103.3 млн. лв. До края на 2020 годината се очакваше приходите общо да са около 370 милиона лева. А за 2019 г. приходите САМО от електронни винетки бяха повече – 392 милиона лева. Единственото обяснение на тази аномалия е – парите са се отзовали в нечий друг, частен (а не държавен) джоб.

В новото Народно събрание народните представители от „Демократична България“ Христо Иванов и Атанас Атанасов е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за пътищата, целящ да регулира реда за съхраняване и използване на лични данни в ТОЛ системата, както и да предотврати злоупотребата с тях. За никого не е тайна, всъщност, че АПИ събира чрез камерите на ТОЛ системата огромна по обем информация, която не се знае къде отива и кой съхранява. Имайки предвид #КОЙ стои зад цялата ТОЛ-схема, можем да предполагаме, че най-интересната част от тези данни отива директно в хотел „Берлин“ в столицата. 

Противно на това, което съобщиха някои медии, законопроектът не съдържа предложение камерите на ТОЛ системата да се използват и за установяване на нарушения по Закона за движение по пътищата. Просто, защото и сега камерите на ТОЛ системата се използват за установяване на нарушения по Закона за движение по пътищата. Нарушенията на задължението за закупуване на електронна винетка и ТОЛ такса и сега са формулирани в разпоредбите на чл. 179, ал. 3 – 3в от Закона за движение по пътищата. В законопроекта, внесен от „Демократична България“, се съдържа текст, съгласно който се предвижда, ако камерите от ТОЛ системата измерват скоростта на преминаващите автомобили, тя също да бъде съхранявана. Това не означава, че камерите от ТОЛ системата трябва да бъдат използвани за измерване на скорост. По една елементарна причина това е невъзможно – АПИ не разполага с камери, които са в състояние да измерват скорост или средна скорост. Никога не е обявявала обществена поръчка за това. В поръчките за всички камери, които АПИ някога е придобивала, липсва изискване за функционалност „скоростомер“. Невъзможно е да притежаваш и използваш нещо, което никога не си поръчвал в качеството си на възложител на обществени поръчки. А АПИ не са поръчвали такива камери, защото тази правоохранителна дейност у нас се осъществява не от АПИ, а от МВР и по-конкретно от звената на „Пътна полиция“. Всички скоростомери у нас са поръчвани и придобивани от МВР, а не от АПИ. Има и още една пречка камерите на ТОЛ системата да бъдат използвани за контрол на скоростта на МПС. Тези устройства подлежат на процедура на предварително одобряване на типа от Българския институт по метрология (БИМ). Процедурата се извършва по Закона за измерванията.

Както ние, в ТерминалНО, многократно сме повтаряли, когато е създавана концепцията за националната ТОЛ система, е било възможно всичко това да се предвиди и с една и съща инфраструктура и хардуер да се постигнат множество цели и резултати – като например да се класифицират МПС (за да се установи, дали плаща ТОЛ такса или е-винетка) и да се измерва скоростта на това МПС с едно и също автоматизирано средство. Сега вече е късно. И даже е вредно. За да преработи софтуерно и хардуерно системата си, „Капш“ ще използват случая наново да поискат от държавата десетки милиони.

Законодателната инициатива на двамата народни представители от „Демократична България“ е похвална, тъй като проблемът със защитата на личните данни в случая с ТОЛ системата е огромен и трябва да бъде решен час по-скоро. Същевременно, това е като да се притесняваш, когато падаш от десетия етаж върху плочите пред блока, че ще си изцапаш новите дрехи, размазвайки се на паважа.

Много по-важно е друго.

Националната ТОЛ система трябва, колкото се може по-скоро да премине пълен технически одит, за да е ясно:

  • какво, къде и кога е доставено и инсталирано и
  • изпълнява ли всяко едно доставено устройство референтните стойности, които са зададени в поръчката.

Накрая и не на последно място – трябва да се установят всички нарушения, в т.ч. и корупцията, съпътстваща #ТОЛгейт и да се потърси отговорност по закон.

Докато това не се направи, държавата ще продължава да бъде в абсолютно неведение какво притежава, работи ли то и работи ли то точно така, както е заложено в проекта. Това е и европейската и световна практика – специалистите в такъв одит, като например TÜV, Logica или Delloite, проверяват детайлно цялата система, устройство по устройство и установяват, дали те съответстват на условията на проекта. Само тогава съответната ТОЛ система се пуска в експлоатация. И още нещо, което е много важно. Този одит трябва да бъде извършен от независима от доставчика на системата организация. В противен случай, произволът в АПИ и изтичането на пари в различни посоки ще продължава. Нашите пари. Защото законовносителите явно не знаят, че самата обществена поръчка за изграждане на ТОЛ-системата изначално включваше изграждането не на един, а на ДВА дейта-центъра. АПИ беше определила дори и сградите за тях, като помещенията трябваше да бъдат ремонтирани и оборудвани за сметка на изпълнителя. Нашата информация е, че нищо от това не е направено, а за дейта-центрове се използват сървъри в Австрия.

Друго, което законовносителите очевидно не знаят е, че в момента МВР е в процес на изграждане на „Единен център за обработка на нарушенията“ (ЕЦОН) за много милиони. ЕЦОН все още не е готов, разбира се, защото се изгражда от „техни фирми“ и целта е да се откраднат едни пари. Нашите пари.

Похвално е намерението на ДБ да се захванат с болезнен, чувствителен и важен от обществена гледна точка проблем като скоростта на пътя. Но въпросът с камерите е дребна брънка от #ТОЛгейт. А по отношението на „новите“ политически актьори на сцената към разследването на този гранд корупционен скандал, ще станат ясни и истинските им намерения да се борят с корупцията.

SHARE