SHARE
Кампанията на Тръмп е имала поне 18 контакта с Русия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

18-те обаждания и електронни съобщения са осъществени в периода между април и ноември миналата година, едновременно с хакерските атаки, за които през януари американското разузнаване заключи, че са оркестрирани от Кремъл в опит да се повлияе на изборите в полза на Доналд Тръмп.

Един от тези контакти е осъществен с Виктор Медведчук, украински олигарх и политик, чиято дъщеря е кръщелница на президента Путин. Не е ясно с кого от администрацията е контактувал Медведчук.

През последните седем месеца от кампанията през 2016 Майкъл Флин и други членове на администрацията на Тръмп са влизали в постоянен контакт с Русия. Шест от тези контакти са описани като телефонни разговори между руския посланик в САЩ Сергей Кисляк и съветници на Тръмп, включително бившия съветник по въпросите на националната сигурност ген. Майкъл Флин, чиито контакти бяха и причина за неговата оставка. 

Първоначално от кампанията на Тръмп твърдяха, че не са провеждани контакти с руски държавници, след което бе потвърдено за контактите на ген. Майкъл Флин и главния прокурор Джеф Сешънс по време на кампанията.

Контактите между Флин и Кисляк зачестяват след изборите на 8 ноември 2016 г. в опит да се осъществи неформален канал за връзка между Тръмп и Путин, който да заобикаля административните изисквания на националната сигурност на САЩ.

В допълнение на шестте обаждания са описани и още 12 разговора, текстови съобщения и имейли между руски официални лица, считани за близки на Путин, и съветници на Тръмп по време на кампанията. Тези разговори са част от комуникацията, която се анализира от ФБР и разследванията в американския Конгрес.

Броят на контактите между администрацията на Тръмп и Русия е изключително необичаен и определен като “рядкост […] особено със страна, считана за противник или враждебно настроена” според ветерани от други президентски кампании, въпреки че умерен контакт с други държави в този период не се считат за нарушение на нормата.

Източниците отричат разговорите като неопровержимо доказателство за намесата на Русия в изборната кампания, но наличието им утежнява ситуацията за администрацията на Тръмп, над която тече разследване на ФБР за връзки с Русия. 

Ройтерс предава, че от Белия дом отказват коментар. Адвокатът на Майкъл Флин, както и официално лице на Министерството на външните работи в Русия също са отказали коментар.
Вицепрезидентът Майк Пенс отрече всякакъв контакт на администрацията с руски официални лица по-рано тази година, но по-късно бяха потвърдени срещи между сенатора и по-късно главен прокурор Джеф Сешънс и Кисляк, както и доказателства за разговорите между Майкъл Флин и Кисляк. Връзките на Тръмп с руски бизнесмени, близки до режима, също са обект на разследване.

Департаментът по правосъдие обяви вчера, че назначава бившия директор на ФБР Робърт Мюлер за специален прокурор, който ще води разследването за вероятна сътрудничество между кампанията на Тръмп и Русия.

*Заглавната снимка е на единствената медия, допусната на срещата между Тръмп, руския посланик Кисляк и външния министър Сергей Лавров – ИТАР-ТАСС.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.