SHARE

Какво начало на годината! Да бъда начело на тази класация за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 г. е неочаквано за мен, признавам. Не само защото аз съм в анимацията едва от 15 г. (първият ми професионален филм е от края на 2005). А защото в този списък има майстори, доайени, от които съм се учил и пред които се прекланям. Аз не смятам, че съм по-добър от тях. Но тази анкета ми дава утехата, че може би това, което съм създавал през тези години, и което толкова обичам да правя, е имало смисъл.В края на миналата година, организаторите на фестивала Animac, Испания, провели анкета сред водещи историци, куратори и критици по случай своята 25 годишнина. Въпросите били :

1. Най-запомнящите се пълнометражни анимационни филми в последните 25 г. (на първо място е „Отнесена от духовете“ на Хаяао Миязаки

2. Най-забележителни режисьори на късометражна анимация в последните 25 г.

3. Най-добра изгряваща звезда в анимацията в последните 25 г.

Това написа в профила си във Фейсбук Теодор Ушев преди минути.

В първата четворка на класацията са още режисьори като Режина Песоа (Португалия), Коджи Ямамура(Япония) и Игор Ковальов ( Русия/САЩ).

В същата анкета за най-добър пълнометражен анимационен филм е обявен „Отнесена от духовете“ на японския режисьор Хаяао Миязаки.
Анкетата е организирана от кураторите на Анимационния фестивал в Лерида (Animac) и Културния център на Барселона, начело с Каролина Лопез. В нея участват 25 специалисти и историци от цял свят, посочва БТА и допълва професионалната биография на Тео Ушев:

Теодор Ушев е български мултимедиен артист, режисьор и графичен дизайнер. В последните 15 години работи за Националния филмов съвет на Канада. В творческата си биография има повече от 15 филма, донесли му над 200 международни награди по цял свят, вкл. Номинация за Оскар, Кристал от Анси, Почетен медал от Френската академия за филмово изкуство Сезар и Награда за най-добър късометражен филм на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд ( Златен Глобус). Член е на Американската Академия за филмово изкуство AMPAS, кавалер на Ордена на изкуство и литература на Франция.

Цялата анкета можете да видите тук.

Снимка Stéphan Ballard от Фейсбук профила на Теодор Ушев

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.