SHARE

„Вече е ясно, че г-н Скрипал е отровен с „нервен агент“ от военен вид, който се произвежда единствено от Русия“, заяви днес Тереза Мей в Камарата на общините по повод опита за убийство на двойния агент Сергей Скрипал.

„Има две възможности за извършения акт“, категорична е Мей. „Пряко действие от страна на Русия или Кремъл е изгубил контрол върху „нервният агент“.

Посланикът на Русия е бил призован днес от вътрешния министъра на вътрешните работи, за да обясни кой от двата сценария всъщност се е случил.

Великобритания настоява Русия незабавно да предостави информация за това, как съхранява своите химически оръжия.

„В сряда – ако няма достоверен отговор – ще заключим, че това е пряка атака от страна на Русия“, каза премиерът Мей.

„Това не е просто престъпление срещу семейство Скрипал, това е жесток акт на атака срещу Обединеното кралство и невинни души станаха жертва.“

„Като нация, която вярва в справедливостта и върховенството на правото сме длъжни да дадем време на разследването“.

Днес Тереза Мей проведе среща на Съвета по национална сигурност, на който е било обсъдено продължаващото разследване срещу опита за убийство с химическо оръжие на двойният агент Сергей Скрипал.

Скрипал и дъщеря му бяха нападнати в Солзбъри, Великобритания с „нервен агент“ (нервно-паралитично вещество) – химическо оръжие – използвано от края на Втората световна война за множество покушения. Веществото не позволява правилното функциониране на нервната система и смъртта може да настъпи за минути.

При покушението пострадаха 21 души, а трима остават в критично състояние.

Сергей Скрипал е бил шпионин – двоен агент – работил за руското военно разузнаване ГРУ, но впоследствие „сменил отбора“ и разкрил на британските служби MI6 самоличноста на няколко руски шпиони.

Руснаците го разкриват и залавят. През 2006 г. Скрипал е осъден на 13 години лишаване от свобода. Четири години по-късно, обаче, Москва и Вашингтон постигат споразумение да разменят няколко западни шпиони, сред които е и Скрипал, за 10 руски, задържани от ФБР. Така Скрипал намира убежище във Великобритания и през последните години дори е преподавал лекции за руския шпионаж и ГРУ. Той, също така, е сътрудничел на частната разузнавателна фирма Orbis, изготвила доклада за връзки на Тръмп с Русия.

SHARE